Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Νοε-2017 10:58

  Bloomberg: "Σημείο καμπής" για την Ελλάδα το "σχέδιο" για τα ομόλογα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11:25

  Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για να αποσπάσει από την Ευρώπη τον σεβασμό που της αξίζει, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg. 

  Τα spreads των κρατικών ομολόγων, που έχουν ήδη μειωθεί πολύ φέτος, σημείωσαν νέο χαμηλό την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλη ανταλλαγή ομολόγων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην πώληση ομολόγων στο μέλλον και θα βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησής της από τη "γενναιοδωρία" των πιστωτών.

  Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχώρησε απότομα:

  Το ελληνικό πενταετές υποχώρησε, σε μία περίοδο που οι αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη, με τα spreads των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων να σταθεροποιούνται έναντι των αντίστοιχων γερμανικών.

  Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν ανακτήσει σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

  Καταγραφή

  Η ήπια περιστολή από την ΕΚΤ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθησύχασε τους επενδυτές, που γνωρίζουν πλέον ότι ο αγοραστής της έσχατης καταφυγής δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα. Αυτό βοήθησε τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων να υποχωρήσουν στο μισό τους τελευταίους έξι μήνες.

  Τα ελληνικά ομόλογα είχαν ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τα ιταλικά και πορτογαλικά αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, μέχρι τουλάχιστον το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αν η Ελλάδα περιληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, τότε θα έχει επανέλθει στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

  Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις αρχές του 2018, θα πρέπει να παράσχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον το εμπόδιο που ήταν. Δεν παρενέβη τον Ιούλιο, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αυξήσει το συνολικό χρέος της, ενώ μετρίασε και τις απαιτήσεις της για τα stress tests και τον έλεγχο του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.

  Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν θα υπάρξουν εκλογές τα επόμενα δύο χρόνια, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνουν, καθώς η οικονομία βελτιώνεται.

  Η τρέχουσα καμπύλη σε σχέση με τις αρχές του 2017:

  Καταγραφή

  Εύλογο θα ήταν για την Ελλάδα, να απλοποιηθεί η καμπύλη των αποδόσεων, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Αυτό θα είναι σημαντικό όχι μόνο για την ΕΚΤ, αλλά και για την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας. Αυτό θα είναι σημαντικό όχι μόνο για την ΕΚΤ, αλλά κυρίως, για την Ελλάδα, καθώς είναι κάτι που επιβάλλεται να κάνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

  Η Ελλάδα ευελπιστεί να αντλήσει τουλάχιστον έξι δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλίσει ένα "μαξιλάρι ρευστότητας" με τη λήξη του προγράμματος το 2018. Εφόσον η ανταλλαγή ομολόγων αποδειχθεί επιτυχής, θα ακολουθήσει και άλλη έξοδος στις αγορές, με την άδεια των πιστωτών.

  Για το 2018, η Ελλάδα ελπίζει σε μια μόνιμη μεταμόρφωσή της από μία σχεδόν απομονωμένη "χαμένη υπόθεση" σε αναπόσπαστο μέλος του ευρωπαϊκού project.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων