Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 17:13

  Το διπλό ραντεβού της 27ης Νοεμβρίου για το μέρισμα και την 3η αξιολόγηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το διπλό ραντεβού της 27ης Νοεμβρίου για το μέρισμα και την 3η αξιολόγηση

  Της Δήμητρας Καδδά

  Η επόμενη κρίσιμη πολιτική ημερομηνία για την 3η αξιολόγηση έχει οριστεί για την 27η Νοεμβρίου. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σε επίπεδο Euroworking Group ενόψει της συνόδου της 4ης Δεκεμβρίου.

  Θα αποτιμήσουν την πρόοδο που θα έχει μεσολαβήσει αναφορικά με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και θα δώσουν τις "εντολές" προς τους εκπροσώπους των Θεσμών οι οποίοι θα κλιμακώνουν τις ίδιες ημέρες την κάθοδό τους στην Αθήνα. 

  Στόχος είναι, όπως έγινε σαφές εκ νέου τη Δευτέρα στο Eurogroup, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους και αν είναι δυνατόν νωρίτερα. Και ο "κανονικός" χρόνος για την επικύρωση της συμφωνίας τελειώνει στις 4 Δεκεμβρίου όταν λαμβάνει χώρα το τελευταίο επίσημο Eurogroup για το 2017.

  Τα πρώτα νέα πάντως θα φανούν αύριο, με την ανακοίνωση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένεται να φανεί αν η Κομισιόν εκτιμά ότι έχει καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 αλλά και του 2018, αλλά και αν επισημοποιεί την υπέρβαση στο πλεόνασμα την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να διανείμει για δεύτερη συνεχή χρονιά μέρισμα.

  Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όταν μνημονιακό πλεόνασμα έχει οριστεί στο 1,75% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018. 

  Οι αυριανές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δείξουν αν επιβεβαιώνεται και ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 1,8% φέτος που προέβλεπε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού βασιζόμενο όμως σε μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ το 2016. Μένει να φανεί δηλαδή αν θα αναπροσαρμοστούν οι παραπάνω προβλέψεις στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και στις κοινοτικές εκτιμήσεις μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ότι τελικά η ελληνική οικονομία είχε ύφεση 0,2% το 2016 (δηλαδή ανακοίνωσε την αναπροσαρμογή του στόχου κατά -0,2%).

  Το τελικό αποτέλεσμα για τα δημοσιονομικά μεγέθη και για το ΑΕΠ αλλά και για το μέρισμα θα φανεί στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ και θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου βάσει σχετικής Συνταγματικής υποχρέωσης. Παράλληλα θα πρέπει να τρέξει τα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα με τελευταίο μεγάλο αγκάθι τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την απαίτηση των Θεσμών για άμεση απεμπλοκή, γεγονός για το οποίο έλαβε δημόσιες δεσμεύσεις ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων