Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 17:28

  Οι τράπεζες ανοίγουν "πόλεμο" με ΕΚΤ/SSM

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι τράπεζες ανοίγουν "πόλεμο" με ΕΚΤ/SSM

  Του Γ. Αγγέλη 

  Με επιστολή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών τραπεζών προς την κα Νουί (SSM-ECB), ζητά να επανεξετάσει τις απαιτήσεις για αυξημένες προβλέψεις στα NPLs από 10/1/2018. Υποστηρίζει ότι "παραβιάζει” τους ισχύοντες κανόνες της Bασιλείας ΙΙΙ και τον διεθνή ανταγωνισμό. 

  Σχεδόν την ίδια ημέρα που η κα Νουί έδινε "εξηγήσεις” στους Υπ. Οικονομικών στo Eurogroup για το νέο κανονιστικό πλαίσιο με το οποίο ζητά αυξημένες προβλέψεις για τα NPLs από το 2018, η Ομοσπονδία των ευρωπαϊκών τραπεζών επισήμανε με επιστολή της τις "αστοχίες” της κίνησης αυτής και ζητά αναθεώρησή τους.

  Σύμφωνα με την επιστολή της Ομοσπονδίας (Fbe), η απόφαση του SSM να ζητήσει από τις 10/1/2018 να εφαρμοσθεί ο νέος κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους στο 100% των NPLs μετά από καθυστέρηση 2 ετών για τα μη εγγυημένα και 7 ετών για τα εγγυημένα δάνεια, έρχεται σε αντίθεση με το κανονιστικό πλαίσιο του πρώτου πυλώνα της Βασιλείας ΙΙΙ. 

  Επίσης, στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι μία τέτοια απόφαση καθιστά μειονεκτική την θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών για τις δραστηριότητές τους εκτός Ευρωσυστήματος έναντι των ανταγωνιστών τους. 

  Επισημαίνει ακόμα ότι ο χρόνος εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου είναι ασφυκτικός, ενώ θεωρεί πως δεν διευκρινίζεται επαρκώς το αν ο κανονισμός αφορά μόνο τα νέα δάνεια αφού το πλαίσιο του SSM σημειώνει ότι μετράει την "καθυστέρηση” από την 10/1/2018 και όχι από την ημερομηνία έκδοσης του δανείου. 

  Στο Eurogroup πάντως, η κα Νουί είχε διευκρινίσει την Δευτέρα – όπως παρουσίασε χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr – ότι ο νέος κανονισμός θα αφορά δάνεια που θα υπογραφούν από το 2018 και μετά ενώ τα NPLs μέχρι τις 31/12/2017 θα ακολουθούν το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει. 

  Η επιλογή πάντως των ευρωτραπεζών να απαντήσουν στον SSM με τον τρόπο αυτό, αμφισβητώντας δηλαδή το "σύννομο” του νέου κανονισμού με τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ εκτιμάται ότι υψώνει τον "πήχη” της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. 

  Στην επιστολή τους οι ευρωτράπεζες υπενθυμίζουν ότι από το 2015 μέχρι και το 2017 έχουν συνολικά μειώσει το ποσοστό των NPLs από το 7,3% στο 6,1% και ότι ο ρυθμός αυτός διατηρείται και αυξάνεται.

  Βέβαια, από την πλευρά της ΕΚΤ η προώθηση του νέου κανονισμού και η πιεστική εφαρμογή του σε διάστημα ολίγων μηνών από την κοινοποίησή του (αρχές Οκτωβρίου) έχει πίσω της την "αγωνία” της επίσπευσης των διαδικασιών για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης. Η αντιμετώπιση της υπόθεσης των Npls είναι το πλέον ευαίσθητο σημείο/αγκάθι για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες, ειδικά για το θέμα της εισαγωγής ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων. 

  Οι ισχυρές αντιρρήσεις για το βήμα αυτό συνδέονται με το δυσανάλογο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης βάρος των NPLs, εμποδίζοντας την προώθηση του τελευταίου γύρου ενοποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος.         

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων