Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Νοε-2017 08:31

  Κρίσιμη συνάντηση συμβολαιογράφων–Υπ. Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κρίσιμη συνάντηση συμβολαιογράφων–Υπ. Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς

  της Νένας Μαλλιάρα

  Με περιφρούρηση της αστυνομίας θα γίνονται, όπως όλα δείχνουν, οι πλειστηριασμοί προκειμένου η Πολιτεία να διασφαλίζει την ομαλή διενέργειά τους. Στην κίνηση αυτή φαίνεται ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ύστερα από τις συνεχείς ματαιώσεις πλειστηριασμών και τον εκφοβισμό των συμβολαιογράφων, ο οποίος οδήγησε στην απόφασή τους να απέχουν από τις διαδικασίες πλειστηριασμών μέχρι τα τέλη έτους. 

  Σήμερα οι συμβολαιογράφοι θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αναμένεται να αποβεί καθοριστική για το εάν θα μεταβάλουν την απόφασή τους για αποχή, συγκαλώντας  νέα έκτακτη γενική συνέλευση.

  Χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει τη διενέργεια των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία και όχι στα γραφεία των συμβολαιογράφων, προκειμένου να διασφαλίσει τη διαδικασία.

  Το παραπάνω είναι βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων και όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των αιτημάτων των συμβολαιογράφων που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους. Ωστόσο, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι δεν θα νομοθετηθεί η διενέργεια των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία, καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην περιφέρεια της χώρας.

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr, το θέμα της προστασίας της διαδικασίας των πλειστηριασμών και των επιφορτισμένων με αυτήν συμβολαιογράφων, τέθηκε από τους "θεσμούς" σε συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

  Στη συνάντηση αυτή, οι "θεσμοί" είχαν ζητήσει να χρησιμοποιηθούν μέτρα αποτροπής ή και καταστολής ενεργειών στις οποίες προβαίνουν συστηματικά οργανωμένες ομάδες ατόμων, ματαιώνοντας τους πλειστηριασμούς.

  Οι συμβολαιογράφοι πηγαίνουν σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με συγκεκριμένα αιτήματα. Ειδικότερα, ζητούν: 

  α) Οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται μόνο εντός αίθουσας Ειρηνοδικείου και η διαδικασία να ολοκληρώνεται έως τις 15:00, δηλαδή εντός του ωραρίου συζήτησης των υποθέσεων από τους ειρηνοδίκες. 

  β) Οι πλειστηριασμοί με ηλεκτρονικό τρόπο να διενεργούνται: στον ίδιο τόπο, δηλαδή σε αίθουσα Ειρηνοδικείου, μία ημέρα την εβδομάδα και όχι διαζευκτικά Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή και επί δίωρο (όχι έξι ώρες, σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το πρωί, ή τέσσερις ώρες σε περίπτωση που ο επισπεύδων επιλέξει τη διενέργεια το απόγευμα) με άμεση εποπτεία και διεύθυνση της διαδικασίας από τον συμβολαιογράφο .

  γ) Να τροποποιηθεί η διάταξη που ορίζει ότι η "ταυτοποίηση" των υποψηφίων πλειοδοτών/φυσικών προσώπων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω των στοιχείων του TAXIS. Ο έλεγχος της ταυτότητας των φυσικών/ νομικών προσώπων πλειοδοτών που διαθέτουν Α.Φ.Μ. στην Ελλάδα ζητείται να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ιδίων ή αντίστοιχα των εντολοδόχων τους ενώπιον του συμβολαιογράφου, με την σύνταξη σχετικής πράξης και να ακολουθεί η έγκριση της εγγραφής τους στο ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών).

  δ) Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών να τεθεί υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του και θα ευθύνεται απέναντι στους τρίτους για τυχόν αστοχίες-αρρυθμίες στη λειτουργία του, καλύπτοντας και το ανεύθυνο του συμβολαιογράφου γι΄ αυτές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων