Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Νοε-2017 14:37

  Δίκτυα φυσικού αερίου σε Σέρρες, Λαμία, Χαλκίδα

  Δίκτυα φυσικού αερίου σε Σέρρες, Λαμία, Χαλκίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Σάρκα και οστά παίρνει το αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΕΠΑ για την ενεργοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε νέες πόλεις της επαρχίας. Συγκεκριμένα το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου ενεργοποιήθηκε σε Σέρρες, Λαμία και Χαλκίδα και πλέον όσοι καταναλωτές βρίσκονται επί των δικτύων σε Λαμία, Χαλκίδα και Σέρρες, και το επιθυμούν, μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο φυσικού αερίου, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στο πλέον ανταγωνιστικό καύσιμο και απολαμβάνοντας πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος.

  Σημειώνεται ότι  ήδη στις τρεις αυτές πόλεις το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλο, καθώς έχουν υποβληθεί εκατοντάδες αιτήσεις τόσο για οικιακές, όσο και για επαγγελματικές συνδέσεις (επιχειρήσεις εστίασης κ.α.).

  Δεδομένου, μάλιστα, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 ανοίγει η αγορά του φυσικού αερίου, όσοι συνδεθούν με το δίκτυο θα μπορούν να διαλέξουν τον προμηθευτή φυσικού αερίου της αρεσκείας τους.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η  ενεργοποίηση των δικτύων έγινε με τη συμμετοχή  κονδυλίων που έχουν στη διάθεσή τους οι Περιφέρειες από το ΕΣΠΑ, γεγονός που έπετρεψε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγια χρέωσης των τελών δικτύου και να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας.

  Έτοιμα εδώ και καιρό

  Εδώ πρέπει να σημειωθεί και ένα ακόμη παράδοξο. Οι Σέρρες, η Λαμία και η Χαλκίδα είναι τρεις από τις πόλεις στις οποίες οι καταναλωτές δεν είχαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο , παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα διανομής ήταν έτοιμα εδώ και περίπου μια δεκαετία! Εντούτοις, η πολιτική κωλυσιεργία τα άφηνε αναξιοποίητα…

  Πλέον, με τις συντονισμένες προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΠΑ και τη συνεργασία με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, τα δίκτυα διανομής που μέχρι τώρα είχαν αφεθεί σε αδράνεια ενεργοποιούνται.

  Η αρχή γίνεται από τις τρεις πόλεις, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει ανάλογη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας, με το φυσικό αέριο να αποτελεί έτσι το καύσιμο για την ανάπτυξή τους.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος έχει υπογραμμίσει μιλώντας στην εφημερίδα Κεφάλαιο τη δέσμευση της ΔΕΠΑ στο στόχο για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη επέκταση και ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη χώρα.

  Οι νέες αυτές επενδύσεις, που προβλέπονται στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΠΑ, επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η εταιρεία συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στην επέκταση της αγοράς του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας. 

  Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης και του ενεργειακού δυναμικού της χώρας για τη δημιουργία και την εκμετάλλευση αναπτυξιακών ευκαιριών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ελληνική ενεργειακή αγορά αποτελούν βασικούς στόχους για τη ΔΕΠΑ, με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξή τους.

  Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου σε Χαλκίδα, Σέρρες και Λαμία αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Εταιρίας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, με τον διακριτικό τίτλο ΔΕΔΑ ΑΕ, η οποία αποτελεί την 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΠΑ ΑΕ, που  ιδρύθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2017 και λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων