Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Νοε-2017 08:04

  Τι αλλάζει και τι όχι στις συντάξεις χηρείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι αλλάζει και τι όχι στις συντάξεις χηρείας

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Αλλαγές μόνο στο προβλεπόμενο ποσό της σύνταξης χηρείας, αλλά όχι στις προϋποθέσεις απόδοσης της φέρνει τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες το Υπ. Εργασίας .

  Έτσι, μία χήρα ή ένας χήρος θα δικαιούται κατώτατη σύνταξη ύψους 360 ευρώ βάσει της χθεσινής τροπολογίας, αλλά  θα μπορεί να τη λάβει, μόνο εφόσον έχει κλείσει τα 55 έτη της/του, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

  Με άλλα λόγια, αν μία χήρα δεν έχει κλείσει τα 55 έτη της, δεν θα δικαιούται ούτε την κατώτατη, ούτε και καμία σύνταξη χηρείας.

  Συγκεκριμένα, η χθεσινή τροπολογία θέτει κατώτατο όριο στο ύψος των συντάξεων χηρείας (360 ευρώ), προστατεύοντας έτσι τις χήρες οι οποίες θα δικαιούνταν ποσά ακόμα και ύψους 241 ευρώ (πχ αν η σύνταξη του θανόντος ανερχόταν στο ύψος της παλιάς βασικής του ΙΚΑ, δηλαδή στα 482 ευρώ), δεδομένου του τρόπου υπολογισμού που ισχύει –βάσει νόμου Κατρούγκαλου.

  Υπενθυμίζεται πως ο σχετικός νόμος προβλέπει πως η σύνταξη χηρείας ανέρχεται στο 50% της σύνταξης του αποβιώσαντος συνταξιούχου, εφόσον αυτός απεβίωσε μετά τις 12 /5/2016 (δηλαδή από τις 13/5/2016 και έπειτα, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου).

  Με τη νέα τροπολογία όμως, δεν επιτρέπεται η σύνταξη χηρείας να πέσει κάτω από τα 360 ευρώ.

  Το όριο των 360 ευρώ αφορά σε χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, ενώ εάν έχουν συμπληρωθεί 20 έτη ασφάλισης του θανόντος, το ποσό φτάνει στα 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα. Επιπλέον, βάσει της σχετικής τροπολογίας:

  - Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, δηλαδή κάθε τέκνο θα παίρνει από 360 ευρώ -384 ευρώ.

  - Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

  - Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

  Ωστόσο,  εξακολουθεί να ισχύει το κατώτατο ηλικιακό όριο –το οποίο έχει ορίσει ο νόμος Κατρούγκαλου από το Μάιο του 2016-  προκειμένου να δικαιούται μία χήρα τη συγκεκριμένη παροχή, δηλαδή τα 55 έτη.

  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη του Μαΐου του 2016, η οποία δεν αλλάζει με τη χθεσινή τροπολογία, μία χήρα δικαιούται να λάβει το 50% της σύνταξης του θανόντος συζύγου της μόνο εφοσον έχει κλείσει τα 55 έτη της.  

  Αν είναι μικρότερη από 55 ετων, η χήρα θα λάβει το 50% της σύνταξης  του αποβιώσαντος συζύγου για 3 έτη, από τη στιγμή, όμως, μόνο  που θα κλείσει τα 55 έτη. Όταν περάσουν τα 3 έτη, δηλαδή αφού κλείσει τα 57 έτη, θα χάσει τη σύνταξη χηρείας και θα την ξαναπάρει αφού κλείσει τα 67 έτη.
   
  Διαβάστε ακόμη:

  - Συντάξεις χηρείας : τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

  - Παγίδα σε βάρος των συντάξεων χηρείας για θανάτους που έγινα έως 12/5/2016 

  Γ. Βρούτσης: Συνταξιούχοι των €360 το νέο κατόρθωμα της κυβέρνησης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων