Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Νοε-2017 20:00

  Πώς το Swap αλλάζει το κλίμα σε ομόλογα και μετοχές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Από την Ελευθερία Κούρταλη

  Αχτίδα φωτός άρχισε να αχνοφαίνεται στην αγορά από την περασμένη εβδομάδα, τόσο στο ελληνικό Χρηματιστήριο όσο –και κυρίως– στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Το ισχυρό sell-off στο Χ.Α. και στις μετοχές των τραπεζών που κράτησε από τα μέσα του καλοκαιριού και... φθινοπώριασε, βρήκε αυτή την εβδομάδα ένα στήριγμα αισιοδοξίας το οποίο ακούει στο όνομα "swap ομολόγων", καθώς και στο "υβριδικό σύστημα εποπτείας" που θα ακολουθήσει την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

  Παρόλο που οι προκλήσεις πάνω από τα ελληνικά assets παραμένουν και επιμένουν, οποιεσδήποτε εξελίξεις οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς την έξοδο από τα Mνημόνια, η οποία συνεπάγεται περαιτέρω μέτρα για το χρέος, "ενεργοποιεί" τις θετικές διαθέσεις των επενδυτών, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στο ισχυρό ράλι που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τα ελληνικά ομόλογα. Το μεγάλο "στοίχημα", ωστόσο, παραμένει αυτές οι θετικές διαθέσεις να επιμείνουν και να παραμείνουν.

  To ριμπάουντ

  Οι θετικές εξελίξεις αλλά και η αισιοδοξία γύρω από τη γ' αξιολόγηση μετά και την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων των "θεσμών" με την ελληνική κυβέρνηση, όπου δεν έκαναν την εμφάνισή τους οι γνωστές διαμάχες και καθυστερήσεις, ήταν αρκετές για να στείλουν τον Γενικό Δείκτη σε ένα –σπάνιο το τελευταίο διάστημα– σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων και σε συνολική άνοδο της τάξης του 4%, μετά τη βουτιά της τάξης του 14,5% που σημείωσε από τα υψηλά έτους στις 17 Ιουλίου και τις 858 μονάδες έως την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

  Ο "σφυροκοπημένος" τραπεζικός δείκτης, το μεγάλο "βαρίδι" –όπως έχει αποδειχτεί– του Χ.Α., από τα υψηλά έτους στις 17 Ιουλίου και τις 1.135 μονάδες, έφτασε τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου να διαπραγματεύεται στις 732 μονάδες, μία πτώση που ξεπέρασε το 35%. Από αυτό το επίπεδο, την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε πάνω από τις 810 μονάδες, ένα ριμπάουντ της τάξης του 10%, το οποίο, ωστόσο, συνοδεύτηκε από κόπωση αλλά χωρίς ενδείξεις κατοχύρωσης κερδών.

  Χέρι βοηθείας

  Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται ξεκάθαρα, σε δύο παράγοντες όπως σημειώθηκε:

  - Ο πρώτος είναι το σενάριο για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σε περίπτωση επιτυχούς εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Από όλα τα πιθανά σενάρια, τέσσερα στο νούμερο, που υπάρχουν για τη χώρα μας, ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν προκρίνει αυτό που ονομάζει "υβριδικό σύστημα εποπτείας" για το διάστημα μετά τον Αύγουστο του 2018, το οποίο και προϋποθέτει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αλλά και τη συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

  Αυτή η εξέλιξη έφερε ανακούφιση στην αγορά αφού αποκλείει την ύπαρξη ενός τέταρτου Μνημονίου για την Ελλάδα και συνεπώς νέων επίσημων δανείων, ενώ παράλληλα φέρνει νέες ελπίδες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι το "κλειδί" το οποίο ξεκλειδώνει την πόρτα της θετικής επενδυτικής διάθεσης για τα ελληνικά assets, έστω και αν το ίδιο στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε ότι το σενάριο του clean exit, το οποίο αποτελεί και το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή, είναι ανέφικτο και παρακινδυνευμένο και απαιτεί την έγκριση των αγορών.

  - Ο δεύτερος παράγοντας είναι το αναμενόμενο swap της σειράς των ελληνικών ομολόγων που δημιουργήθηκαν από το PSI. H είδηση βγήκε στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο, η οποία επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενώ το σχέδιο αυτό στη συνέχεια πήρε το "πράσινο φως" από τους "θεσμούς" στα μέσα Οκτωβρίου μετά και τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Με τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, με τελευταίο αυτό του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, να πυκνώνουν, και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, να αναφέρει, επίσης, την περασμένη εβδομάδα ότι "είναι πολύ πιθανό σύντομα να υπάρξει έξοδος στις αγορές που θα αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους", όλα δείχνουν στους επενδυτές ότι ο Νοέμβριος είναι μήνας θετικών εξελίξεων για το ελληνικό χρέος.

  Τι σημαίνει το swap

  Αν και το swap των ομολόγων δεν αποτελεί έξοδο στις αγορές με την έννοια της έκδοσης νέων ομολόγων από το... μηδέν, ωστόσο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης να εξομαλυνθεί η καμπύλη επιτοκίων, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον δρόμο της εξόδου από το πρόγραμμα.

  Η ιδέα του swap του strip του PSI είναι μια ιδέα την οποία ο ΟΔΔΗΧ επεξεργάζεται από το 2013. Το strip αφορά 20 εκδόσεις ομολόγων, πολύ χαμηλής ρευστότητας (περίπου 1,5- 2 δισ. ευρώ η καθεμία) με λήξεις από το 2023 έως το 2042. Η πολύ χαμηλή ρευστότητά τους, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και προβληματίζει τους ξένους επενδυτές.

  Σκοπός, λοιπόν, είναι να συμπτυχθούν οι 20 αυτές εκδόσεις συνολικού ποσού περίπου 30 δισ. ευρώ σε λιγότερες, τέσσερις με πέντε, π.χ., μεγαλύτερης ρευστότητας η καθεμία. Αυτή η κίνηση θα κάνει πιο φυσιολογική την καμπύλη αποδόσεων, ενώ η πολύ ρηχή αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερο και επενδύσιμο βάθος.

  Οι επενδυτές βλέπουν "με καλό μάτι" αυτή την κίνηση, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι μετά την υποχώρηση του "θορύβου" που προκάλεσε το ΔΝΤ γύρω από τις τράπεζες και μετά τον επιτυχημένο πρώτο γύρο των επαφών της κυβέρνησης με τους "θεσμούς", καλό είναι αυτή η κίνηση να γίνει άμεσα με σκοπό να εκμεταλλευτεί η ελληνική πλευρά το θετικό κλίμα.

  Το δυναμικό ράλι στα ομόλογα

  Αυτό έδωσε νέα ανάσα στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία το τελευταίο διάστημα και μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι είχαν "κολλήσει" σε ένα πολύ μικρό εύρος διακύμανσης και στην πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

  Έτσι, οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησαν στο 5% και στα επίπεδα που βρισκόταν το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2009 πολύ πριν από την ένταξη της Ελλάδα στο πρώτο Μνημόνιο, ενώ και οι αποδόσεις στο ελληνικό 2ετές ομόλογο υποχώρησαν κάτω από το 3% και στο 2,893% και στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η απόδοση του ομολόγου της Ελλάδας που λήγει το 2042 μειώθηκε κάτω από 6% για πρώτη φορά σε 3,5 χρόνια.

  Όπως επεσήμαναν οι αναλυτές η σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων οφείλεται στο ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σύντομα στην άσκηση-μαμούθ διαχείρισης χρέους. Η βελτίωση που εμφανίζει η δευτερογενής αγορά ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιθυμεί να δημιουργήσει ένα "κεφαλαιακό απόθεμα" από 12 εως 15 δισ. ευρώ μέχρι τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

  Μικρές ελπίδες για το QE

  Η σημαντική πτώση στην απόδοση του 10ετούς σε ένα επίπεδο που εδώ και καιρό αποτελούσε "στόχο" της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που διατηρηθεί, ανοίγει και το παράθυρο αλλαγής (και επίσπευσης) των σχεδίων της κυβέρνησης σχετικά με την επόμενη έξοδο στις αγορές, η οποία προς το παρόν αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης. Όλα αυτά ανοίγουν με τη σειρά τους και τις πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, έστω και αν το tapering του προγράμματος έχει αρχίσει.

  Όπως σημειώνει και η Citigroup, τώρα που γνωρίζουμε ότι το QE της ΕΚΤ θα κρατήσει ίσως και μέχρι τα τέλη του 2018, οι πιθανότητες να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα (μόλις συμφωνηθεί η ελάφρυνση του χρέους) έχουν ξεκάθαρα αυξηθεί. Όπως τονίζει, οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τα χρόνια διασώσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, και πρώτα από όλα, από την προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018, η Citi αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα περιορίζεται στις παρατάσεις στις λήξεις, και θα είναι συγκεκριμένες για τα δάνεια ύψους 131 δισ. από τον EFSF.

  Οι προκλήσεις

  Η ανάκαμψη στο Χ.Α. και τα ομόλογα σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς προς την Ελλάδα. Ανάλογες "αναλαμπές" υπήρχαν και εν όψει της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης νωρίτερα φέτος αλλά και της εξόδου στις αγορές. Το μεγάλο "στοίχημα" είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης και αυτό μπορεί να χτιστεί μόνο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς καθυστερήσεις και με τη συνέχιση του καλού κλίματος που υπάρχει πλέον μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

  Σημαντικη πρόκληση παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς μπορεί οι αναλυτές να έχουν επισημάνει ότι δεν αναμένεται τα stress tests να δείξουν ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησής τους και ότι διαθέτουν επαρκή capital buffers, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από τον κλάδο παραμένει. Όπως σημείωσε και η Citi, οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ εύθραυστες και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να επιβαρύνεται από δείκτες ρεκόρ NPLs (περίπου στο 40%), έλλειψη εισροών καταθέσεων και μείωση του όγκου δανεισμού, δημιουργώντας ενδεχομένως κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την αύξηση του ΑΕΠ.

  Τι λένε BofA Merrill Lynch και DBRS στο "Kεφάλαιο"

  "Τα πράγματα για την Ελλάδα κινούνται σιγά-σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση", όπως σημείωσε μιλώντας στο "Κ" ο επικεφαλής για επενδύσεις συναλλάγματος στην Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης.

  Ωστόσο, όπως προειδοποίησε, μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι επενδυτές πρέπει να δουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους το αργότερο και στη συνέχεια να δουν ότι υπάρχει "καθαρότητα" σχετικά με το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο. Όσον αφορά το τελευταίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βαμβακίδη, το πιο πιθανό είναι ένα νέο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει την επέκταση των ωριμάνσεων του χρέους υπό ορισμένες προϋποθέσεις που σχετίζονται με δημοσιονομικούς στόχους και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με ελαφρότερη παρακολούθηση απ' ό,τι σε επίσημο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο κ. Βαμβακίδης τονίζει πως "όλα είναι θέμα εφαρμογής, για να εκκαθαριστούν τα bad assets βάσει των μηχανισμών και των στόχων του τρέχοντος προγράμματος".

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, σημαντικός παράγοντας για τη μετα-Μνημόνιο εποχή είναι να υπάρξουν πρώτα αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Όπως σημείωσε η Citi χαρακτηριστικά, το rating της Πορτογαλίας ήταν 2 έως 3 βαθμίδες κάτω από τον επενδυτικό βαθμό στις αρχές του 2014 και λίγο πριν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 6 βαθμίδες κάτω (με βάση την υψηλότερη αξιολόγηση που δίνει ο οίκος S&P).

  Μιλώντας στο "Κ" η Nichola James, επικεφαλής αξιολογήσεων του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει τη νέα του αξιολόγηση για τη χώρα μας, τονίζει ότι η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος είναι ενθαρρυντικά. Οι εξελίξεις αυτές βοήθησαν τους λογαριασμούς του δημόσιου τομέα και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

  Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, η DBRS θεωρεί ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί με τη μείωση του ELA και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλά.

  Ωστόσο, ο οίκος αναμένει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τους επόμενους μήνες, και αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στις συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα. "Η DBRS επικεντρώνεται στο μακροπρόθεσμο διάστημα και επανεξετάζει τις πηγές και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας από το 2018. Η σημερινή πολιτική δέσμευση για στρατηγικές υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας", καταλήγει η κυρία James.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων