Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 07:59

  Αποκαλυπτήρια σήμερα από Κομισιόν για πλεονάσματα-ΑΕΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αποκαλυπτήρια σήμερα από Κομισιόν για πλεονάσματα-ΑΕΠ

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη κατά 1,8% φέτος και κατά 2,4% το 2018, αλλά και για πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο 2,2% του ΑΕΠ φέτος (αν δεν αφαιρεθεί μέρισμα 800 εκατ. ευρώ ο στόχος είναι στο 2,8% του ΑΕΠ) και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 εισάγονται σήμερα στον "προκρούστη" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανακοινώνονται οι φθινοπωρινές της εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών μελών.

  Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να "προσαρμοσθούν" και οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου όπως αυτές θα αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. 

  Ουσιαστικά αναμένεται να φανεί αν η Κομισιόν εκτιμά ότι έχει καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2018, αλλά και αν επισημοποιεί την υπέρβαση στο φετινό πλεόνασμα και το "εύρος" της. Σημειώνεται ότι το μνημονιακό πλεόνασμα έχει οριστεί στο 1,75% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018).

  Επίσης μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες (που δεν διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν πηγές του ΥΠΟΙΚ) για μείωση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης από το 1,8% στο 1,6-1,7%. Σημειώνεται ότι το 1,8% που προέβλεπε το Προσχέδιο του προϋπολογισμού βασιζόταν σε μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ το 2016.

  Ωστόσο, μεσολάβησε η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ότι τελικά η ελληνική οικονομία είχε ύφεση 0,2% το 2016 (δηλαδή ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή του στόχου κατά -0,2%) προαναγγέλλοντας προσαρμογές και στα στοιχεία του 2017.

  Οι πλειστηριασμοί και τα προαπαιτούμενα
  Από τις δηλώσεις του Moscovici σήμερα κατά την ανακοίνωση των προβλέψεων αλλά και του Dijsselbloem που έχει κληθεί να μιλήσει για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο μένει να φανεί και η θέση τους για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και για το μεγάλο αγκάθι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρέπει να ξεκινήσουν στις 29/11.

  Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύθηκε δημοσίως στο Eurogroup της Δευτέρας για ανάληψη δράσης, μία δέσμευση που "μετέφερε" χθες και στην κοινοβουλευτική ομάδα.

  Σε πολιτικό επίπεδο το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την 27η Νοεμβρίου στην σύνοδο του Euroworking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αλλά και την άφιξη των εκπροσώπων των Θεσμών που σχεδιάζεται να ξεκινήσει τις ίδιες ημέρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων