Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 11:15

  Και το Ευρωκοινοβούλιο στην κόντρα με την ΕΚΤ για τα "κόκκινα δάνεια"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Και το Ευρωκοινοβούλιο στην κόντρα με την ΕΚΤ για τα "κόκκινα δάνεια"

  Του Γ. Αγγέλη 

  Η ένταση φαίνεται να αυξάνεται μέρα με τη μέρα στις Βρυξέλλες αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στις αυξημένες απαιτήσεις "προβλέψεων” που εμπεριέχουν τα νέα μέτρα που ζητάει ο SSM για τα κόκκινα δάνεια από τις 10/1/2018. 

  Σήμερα η επικεφαλής του SSM έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην ισχυρή Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου όπου θα αντιμετωπίσει τις "κατηγορίες” του νομικού γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο υποστηρίζει πως η ΕΚΤ με τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει και ζητάει να εφαρμοσθούν από τον νέο χρόνο "έχει υπερβεί τις αρμοδιότητες” και ότι "παρακάμπτει το ισχύον νομικό πλαίσιο”. 

  Η Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων έχει από χθες στα χέρια της το αντίγραφο της νομικής θέσης του Ευρωκοινοβουλίου στη βάση του οποίου απορρίπτει την απαίτηση του SSM για αύξηση από το σημερινό επίπεδο προβλέψεων στο 100% της ονομαστικής αξίας των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση για δύο χρόνια όσον αφορά τα μη εγγυημένα δάνεια και επτά χρόνια τα εγγυημένα.

  Η αντίδραση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την επιστολή της Ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών τραπεζών με την οποία – όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr - οι ευρω-τράπεζες απορρίπτουν επίσης τις απαιτήσεις της ΕΚΤ/SSM και "κατηγορούν” την Φρανκφούρτη ότι έτσι βάζει τις τράπεζες της Ευρώπης σε μειονεκτική θέση έναντι των άλλων τραπεζών για τις εκτός Ευρώπης δραστηριότητές τους. Παράλληλα με την επιστολή τους οι ευρω-τράπεζες δεν συμφωνούν με τις επικείμενες αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους ισολογισμούς τους και ότι δεν συνάδουν με τις προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ. 

  Σε κάθε περίπτωση όπως εκτιμούν παράγοντες στις Βρυξέλλες οι ομοβροντίες των αντιδράσεων θα συνεχισθούν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. 

  Τότε η ΕΚΤ και ο SSM θα πρέπει να ανακοινώσουν τα συμπεράσματα από τη διαβούλευση που άρχισε στις αρχές του Οκτώβρη όταν πρωτοπαρουσιάσθηκαν τα μέτρα που προτείνει ο SSM. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr κάποιες ιδέες προσαρμογής έχουν αρχίσει να διαρρέουν, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ σκέπτεται να κάνει περισσότερο ελαστικό το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων ειδικά για τα εγγυημένα δάνεια. 

  Η πίεση όμως της ΕΚΤ για το θέμα αυτό δεν πρόκειται να ακυρωθεί καθώς η προώθηση αυστηρότερων μέτρων για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη (έχουν μειωθεί από 900 δισ. ευρώ σε 795 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο) αποτελεί προϋπόθεση για να περπατήσει και να ολοκληρωθεί η ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ειδικά στο τελευταίο του βήμα εκείνο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ενιαίου συστήματος εγγύησης καταθέσεων.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων