Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 18:18

  Στα 360 ευρώ η κατώτατη σύνταξη χηρείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα 360 ευρώ η κατώτατη σύνταξη χηρείας

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:28

  Στο ποσό των 360 ευρώ ορίζεται η κατώτατη σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

  Το όριο αυτό αφορά σε χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, ενώ εάν έχουν συμπληρωθεί 20 έτη ασφάλισης του θανόντος, το ποσό φτάνει στα 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα.

  Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η επιβάρυνση που θα φέρει η τροπολογία τα έτη 2017-2019 υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

  Επιπλέον: 

  -Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.
  -Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. 
  -Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

  Προσωρινές συντάξεις στο 80% των οριστικών 

  Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε δεύτερη τροπολογία για την απονομή προσωρινών συντάξεων. Αυτή προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80%  του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85), επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Capital.gr.

  Με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν  ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ,  για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας. 

  Δείτε αναλυτικά τις τροπολογίες στη στήλη "σχετικά αρχεία".

  Διαβάστε ακόμα:

  *Ετοιμάζουν "νέα γενιά" προσωρινών συντάξεων 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων