Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 14:59

  Ευρωαραβική Σύνοδος: Νέα εποχή στις σχέσεις Ευρώπης-αραβικών κρατών μετά την Αραβική Άνοιξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ανάγκη της συνεργασίας των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη του αραβικού κόσμου μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε πολλαπλά μέτωπα όπως η διένεξη χωρών, η μετανάστευση, ή η τρομοκρατία τόνισαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στη δεύτερη Ευρώ-Αραβική Σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό την αιγίδα της  Α.Ε του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με την άμεση υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις Λίγκας των Αραβικών Χωρών.

  Joseph Muscat – Πρωθυπουργός Μάλτας 

  Στους στενότερους δεσμούς που πρέπει να αναπτυχθούν μεταξύ των ανθρώπων αφού αυτοί θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο για μια ισχυρότερη συμμαχία μεταξύ των χωρών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, κ. Τζόζεφ Μούσκατ.

  Χαρακτηρίζοντας την συγκυρία σημαντική, ο κ. Μούσκατ στάθηκε στον προστατευτισμό που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας, στο κλείσιμο των συνόρων πολιτικών και οικονομικών και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας και να επιλύσουμε τα παραπάνω προβλήματα με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων που θα προέρχονται από την Ευρώπη αλλά και τον Αραβικό κόσμο.

  Απαραίτητη για το μέλλον κρίνεται σύμφωνα με τον κ. Μούσκατ και η μετρίαση των συρράξεων, της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, η οποία θα επιτευχθεί με την επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών και την εξωστρέφεια.

  Όπως σημείωσε η Μάλτα διερευνά όλες τις δυνατές νέες ευκαιρίες που υπάρχουν με στόχο την προώθηση τόσο της οικονομίας όσο και της γνώσης και επενδύει τόσο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούν να υποδεχτούν και νέους από τον αραβικό κόσμο αλλά και σε τεχνολογικές υποδομές όπως το blockchain για το οποίο προωθείται τον τελευταίο καιρό μια εθνική στρατηγική ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων. 
   
   Νίκος Αναστασιάδης- Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

  Τη σημασία της ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων της περιοχής της Μεσογείου τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην παρέμβαση του στο Ελληνο-αραβικό φόρουμ. Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία, αλλά και η επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η τρομοκρατία, περνά από τις συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων μίας περιοχής και τις συνέργειες που δημιουργούνται προς αυτή την κατεύθυνση. 

  Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ανθρωπιστική κρίση βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων με αποτέλεσμα ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων, οπότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μία προσέγγιση για την επίτευξη της ανάπτυξης που θα δημιουργήσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα φέρουν τη σταθερότητα. Η εκπαίδευση, η ενδυνάμωση κύριων τομέων της παραγωγικής δραστηριότητας - όπως η γεωργία - ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προώθηση κράτους – δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αναγκαία βήματα για την επίτευξη της σταθερότητας.

  Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε τη σημασία πρωτοβουλιών όπως το Ελληνο-αραβικό φόρουμ ώστε να δημιουργηθούν οι περιφερειακές συνέργειες που θα προωθήσουν τους παραπάνω στόχους. Ενώ εξήγησε και το ρόλο της Κύπρου στην προώθηση αυτών των συνεργασιών. Χάρη στη στρατηγική της θέση, όπως είπε, η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου, της Ασίας, εξ ου και ο σημαντικός ρόλος του νησιού στη διεθνή σκηνή. Στόχος μας, είπε, είναι η ανάπτυξη της θετικής ατζέντας στις σχέσεις ΕΕ – Αραβικού κόσμου.

  Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει αναπτύξει συνεργασίες με περιφερειακές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ με στόχο δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, την οικονομική συνεργασία και κυρίως την ενέργεια και επανέλαβε τη σημασία που έχει η εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Κατέληξε λέγοντας ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων έχει αναβαθμίσει τη θέση του νησιού.

  Maros Sefcovic, Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν

  Το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθαρή ενέργεια στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα τόνισε ο Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Maros Sefcovic, ο οποίος υπογράμμισε και το ρόλο που μπορούν να παίξουν σε αυτό οι καλές σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες του Αραβικού κόσμου, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η Ευρω-αραβική Σύνοδος, που προωθούν τη συνεννόηση και τη συνεργασία.

  Ο Maros Sefcovic τόνισε ότι στόχος μας στην Ευρώπη είναι να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμά μας σε άνθρακα έως το 2030, με βάση και τη Συμφωνία του Παρισιού και γι’αυτό το λόγο η Κομισιόν έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ με τίτλο "Καθαρή ενέργεια για την Ευρώπη". Όπως είπε για το σκοπό αυτό μπορεί να βοηθήσουν οι σχέσεις συνεργασίας που υπάρχουν με τον Αραβικό κόσμο, καθώς και οι νέες πλατφόρμες συνεργασίας, αλλά και τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η ΕΕ στον Αραβικό κόσμο. Συνεργαζόμαστε ήδη – με τις χώρες και τους επιχειρηματίες – του Αραβικού κόσμου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, είπε ο Maros Sefcovic, προσθέτοντας ότι "αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου προκλήσεις, αλλά σήμερα είμαστε σε καλύτερη θέση από ποτέ για να τα καταφέρουμε". 
   

  Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

  Την πρόοδο που έχουν κάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε πολλούς τομείς τις τελευταίες δεκαετίες τόνισε ο Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, υπουργός Οικονομικών της χώρας. Ο Sultan bin Saeed al Mansouri περιέγραψε ένα περιστατικό σε ελληνικό ζαχαροπλαστείο για να δείξει πόσο ταιριάζει και πόσο συμβατός είναι ο Αραβικός πολιτισμός με τον ελληνικό και, κατά προέκταση, με τον Ευρωπαϊκό, ενώ έδειξε στους παριστάμενους και ένα νόμισμα με την κεφαλή του Ηρακλή που ανακαλύφθηκε σε μία πόλη άνω των 2.000 ετών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμπιράτα και όχι στον ελλαδικό χώρο. Υπάρχει σχέση αιώνων μεταξύ των πολιτισμών μας, της ιστορίας μας, είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε μπροστά μας αλλαγές, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκλήσεις που ταλανίζουν εδώ και 50 χρόνια τον Αραβικό κόσμο. Βέβαια πρέπει να δούμε και τη στήριξη που απαιτείται από την Ευρώπη στον Αραβικό κόσμο, εξήγησε. Παρουσίασε επίσης κάποια οικονομικά στοιχεία για του λόγου το αληθές, όπως ότι "οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στα ΗΑΕ αποτελούν το 34% των συνολικών ξένων επενδύσεων στη χώρα – με κορυφαίους τους Γάλλους, τους Άγγλους και τους Γερμανούς". Τα ΗΑΕ είναι κορυφαίοι εισαγωγείς και εξαγωγείς με την ΕΕ, είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει διανύσει πολύ δρόμο. Πλέον είναι τουριστικός προορισμός, ενώ πριν από 45 χρόνια κανείς δε μας επισκεπτόταν, είπε. 

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρότι είναι η έβδομη χώρα στις εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και μέσα στους 10 σημαντικότερους παραγωγούς με τεράστια αποθέματα, δίνει μεγάλη σημασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξήγησε ο Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα του όσον αφορά στη θέση των γυναικών. Πρέπει να μιλήσουμε, είπε, για το πώς θα ενισχύσουμε τη θέση των γυναικών στις κοινωνίες μας - έχουμε στρατηγική που εκτείνεται από το 2015 έως το 2021 – και τόνισε ότι σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής στη χώρα του είναι γυναίκα. 8% των εργαζομένων στο δημόσιο είναι γυναίκες και παρότι στην Ευρώπη τα νούμερα είναι πιο ενθραρρυντικά, τα ΗΑΕ έχουν κάνει βήματα, τόνισε ο Eng. Sultan bin Saeed al Mansouri, και κάλεσε τους παριστάμενους να συνεχίσουν να ενισχύουν τέτοιου είδους συναντήσεις κορυφής.

  Saltan bin Saad Al-Muraiki, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ

  Την ανάγκη να ενισχυθεί η ισχυρή συμμαχία του Νότου και να δομηθούν συμμαχίες μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου, τόνισε ο Saltan bin Saad Al-Muraiki, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, καθώς όπως είπε αυτό μπορεί να είναι η απάντηση στις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή, όπως το Παλαιστινιακό, ο πόλεμος στη Συρία, η τρομοκρατία κ.ά. "Πρέπει να ξεπεράσουμε τα γεωγραφικά όρια", είπε χαρακτηριστικά. "Καλωσορίσουμε όποια βήματα γίνονται για την ενίσχυση συμμαχιών που θα συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη", είπε και τόνισε ότι το Κατάρ είναι μία χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση και επίλυση διενέξεων μεταξύ χωρών παγκοσμίως και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να το κάνει. "Επιμένουμε στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας και επιθυμούμε να τις ενισχύουμε στον οικονομικό τομέα και αλλού", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

  Dr. Nabeel Shath, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς

  Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, Dr. Nabeel Shath, μετέφερε τις ευχές και το χαιρετισμό του Μαχμούτ Αμπάς και του παλαιστινιακού λαού και είπε: "Ελάχιστοι λαοί γνωρίζονται τόσο καλά όσο οι Έλληνες με τον Παλαιστινιακό λαό. Έχουμε υπάρξει πύλη εισόδου των Ελλήνων στον Αραβικό κόσμο και εξόδου του Αραβικού κόσμου προς την Ευρώπη". Ο Nabeel Shath έκανε εκτενή αναφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής για τη δημιουργία κράτους με βάση τα σύνορα του 1967. Υποστήριξε ότι είναι εφικτή η ειρηνική λύση στη βάση της ύπαρξης δύο κρατών – Ισραήλ και Παλαιστίνη – με βάση τα σύνορα που χαράκτηκαν το 1967, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση στο Τελ Αβίβ, λέγοντας ότι "Το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική κατοχής την ώρα που όλοι κατανοούν ότι πρέπει να λυθεί το Παλαιστινιακό". Κάλεσε να σταματήσει το "αποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ" και πρόσθεσε ότι τον ενθάρρυναν τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, γι’ αυτό και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει την αρχή για τη λύση του Παλαιστινιακού, με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης πάντα με βάση τα σύνορα του 1967. Ενώ τόνισε και την ανάγκη να λυθεί και το θέμα της Γάζας – είναι πρωταρχικό. "Έχουμε εξαιρετική παιδεία, έχουμε επιτυχημένους επιχειρηματίες, διαθέτουμε ό,τι χρειάζεται για να μετατρέψουμε την ειρήνη σε πραγματική ανάπτυξη", είπε ο εκπρόσωπος του Αμπάς και πρόσθεσε ότι "μας στέρησαν το ανεξάρτητο κράτος, όμως αναπτύξαμε την επιχειρηματικότητα και την παιδεία μας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, για να υπάρξει συμμαχία μεταξύ ημών και την Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα θέματα, αλλά όλα πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια". Επίσης, μίλησε για τις μεταβολές ισχύος στον Αραβικό κόσμο, αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις των τελευταίων ετών, που δείχνουν όπως είπε τη μεταστροφή από το μονοπολικό στον πολυπολικό κόσμο.
   
  Kamal Hasan Ali, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων του Αραβικού Συνδέσμου

  Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Αραβικών χωρών, αλλά και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο Kamal Hasan Ali, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε και μία τάξη μεγέθους των εμπορικών σχέσεων που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 300 δισ. ευρώ. Όπως είπε η επιλογή της Αθήνας γι’αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώνει το σημαντικό ιστορικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς είναι η εγγύτερη χώρα στον Αραβικό κόσμο, ενώ χαρακτηρίζεται και από τις θέσεις της στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

  Tarek Kabil – υπουργός εμπορίου Αίγυπτος

  Στις προκλήσεις της περιοχής και στις προσπάθειες που κάνει η Αίγυπτος να ξεπεράσει την κρίση των τελευταίων χρόνων αναφέρθηκε ο υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου, Tarek Kabil, συγχαίροντας παράλληλα και τους διοργανωτές της Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης.

  Ως προβλήματα της περιοχής υπέδειξε τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία καθώς και όλα αυτά που τα δύο προηγούμενα έχουν κυοφορήσει, όπως το προσφυγικό, η αύξηση του λαθρεμπορίου και η εμπορία όπλων και ναρκωτικών.

  Παράλληλα ο κ. Kabil στάθηκε στο κοινωνικό-οικονομικό χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων και μη ανεπτυγμένων χωρών τονίζοντας ότι οι συνθήκες και τα προβλήματα του παρελθόντος  καθιστούν αναγκαία αλλά κι επιτακτική τη στήριξη μέσω χρηματοδότησης του Νότου από τον Βορρά, ώστε να μειωθεί και το χάσμα του εμπορικού ισοζυγίου που καταγράφεται σήμερα μεταξύ ΕΕ και Αραβικού Κόσμου.

  Σήμερα η ΕΕ αποτελεί τον νούμερο ένα επενδυτή της Αιγύπτου δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον" σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η χώρα του διατηρεί τα τελευταία χρόνια πολύ καλές σχέσεις και με τις Βαλκανικές χώρες. "Η Αίγυπτος άλλωστε, όπως σημείωσε, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι ισχυρή και πως αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων χάρη στο στρατηγικό γεωδυναμικό της ρόλο και στα κοιτάσματά της".

  Τέλος, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν μόνο με την υιοθέτηση προγραμμάτων βοήθειας αλλά και μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν την σταθερότητα όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη". 

  Muhhanad Shehaden – Υπουργός Επενδύσεων του Χασεμιτικού Κράτους της Ιορδανίας

  Στην νέα εποχή που πέρασαν οι σχέσεις του αραβικού κόσμου με την Ευρώπη μετά την Αραβική Άνοιξη αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Muhhanad Shehaden, υπουργός Επενδύσεων του χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.

  "Το χασεμικτικό βασίλειο της Ιορδανίας αντιμετωπίζει την ΕΕ ως στρατηγικό εταίρο και η κυβέρνηση της χώρας δεσμεύεται να προάγει αυτή τη σχέση αφού έχει κοινά οφέλη και για τους δύο λαούς" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα του καταφέρνοντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να μετατρέψεις τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές – το 20% του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι πρόσφυγες - σε ευκαιρία εξέλιξης.

  Αναφερθείς στις μεταρρυθμίσεις και τις διμερείς συμφωνίες που έχει συνάψει η χώρα του τον τελευταίο καιρό σημείωσε ότι έχουν συμβάλλει στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από την Ευρώπη – ενδεικτικά μόνο η Γαλλία θα έχει επενδύσει περί τα τα 2 δισ. μέχρι τέλος τρέχοντος έτους. 

  "Το βασίλειο της Ιορδανίας αποτελεί κόμβο επενδυτικών σχεδίων παρέχοντας ένα καλύτερο κι ευπροσάρμοστο περιβάλλον παρά τις κρίσεις που βίωσε η χώρα τα τελευταία χρόνια" τόνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει βελτιώσει την κατάταξή της στην αναπτυξιακή λίστα κατά 15 θέσεις τα τελευταία χρόνια.

  Γιώργος Κατρούγκαλος – αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

  Βελτιωμένο αλλά χωρίς να έχουν ξεπεραστεί οι δομικές αιτίες που δημιούργησαν τις πολυεπίπεδες κρίσεις των προηγούμενων ετών, χαρακτήρισε το γεωστρατηγικό περιβάλλον της περιοχής και στα τρία επίπεδα που το αποτελούν –ευρωπαϊκό, ελληνικό κι αραβικό – ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

  Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για μείωση του κοινωνικού χάσματος μεταξύ Ευρώπης και Αραβικών χωρών, ο υπουργός τόνισε πως η "Ελλάδα και ο Αραβικός κόσμος έχουν μια μακρά σχέση που κρατά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος έφερε το νόμισμα του πολιτισμού στις αραβικές χώρες". 

  Χαρακτηρίζοντας σημαντικές τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που δέχεται η Ελλάδα από τις Αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια απηύθυνε έκκληση για μια ακόμα δυναμικότερη σχέση αφού, όπως εξήγησε, είναι αμοιβαία επωφελής από οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής άποψης.

  Khadim al Hassani – οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ

  "Είναι μια υπέροχη στιγμή κι ευκαιρία να συναντηθούμε μετά την τεράστια νίκη που σημείωσε το Ιράκ κατά της τρομοκρατίας" ανέφερε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού του Ιράκ Χαντίμ αλ Χασάνι κατά την ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο που λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

  "Αντιμετωπίσαμε την  μοίρα μας με περίσσιο θάρρος όχι μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και σε όλους του τομείς και σήμερα μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι το Ιράκ απελευθέρωσε όλα τα του τα εδάφη από όσους απειλούσαν και σκότωναν τον λαό του" σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Ωστόσο η επιτυχία της χώρας του δεν συνίσταται μόνο στα πεδία των μαχών, όπως εξήγησε, αλλά και στον εκσυγχρονισμό και στις προσπάθειές που γίνονται για την οικοδόμηση ενός νέου μεταρρυθμισμένου αναπτυξιακού κράτους.

  Στο σχεδιασμό  αυτό, όπως διευκρίνισε, προτεραιότητα δόθηκε στην προώθηση της ανάπτυξης ώστε τα νέα παιδιά των αραβικών χωρών να μπορέσουν να έχουν ίσες ευκαιρίες απασχόλησης.  

  Τέλος απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ για την περαιτέρω συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας του Ιράκ με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που ενώνει την ανθρωπότητα κι όχι αυτό που τη χωρίζει και να εργαστούμε ανεξαρτήτως χρώματος φυλής με τους γείτονες μας για αμοιβαίο όφελος" κατέληξε. 

  Nael Al Kabariti  - Πρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων

  Τον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφει για τη χώρα μας κυρίως χάρη στη θέση που κρατά τόσο στα Αραβικά όσο και στα Παλαιστινιακά ζητήματα εξέφρασε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων, Nael Al Kabariti, συγχαίροντας παράλληλα και τους διοργανωτές του συνεδρίου για την συμβολή τους στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Αραβικών Χωρών.

  Υποδεικνύοντας την τρομοκρατία ως το βασικότερο πρόβλημα των Αραβικών Χωρών κι όχι μόνο ο κ. Kabariti σημείωσε πως για "να επιτευχθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να σταθούμε μαζικά απέναντι στην τρομοκρατία δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια".

  Ως μοναδικό δρόμο για την μελλοντική ευημερία υπέδειξε την εκπαίδευση και την επιστήμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει την σταθερότητα αλλά και στην μείωση της μετανάστευσης αφού θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. 

  Προτεραιότητα πρέπει επίσης να δοθεί, όπως σημείωσε ο κ. Kabariti και στη συνεργασία κυρίως σε τρεις άξονες: στη συνεργασία μεταξύ των επτά του Euromed, στην συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα και στον τομέα της τεχνολογίας και φυσικά στη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και της επιστήμης.
   
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων