Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 16:31

  Ποιοι φορείς έλαβαν χρηματοδότηση για να πληρώσουν κρατικά φέσια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ποιοι φορείς έλαβαν χρηματοδότηση για να πληρώσουν κρατικά φέσια

  Της Δήμητρας Καδδά

  Από τα χρήματα που διατέθηκαν "κεντρικά" από το κράτος τον Σεπτέμβριο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 145 εκατ ευρώ αφορούσε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα μόνο 50,5 εκατ ευρώ πληρώθηκαν (δηλαδή δόθηκαν συντάξεις αντίστοιχης αξίας σε δικαιούχους). Συνολικά, διατέθηκαν φέτος για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 445 εκατ ευρώ και πληρώθηκαν 323,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Σεπτεμβρίου 2017 για τις "Ενισχύσεις / Επιχορηγήσεις - Πληρωμές  Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης".

  Στο δελτίο επαναλαμβάνονται τα στοιχεία για την μείωση συνολικά των ληξιπρόθεσμών οφειλών από τα 3,9 δισ. ευρώ στα 3,55 δισ. ευρώ μαζί με επιπλέον στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις και τις πληρωμές. Για όλη την "γενική κυβέρνηση" το 9μηνο του 2017 οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν στα 656 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 662 εκατ. ευρώ, ενώ τον μήνα Σεπτέμβριο που κατεγράφη η μεγάλη επιτάχυνση, οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν στα 231,5 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 149 εκατ. ευρώ.

  Ανά φορέα, υπάρχουν διακυμάνσεις όπως υπάρχει διαφορά και στην πορεία μείωσης της αξίας των οφειλών. Μεγάλη ήταν η ροή χρηματοδοτήσεων τον Σεπτέμβριο στα Ασφαλιστικά Ταμεία (139,9 εκατ. ευρώ αλλά οι πληρωμές τον ίδιο μήνα ήταν μόνο 54,5 εκατ. ευρώ). Στα Νοσοκομεία δεν υπήρξε χρηματοδότηση και οι πληρωμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ στους ΟΤΑ υπήρξε τον Σεπτέμβριο χρηματοδότηση 51,4 εκατ. ευρώ και πληρωμές διαμορφώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ στα 25,8 εκατ. ευρώ.

  Εκκρεμείς επιστροφές φόρων

  Στο πεδίο των εκκρεμών επιστροφών φόρων καταγράφεται εκ νέου η εντυπωσιακή μείωση τους από τα 2,11 δισ. ευρώ τον Αύγουστο στα 931 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο που οδήγησε και στην καταβολή της υποδόσης του δανείου του ESM. Ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η χρηματοδότηση ήταν πολύ μικρή (145 εκατ. ευρώ συνολικά μέσα στο 9μηνο του 2017 και μηδενική το τελευταίο 2μηνο του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου) με τις πληρωμές επίσης σε χαμηλά επίπεδα (στα 61,3 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και στα 169,7 εκατ. ευρώ συνολικά το 2017).

  Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούν ότι το Δελτίο προσμετρά στις χρηματοδοτήσεις και στις πληρωμές μόνο τα ποσά από το ειδικό πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων. Οι χρηματοδοτήσεις και οι πληρωμές από τον τακτικό προϋπολογισμό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται μόνο στο μηνιαίο δελτίο της Γενικής Κυβέρνησης.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων