Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Νοε-2017 08:48

  G. Pyatt: Στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  G. Pyatt: Στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η αμερικανική ακτοφυλακή, δια της υπαρχηγού της υποναυάρχου Linda Fagan βράβευσε τις 229 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα 1.811 πλοία που βρίσκονται κάτω από την διαχείρισή τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα AMVER, το οποίο έχει ως στόχο τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών στη θάλασσα.

  Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ο οποίος είναι και επίτιμος πρόεδρος του  International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus, που συνδιοργανώνει τις βραβεύσεις. Ο κ. Pyatt στην ομιλία του εξήρε τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας "στο σημαντικό πρόγραμμα που έσωσε χιλιάδες ζωές στις θάλασσες” σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το AMVER έχει τη δική του υπόσταση στην Ελλάδα ενώ εξήρε το ρόλο της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, που όπως είπε "αποτελεί τον κορυφαίο συμμετέχοντα στο πρόγραμμα”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το παράδειγμα της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας αποτελεί "υπόδειγμα θετικής συνεισφοράς στην κοινωνία”.

  Ο κ. Pyatt όμως δεν περιορίστηκε μόνο στις ελληνοαμερικανικές ναυτιλιακές σχέσεις, αλλά αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στην οποία παρέστη και ο ίδιος και την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένη.

  "Ποτέ άλλοτε η σχέση Ελλάδας ΗΠΑ δεν ήταν πιο δυνατή από σήμερα. Ελπίζω σύντομα να δούμε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα” τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας.

  Ο πρόεδρος του International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus Γ. Ξηραδάκης σημείωσε  ότι φέτος το moto  των βραβείων "Team up” υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας προσθέτοντας ότι τους προηγούμενους 12 μήνες συμμετείχαν στο AMVER 1800 ελληνικά πλοία.

  Στην τελετή  βραβεύτηκε με ιδιαίτερο βραβείο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις παραδειγματικές προσπάθειες του και την αδιάκοπη συμβολή του στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών στην θάλασσα. Επίσης ειδικό βραβείο απονεμήθηκε για το έργο του στο τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας στον Επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο.

  "Τόσο η Ευρώπη όσο και τα κράτη μέλη δεν ήταν προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο (της μετανάστευσης). Σήμερα σίγουρα δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δυόμιση-τρία χρόνια” τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας ότι  βασική προτεραιότητα που έχει τεθεί στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης είναι πώς θα σωθούν περισσότεροι άνθρωποι. "Αυτό το ζήτημα δεν είναι ούτε ευρωπαϊκό, ούτε περιφερειακό. Είναι παγκόσμιο. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχει κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα” υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, εξαίροντας  το ρόλο  των κατοίκων των χωρών που δέχθηκαν τα πρώτα προσφυγικά ρεύματα, οι οποίοι "απέδειξαν και ανέδειξαν την ανθρωπιά και την ευαισθησία τους”.

  Η τελετή των AMVER Awards πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Propeller Club σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης, απονεμήθηκαν ειδικά βραβεία σε εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών που διέσωσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες, ανθρώπινες ζωές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο καθώς επίσης και ιδιαίτερα βραβεία σε προσωπικότητες που ενίσχυσαν τη διεθνή θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο στίβο. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η βράβευση των πληρωμάτων των ελικοπτέρων που συνέδραμαν σε διασώσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.

  Η ελληνική εφοπλιστική οικογένεια έχει προτεραιότητα την ευθύνη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή, είναι μεγάλη η παρουσία και η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας σε διασώσεις ζωής στη θάλασσα τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας την ευθύνη και τη δέσμευση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη συνεργασία με το σύστημα AMVER.

  Να σημειωθεί τέλος ότι στο σύστημα AMVER  (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue)μετέχουν εθελοντικά, με στόχο την προαγωγή της ασφάλειας της ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, 229 Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με 1.811 πλοία που βρίσκονται κάτω από την διαχείρισή τους.

  Διαβάστε ακόμα:

  - G. Pyatt: Στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων