Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Νοε-2017 16:56

  Νέο πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Να αποσαφηνίσει τις αρμοδιότητες, να συντονίσει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, να θεσπίσει ενιαίες διαδικασίες για την εποπτεία και τους ελέγχους και να εισάγει κοινά εργαλεία για την άσκηση της εποπτείας, επιχειρεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας "Εποπτεία των Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Εποπτεία αγοράς προϊόντων" που βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης σε δημόσια διαβούλευση

  Ωστόσο για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το συγκεκριμένο πλαίσιο, πέραν φυσικά από το να ψηφιστεί από τη Βουλή, απαιτούνται και 10 ακόμη βήματα. Ποια είναι αυτά; Η έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας και συναφών αποφάσεων για την εφαρμογή του νόμου. Ποιος ο χρόνος που πρέπει να γίνουν αυτά τα βήματα;. Σε κάποιες περιπτώσεις τα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα για τα πεδία Εποπτείας και τις αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές θα πρέπει να εκδοθεί εντός 24 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. 

  Τα 10 βασικά σημεία του σ/ν πλαισίου:

  1. Προσδιορίζεται το περιεχόμενο της εποπτείας και εισάγεται ενιαία μεθοδολογία σχεδιασμού και στόχευσης των ελέγχων και μεθοδολογία κατάρτισης προγράμματος ελέγχων.
  2. Καθορίζεται ενιαία διαδικασία και σύστημα διαχείρισης των καταγγελιών.
  3. Καθορίζονται γενικοί κανόνες για τη διενέργεια των ελέγχων και επιβολής κυρώσεων.
  4. Εισάγεται ως βασική αρχή η υποστήριξη της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των προϊόντων στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου για την εποπτεία της αγοράς.
  5. Εισάγεται η χρήση των φύλλων ελέγχου. 
  6. Καθορίζονται οι βασικές γενικές λειτουργίες των εποπτευουσών αρχών.
  7. Εισάγεται στοχοθεσία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων..
  8. Προβλέπεται ένα μοντέλο διοίκησης για κάθε πεδίο εποπτείας.
  9. Παρέχεται εξουσιοδότηση για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία θα εξειδικεύσουν τις γενικές αρχές που τίθενται με το νόμο – πλαίσιο για κάθε ένα από τα πεδία εποπτείας.
  10.Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εποπτεία υλοποιείται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ). 
   
  Οι εξαιρέσεις

  Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά σε όλες τις ενέργειες που συνδέονται με την άσκηση εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και επί των προϊόντων με εξαίρεση τις φορολογικές, τραπεζικές, χρηματιστηριακές δραστηριότητες, την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας καθώς και την εργατική νομοθεσία εκτός από την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος.

  Δείτε το Σχέδιο Νόμου Πλαισίου στα "Σχετικά αρχεία" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων