Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 18:58

  Τι προβλέπει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ

  Τι προβλέπει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται σχέδιο τροποποίησης καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ που αφορά την επικουρική ασφάλιση, τον κλάδο εφάπαξ και τον κλάδο υγείας των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr σήμερα το βράδυ θα οριστικοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνηση και αύριο θα κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ. Από εκεί και πέρα εκτιμάται ότι θα πάρει το δρόμο της κατάθεσης στη Βουλή. 

  Την ίδια στιγμή πάντως εκδοτικές επιχειρήσεις εξαπολύουν πυρ ομαδών  για την επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου, καθώς εκτιμούν ότι θα οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμο των επιχειρήσεων του Τύπου. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ: 

  1. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, προβλέπεται ασφαλιστική εισφορά 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ποσού της καταβαλλόμενης από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύνταξης.

  2. Για την  επικουρική ασφάλιση και για το εφάπαξ προβλέπεται αναλυτικά:

  * το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου ( για την επικουρική ασφάλιση).

  * το ποσό της μηνιαίας εισφοράς των ασφαλισμένων υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου Για παροχή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ).

  Παράλληλα, προβλέπεται εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Μάλιστα, η εργοδοτική εισφορά του 2% και οι προβλεπόμενες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ για τα πρόσωπα που ήταν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ήδη ασφαλισμένα στον ΕΔΟΕΑΠ, ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2017. 

  Η υποχρέωση αυτή καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη από αυτές τις δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί έως 31 /12/2017. 

  Η προβλεπόμενη εισφορά 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων στον Τύπο θα προσδιορίζεται κατά μήνα επί του κύκλου εργασιών εκάστου υπόχρεου και  θα αποδίδεται στον ΕΔΟΕΑΠ το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

  Έως το   τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους οι εργοδότες που είναι υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς καταθέτουν στον ΕΔΟΕΑΠ εκκαθαριστική κατάσταση και καταβάλλουν την επιπλέον διαφορά που προκύπτει. Η τυχόν επιπλέον καταβληθείσα εισφορά συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου εξαμήνου.

  Για καθυστερούμενες εισφορές κάθε είδους (εργοδοτών/εργαζομένων, επί του κύκλου εργασιών) ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να επιδιώκει την είσπραξή τους με τη μεταβίβασή τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).  

  Ο ΕΔΟΕΑΠ δικαιούται, επίσης, να προβαίνει στον ουσιαστικό και επιτόπιο, στην έδρα ή την επαγγελματική εγκατάσταση εκάστου υποχρέου, έλεγχο κάθε στοιχείου σχετικού με τα αναφερόμενα στις υποβαλλόμενες Αναλυτικές Καταστάσεις προσώπων και Επιχειρήσεων.
   
  Όσον αφορά τα διοικητικά θέματα του ταμείου, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διοικείται από 11μελές διοικητικό συμβούλιο . Το ΔΣ αυτό θα  έχει τριετή θητεία και στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών. Ο εκπρόσωπος των εργοδοτών και ο αναπληρωματικός του ορίζονται κατά την έναρξη της θητείας εκάστης Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επιλέγονται μεταξύ προσώπων που προτείνουν οι λειτουργούσες εργοδοτικές Ενώσεις εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα γνωστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος σε αυτές.

  Οι δέκα εκπρόσωποι των ασφαλισμένων/συνταξιούχων εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία και πλειοψηφικό σύστημα σε εκλογές που ορίζονται και οργανώνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ. Για την απαρτία του Δ.Σ. απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον επτά μελών, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος, και οι αποφάσεις είναι έγκυρες όταν λαμβάνονται με την ψήφο τουλάχιστον έξι εκ των παρισταμένων μελών.

  Εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέγεται Πρόεδρος αυτού, ένας Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Ταμίας, με τους αναπληρωτές τους.

  Β).Το ύψος των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. κατόπιν της εκπόνησης ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Με την απόφαση αυτή δύναται το Δ.Σ. να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές για λόγους ίσης μεταχείρισης. Οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου δαπανών, όπως καθορίζεται από την αναλογιστική μελέτη, απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

  Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ οφείλει εντός έξι μηνών και αφού έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των νέων μελών να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου κατά τις ανωτέρω διατάξεις. Ο υπουργός Εργασίας ορίζει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος δυο επιπλέον μέλη του Δ.Σ. προκειμένου αυτό να καταστεί 11μελές. Τα δυο αυτά μέλη ορίζονται κατόπιν προτάσεων που θα υποβάλουν κάθε μία εκ των ιδρυτικών Ενώσεων του ΕΔΟΕΑΠ και των εργοδοτικών οργανώσεων και ο Υπουργός θα επιλέξει ένα μέλος εκ μέρους των εργαζομένων και ένα εκ των εργοδοτών. Επίσης υποχρεούται εντός του αυτού χρόνου να καταρτίσει νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ με πρότυπο το ισχύον καταστατικό, προσαρμοσμένο στις διατάξεις του παρόντος. Το νέο καταστατικό θα κυρωθεί με υπουργική απόφαση.

  Δημήτρης Κατσαγάνης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020