Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Νοε-2017 11:04

  Αλαλούμ με τις προσωρινές συντάξεις δύο ταχυτήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αλαλούμ με τις προσωρινές συντάξεις δύο ταχυτήτων

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νέο αναστάτωση φέρνει το Υπουργείο Εργασίας σε όσους έχουν κάνει ή ετοιμάζονται να κάνουν αίτηση για κύρια σύνταξη και έχουν λάβει ή περιμένουν προσωρινή σύνταξη. 

  Και αυτό γιατί χτεσινή τροπολογία του, διαφοροποιεί πλήρως τον τρόπο υπολογισμού όσων ασφαλισμένων καταθέσουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους για σύνταξη σε σχέση με όσους ασφαλισμένους καταθέσουν "δια χειρός" την ίδια αίτηση.

  Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες το Υπουργείο Εργασίας -επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr - προβλέπεται ότι η προσωρινή σύνταξη θα ανέρχεται στο 80% της οριστικής σύνταξης, εφόσον μόνο η σχετική αίτηση κατατεθεί ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

  Η διάταξη αυτή δεν ισχύει αναδρομικά -μιας και κάτι τέτοιο δεν ορίζεται ρητά - αλλά αφού ψηφιστεί και πάρει ΦΕΚ η συγκεκριμένη διάταξη.

  Συνεπώς δεν ισχύει για όσους έχουν ήδη κάνει ηλεκτρονική αίτηση για σύνταξη.

  Η διάταξη αυτή δεν θα ισχύει, επίσης, όπως ρητά αναφέρεται, για τις προσωρινές συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα συνεχίσουν να μην ξεπερνούν τα 345 ευρώ (δηλαδή το επίπεδο της εθνικής σύνταξης με 15 χρόνια ασφάλισης), όπως ήδη ισχύει. 

  Ωστόσο βάσει της τροπολογίας που κατέθεσε επίσης χθες το Υπ. Εργασίας, η οριστική σύνταξη χηρείας θα μπορούσε να φτάσει τουλάχιστον τα 384 ευρώ, εφόσον η σύνταξη του θανόντος είχε βγει με 20 έτη ασφάλισης

  Για τις υπόλοιπες αιτήσεις, οι οποίες θα κατατεθούν "δια χειρός” στον ΕΦΚΑ, δηλαδή πηγαίνοντας ο ίδιος ο ασφαλισμένος ή εκπρόσωπος του στα γκισέ του ταμείου, θα συνεχίσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, μιας και δεν ορίζεται κάτι άλλο με τη χθεσινή τροπολογία.

  Υπενθυμίζεται πως η διάταξη αυτή προβλέπει πως η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50% των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το τελευταίο 12μηνο της απασχόλησης τους και όχι στο 80% της οριστικής σύνταξης, όπως προβλέπει η χθεσινή τροπολογία για τους ηλεκτρονικά αιτούντες σύνταξη.

  Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να πέφτει κάτω από το επίπεδο της εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλιση, δηλαδή κάτω από 384 ευρώ, αλλά και να μην ξεπερνά το διπλάσιο αυτής, δηλαδή τα 768 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμη:

  Γ. Βρούτσης: Συνταξιούχοι των €360 το νέο κατόρθωμα της κυβέρνησης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων