Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Νοε-2017 12:31

  Τι ξεκαθάρισε στο Eurogroup η Νουί (SSM) για τα "κόκκινα δάνεια"

  Τι ξεκαθάρισε στο Eurogroup η Νουί (SSM) για τα "κόκκινα δάνεια"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Λίγο πριν η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί αρχίσει να δίνει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη και να εξηγεί το γιατί οι νέοι κανόνες που η ΕΚΤ ζητά να εφαρμοσθούν στις προβλέψεις που αφορούν στα "κόκκινα δάνεια” δεν μπορούν να καθυστερήσουν, οι ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup, είχαν γίνει δέκτες διαρροών για τις αλλαγές που ο SSM σκέφτεται να κάνει στους νέους κανονισμούς.     

  Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, στη διοίκηση της ΕΚΤ υπάρχουν σοβαρές σκέψεις να αλλάξουν κατά τι, ήτοι να επεκταθούν, οι χρόνοι στους οποίους θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι νέοι κανονισμοί για μεγαλύτερες προβλέψεις στα "κόκκινα δάνεια”.

  Μέχρι στιγμής το πλαίσιο των νέων κανονισμών όπως είναι γνωστό από τις 9 Οκτωβρίου που διακινήθηκε το κείμενο των προτάσεων του νέου κανονιστικού πλαισίου, προβλέπει την κάλυψη με προβλέψεις μέσα σε διάστημα το πολύ δύο ετών στο 100% των δανείων που δεν έχουν εγγυήσεις και σε διάστημα επτά ετών των δανείων που έχουν εγγυήσεις. 

  Οι αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο πλαίσιο αυτό (σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές) αφορούν στο "να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα τόσο για τα εγγυημένα όσο και για τα μη εγγυημένα δάνεια” στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο κανόνας για 100% κάλυψη με προβλέψεις των σχετικών δανείων. 

  Χτες η κα Νουί στο Eurogroup ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό το χρονικό διάστημα των δύο ή των επτά ετών (ή όσο γίνει μετά τις αλλαγές) θα έχει ως σημείο έναρξης την πρώτη στιγμή μη εξυπηρέτησής του και όχι την ημερομηνία εκκίνησης εξυπηρέτησης του δανείου. 

  Αυτή η διευκρίνιση αλλάζει αρκετά την αρχική εικόνα στην οποία υπήρχε η εντύπωση ότι η έναρξη εκταμίευσης του δανείου ήταν το σημείο που οριοθετούσε την ημερομηνία κάλυψής του με αυξημένες προβλέψεις. 

  Σύμφωνα με την κα Νουί, η ενεργοποίηση των νέων κανόνων για τα δάνεια που θα γίνουν από το 2018 και μετά είναι απολύτως αναγκαία, ώστε να διακοπεί η συσσώρευση επισφαλειών στο ευρωσύστημα παράλληλα και ταυτόχρονα με την εξυγίανσή του, η οποία, όπως η ίδια διευκρίνισε, έχει σημειώσει σημαντικά αποτελέσματα. 

  Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ο όγκος των κόκκινων δανείων έχει μειωθεί κατά 142 δισ. ευρώ και κινείται σήμερα στα 795 δισ. ευρώ. 

  Ο όγκος αυτός παραμένει πολύ υψηλός σύμφωνα με την κα Νουί και θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται δραστικά μέσα στους επόμενους μήνες. 

  Χωρίς να συζητηθεί η κατάσταση σε κάθε χώρα, εν τούτοις ήταν γνωστή η κατάσταση στους Υπ. Οικονομικών, καθώς οι μεγάλοι όγκοι κόκκινων δανείων αφορούν κυρίως την Ιταλία και την Ελλάδα.

  Στη μεν Ιταλία μέσα στο 2017 έγιναν σημαντικές κινήσεις – το μεγαλύτερο ποσό κόκκινων δανείων από αυτά που έχουν μειωθεί είναι της Ιταλίας – αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς όπως αποκάλυψε το "Κεφάλαιο” το Σάββατο, μία νέα ωρολογιακή βόμβα έχει οπλιστεί, αφού μεγάλος όγκος "ρυθμισμένων” δανείων έχει αρχίσει να μετακινείται και πάλι στην κατηγορία των Npls.         

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων