Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 08:04

  Έρχεται διπλό χαράτσι από το υπ. Υγείας στις φαρμακευτικές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έρχεται διπλό χαράτσι από το υπ. Υγείας στις φαρμακευτικές

  Αντιμέτωπες με ακόμη μια δυσάρεστη "έκπληξη”, που απειλεί να ανατρέψει τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, αλλά και τα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια στην ελληνική αγορά, βρίσκονται εδώ και δύο εικοσιτετράωρα οι φαρμακευτικές.

  Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας  για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και οδεύει προς ψήφιση σήμερα, υπάρχει μια διάταξη που αλλάζει όσα ίσχυαν μέχρι τώρα για τον προϋπολογισμό του φαρμάκου.

  Όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τις ξένες φαρμακευτικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο, όσο και από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ενοποιείται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (και συνεπώς οι αντίστοιχες υπερβάσεις των δαπανών του) με τον προϋπολογισμό των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων, και αυτό για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών και ενιαίας αντιμετώπισης των δαπανών φαρμάκων που βαρύνουν άμεσα τον Οργανισμό. Η διάταξη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017.

  Πρόκειται για τη δεύτερη αιφνιδιαστική απόφαση στην οποία προχωρά το υπουργείο Υγείας μέσα σε δύο μόλις μήνες. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου, με τροπολογία, το υπουργείο Υγείας αποφασίζει  το επιπλέον τέλος εισόδου ύψους 25% για όλα τα νέα καινοτόμα σκευάσματα που θα έρχονται στην Ελλάδα να έχει επίσης αναδρομική ισχύ (από 1/1/2017).

  Πρόκειται κατά βάση για φάρμακα υψηλού κόστους, λόγω της σοβαρότητας των παθήσεων στις οποίες απευθύνονται, αλλά και της έρευνας που τα συνοδεύει. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην αγορά, με πολλές φαρμακευτικές να επανεξετάζουν την κυκλοφορία προϊόντων τους στην ελληνική αγορά, λόγω επιβολής του τέλους, αλλά και να σκέφτονται σοβαρά το μέλλον όσων κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά.

  Τι σημαίνει πρακτικά η νέα διάταξη του υπ. Υγείας; Όπως αναφέρουν οι φαρμακοβιομηχανίες, η ενοποίηση των προϋπολογισμών των εξωνοσοκομειακών και νοσοκομειακών δαπανών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τις εταιρείες, στο κρίσιμο ζήτημα του υπολογισμού του claw back (μηχανισμός για την κάλυψη από τις επιχειρήσεις της διαφοράς ανάμεσα στον κλειστό κονδύλι ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων για τα φάρμακα και τις πραγματικές δαπάνες που καταγράφονται ανά εξάμηνο).

  Στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς εξηγούν πιο συγκεκριμένα στο Capital.gr πως η επιβάρυνση θα αγγίξει όλες τις επιχειρήσεις, είτε διακινούν ακριβές θεραπείες, είτε παράγουν φθηνότερα γενόσημα σκευάσματα. H δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι σχεδόν διπλάσια από τις αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές, όπως υπολογίζουν να επιβαρυνθούν φέτος με επιπλέον 65 εκατ. ευρώ.

  Όλα αυτά τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας κινείται σε κατά 30% χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η συνολική επιβάρυνση με clawback των φαρμακευτικών εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος τα 495 εκατ. ευρώ (όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), ενώ το ύψος των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate) θα αγγίξει τα 435 εκατ. έναντι 303 εκατ. που ήταν το 2016. Σε αυτά θα προστεθούν και περισσότερα από 150 εκατ. από τον λογαριασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων