Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 12:14

  Οι κόκκινες γραμμές της συμφωνίας για την επόμενη μέρα των μνημονίων

  Οι κόκκινες γραμμές της συμφωνίας για την επόμενη μέρα των μνημονίων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Στο πώς θα αποκρυσταλλωθεί το σενάριο του τέλους του τρίτου προγράμματος σε σχέση με την επόμενη ημέρα, στρέφονται πλέον τα "φώτα” της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς. 

  Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, παρά τις δυσκολίες σε ορισμένα ζητήματα, εν τούτοις αντιμετωπίζεται τόσο από την πλευρά του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών όσο και από την κυβέρνηση, ως κάτι που "δεν επιδέχεται καθυστερήσεων”. Αυτό θα γίνει περισσότερο εμφανές σήμερα στο Eurogroup με την ολιγόλεπτη παρέμβαση της Κομισιόν, ίσως και του Έλληνα Υπουργού εάν και εφ' όσον χρειασθεί. 

  Η προσοχή όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από πλευράς κοινοτικών αξιωματούχων έχει στραφεί πλέον – με τη σιωπηρή ανοχή του ΔΝΤ – στη δρομολόγηση ενός "πακέτου” συμφωνίας το οποίο όμως δεν θα είναι οι "συστάσεις” προς την Ελλάδα, αλλά "η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί το μέλλον της χώρας στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου MOU...”. 

  Με άλλα λόγια το "παιδί” της άνοιξης θα πρέπει – σύμφωνα με το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες – να είναι το "πλαίσιο” το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ως επιλογή της για την μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

  Το πλαίσιο αυτό βέβαια έχει ήδη κάποια κομβικά σημεία που αποτελούν κυβερνητική "δέσμευση” όπως είναι:

  • οι δημοσιονομικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος,
  • οι δύο δεσμεύσεις για την αρνητική αναπροσαρμογή των συντάξεων και του αφορολόγητου στην διετία 2019 - 2020, 
  • οι στόχοι επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ΑΕΠ, σε συνάρτηση με το χρέος τουλάχιστον μέχρι το 2022, 
  • η δημοσιονομική εποπτεία που αφορά όλες τις χώρες με χρέος πάνω από 60% και κυρίως 
  • η εποπτική παρουσία του ESM, πέραν της Κομισιόν, που αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους (προς τον ESM).  

  Με τα σημεία αυτά θα πρέπει να συνδυασθεί η ρήτρα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους μέσω των πακέτων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης παρέμβασης στο χρέος. 

  Το "πακέτο” αυτό που "θα έχει την ιδιοκτησία” της ελληνικής κυβέρνησης – κατά την κοινοτική διατύπωση – θα πρέπει να διασφαλισθεί με κριτήρια αξιοπιστίας που αφορούν σε τρείς κυρίως τομείς: στις νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, τις τράπεζες και το χρέος.

  Όσον αφορά τις τράπεζες μέχρι την άνοιξη θα πρέπει να έχει επιτευχθεί αφενός ένας σημαντικός στόχος απομείωσης του εύρους των κόκκινων δανείων και αφετέρου να έχει αναδιατυπωθεί ο οδικός χάρτης για το πως θα μειώνονται στα επόμενα λίγα χρόνια τα κόκκινα δάνεια. 

  Και αυτό μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς στο μεταξύ έχει "σκάσει” ένα νέο πρόβλημα: αυτό της μετάλλαξης μεγάλου μέρους των "ρυθμισμένων” δανείων σε "κόκκινα”...

  Όσον αφορά το χρέος, έχει πλέον επιβεβαιωθεί – πολιτικά και οικονομικά – ότι η προοπτική για την παραχώρηση στην Ελλάδα μιας προληπτικής γραμμής δανείων ως εγγύηση για την επιστροφή της στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, είναι σενάριο ιδιαίτερης δυσκολίας, όσον αφορά την έγκρισή του σε ένα ευαίσθητο πολιτικό περιβάλλον ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές. 

  Για τον λόγο αυτό έχει προκριθεί προς το παρόν τουλάχιστον, η τακτική της συσσώρευσης ενός ταμείου 10 – 15 δισ. ευρώ εγγύησης των νέων εκδόσεων χρέους με πόρους που θα εξοικονομούνται από: 

  * τις (δύο) δόσεις που απομένουν,
  * την παραχώρηση πόρων στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (επιστροφές κερδών από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών),
  * έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που είναι στο πρόγραμμα και καθυστερούν
  * μικρές εκδόσεις μεσοβραχυπρόθεσμου χρέους.

  Όλα αυτά έχουν ήδη συζητηθεί ανεπισήμως, ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, αλλά τίποτα από όλα δεν πρόκειται να μπει στην τελική ευθεία πριν γίνει δυνατή η συμμετοχή στη συζήτηση της υπό την νέα σύνθεσή της κυβέρνηση της Γερμανίας και εκφρασθεί ταυτόχρονα η θέση του ΔΝΤ...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων