Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Νοε-2017 08:00

  Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η έκδοση των ομολόγων 30 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας η έκδοση των ομολόγων 30 δισ. ευρώ

  Της Δήμητρας Καδδά

  Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό προγραμματίζονται για το τέλος της επόμενης εβδομάδος οι εκδόσεις των 4-5 νέων ομολόγων με τα οποία θα αντικατασταθούν τα 20 ομόλογα του PSI που εκδόθηκαν το 2012 και έχουν συνολική αξία 29,7 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr  η κίνηση θα προσθέσει διαθέσιμη ρευστότητα της τάξης του ενός περίπου δισ. ευρώ στην τραπεζική αγορά. Ο λόγος για το έμμεσο όφελος της κίνησης που ισούται με την αξία των ομολόγων που κατέχουν πάνω από 13 – 14 χιλιάδες μικροομολογιούχοι.

  Η κίνηση έχει προαναγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο. Ο κ Τσακαλωτός έχει μιλήσει για συνολικά 4 εξόδους πριν το τέλος του προγράμματος. Έχει επίσης προαναγγείλει και την έξοδο στις αγορές για νέο χρήμα  μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

  Επίσης ο κ. Χουλιαράκης έχει μιλήσει για 4-6 δισ. ευρώ διαθεσίμων που πρέπει να μαζέψει η Ελλάδα ως μαξιλάρι ασφαλείας. Το ποσό είπε θα φτάσει στα 13-15 δισ. ευρώ μαζί με 9 δισ. ευρώ που ζητά για τον  ίδιο λόγο από τον ESM.

  Ουσιαστικά το πράσινο φως δόθηκε πολύ νωρίτερα. Όπως εγκαίρως έγραφε το Capital.gr το swap των 30 δισ. ευρώ εγκρίθηκε από την ΕΚΤ αλλά και από το ΔΝΤ  και έχει ήδη προεξοφληθεί επίσης από την αγορά  που περιμένει την κίνηση στα μέσα του μήνα.

  Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή μέσα στις επόμενες ημέρες, η κίνηση ανταλλαγής των ομολόγων θα έρθει χρονικά λίγο νωρίτερα.

  Η επιστροφή για τον 2ο γύρο

  Ο χρόνος θεωρείται ιδανικός λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στις αγορές αλλά και  γιατί μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα (αναμένεται να γυρίσουν περί τις 27 Νοεμβρίου με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό). 

  Θα πρέπει να επιχειρηθεί τεχνική συμφωνία (SLA) για να ακολουθήσει το νέο κύμα εφαρμοστικών και η πολιτική συμφωνία επί της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο η οποία θα σημάνει (σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό) μία νέα επιχείρηση εξόδου στις αγορές.

  Ανακοινώσεις για ΑΕΠ πλεόνασμα

  Άλλωστε την προσεχή εβδομάδα αναμένονται και άλλα γεγονότα. Το πιο σημαντικό σε δημοσιονομικό πεδίο είναι η ανακοίνωση της 9ης Νοεμβρίου.

  Την προσεχή Πέμπτη  θα γίνει η δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ και τα –πλεονάσματα φέτος και το 2018 από την Κομισιόν η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά την διαπραγμάτευση και θα πιστοποιεί (ή όχι) τα στοιχεία του προϋπολογισμού και την διανομή του μερίσματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων