Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Νοε-2017 19:52

  Το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ανοίγει την πόρτα για γαλλικό μοντέλο στο χρέος

  Το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ανοίγει την πόρτα για γαλλικό μοντέλο στο χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά
   
  Το χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε αποφάσεις έως τον Ιούνιο του 2018 για το αν χρειάζονται παρεμβάσεις στο χρέος περιέγραψαν χθες οι θεσμοί μετά την -εξαιρετικά σύντομη- συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup. Μόνο που έθεσαν δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους.

  Προανήγγειλαν ως επόμενο ορόσημο, αυτό του Ιανουαρίου, για την έναρξη των συζητήσεων αναφορικά με τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιηθεί. Μάλιστα επανέλαβαν ότι ο μηχανισμός αυτός των  πιθανών παρεμβάσεων στο χρέος θα διαμορφωθεί στη βάση του γαλλικού μοντέλου που λαμβάνει υπόψιν την πορεία του ΑΕΠ.

  Μόνο που η εκκίνηση των "μεγάλων" αυτών διαπραγματεύσεων από τον Ιανουάριο προϋποθέτει ότι θα έχει κλείσει έως τότε η προηγούμενη "εκκρεμότητα": το θέμα της 3ης αξιολόγησης, με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ να δεσμεύεται προσωπικά για την προστασία των συμβολαιογράφων ώστε ένα προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, αλλά και πηγές του να αναγγέλλουν "γκάζι" στα προαπαιτούμενα.

  Μοσκοβισί έως το τέλος του έτους ή και πιο… πριν

  Η μεγάλη συζήτηση για την 3η αξιολόγηση ορίστηκε σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της χθεσινής συνόδου για την 4η Δεκεμβρίου όταν έχει οριστεί η τελευταία, για το 2017, σύνοδος των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης. Ο Επίτροπος  Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι "η τεχνική εργασία συνεχίζεται για να προετοιμαστεί η επόμενη αποστολή η οποία αναμένεται να είναι τέλη Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους πιο νωρίς αν είναι εφικτό", πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι "είναι ένας ρεαλιστικός στόχος".

  Ο Επίτροπος κατέστησε επίσης σαφές ότι θα πρέπει το καλοκαίρι "να περάσουμε στην επόμενη ημέρα", στο στάδιο δηλαδή για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. "Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση συνολικά του προγράμματος είναι να ολοκληρώσουμε ομαλά την αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους".

  Ο κ. Ντάισελμπουμ αναφέρθηκε στην πρόοδο αλλά είπε και ότι "πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για να κλείσει η αξιολόγηση". Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε για άμεση δράση προστασίας των συμβολαιογράφων για να μετάσχουν σε πλειστηριασμούς. Αλλά και πηγές του ΥΠΟΙΚ είχαν αναφέρει ότι και το θέμα των πλειστηριασμών θα προχωρήσει απαντώντας σε πληροφορίες για σχετικές ενστάσεις του προέδρου της ΕΚΤ. Πρόσθεταν μάλιστα αναφερόμενες στην κυβερνητική στάση σημείωσαν ότι "συνεχίζουμε χωρίς να βγάζουμε το πόδι από το γκάζι, υπάρχει δουλειά που έχει να γίνει".

  Το γαλλικό μοντέλο

  Ο κ. Ντάσιελμπλουμ για το χρέος ανέφερε ότι τον Μάιο του 2016 "συμφωνήσαμε ότι οι τελικές αποφάσεις για το αν χρειάζονται παρεμβάσεις και το πώς αυτές θα γίνουν θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος". Εν τω μεταξύ, είπε, θα αναπτύξουμε τον γαλλικό μηχανισμό ο οποίος θα προβλέπει λιγότερες ή περισσότερες παρεμβάσεις στο χρέος ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Μας επιτρέπει κάποια ευελιξία, είπε ο κ. Ντάισελμπουμ. "Η δουλειά για τον μηχανισμό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αυτό είναι το επόμενο βήμα", επισήμανε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων