Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 28-Οκτ-2017 08:03

  Με το μυαλό στο χρέος του Νότου και στις τράπεζες οι αποφάσεις του Ντράγκι/ΕΚΤ

  Με το μυαλό στο χρέος του Νότου και στις τράπεζες οι αποφάσεις του Ντράγκι/ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Είναι φανερό ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ιταλικού δημοσίου του οποίου το χρέος ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ είναι πλέον ήσυχοι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα που θα εκδοθούν για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

  Και έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοιους τίτλους πάνω από 300 δισ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και οι προοπτικές για το αυξημένο γαλλικό χρέος.

  Και όχι μόνο αυτό. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε επίσης ότι αφ’ ενός θα συνεχίσει να επανεπενδύει  τα ποσά που θα προκύπτουν από τις λήξεις των τίτλων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες, για αρκετό χρόνο μετά, όπως επίσης ότι θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια αρκετό χρόνο μετά την λήξη του QE, το οποίο επιμήκυνε για άλλους εννέα μήνες μέσα στο 2018.

  Η επιμήκυνση που έδωσε χθες είναι σαφές ότι έχει στόχο να εξασφαλίσει την αγορά κρατικών τίτλων που με την σειρά της θα εξασφαλίζει για τις χώρες με μεγάλο χρέος – όπως η Ιταλία, η Γαλλία, κ.λ.π. – ότι δεν θα έχουν πρόβλημα να το αναχρηματοδοτήσουν εύκολα και φθηνά.

  Μόνο για την Ιταλία οι δυνατότητες απορρόφησης κρατικού χρέους με την νέα επιμήκυνση του QE ξεπερνούν το 50% των συνολικών εκδόσεών της για το 2018…

  Είναι φανερό ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον ευνοείται και η θετική επίδραση στο ελληνικό χρέος όταν αυτό ενταχθεί στο QE, δηλαδή λίγο μετά τον Μάρτιο κατά τις προβλέψεις που κυκλοφορούν μεταξύ των ενδιαφερόμενων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών. Και αυτή η προοπτική θα προεξοφλείται ολοένα και περισσότερο όσο οι διαδικασίες της αξιολόγησης δείχνουν να κινούνται σε καλό κλίμα…

  Η μείωση των αγορών τίτλων στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα από την ΕΚΤ μετά τον Ιανουάριο του 2018 στην πραγματικότητα επεκτείνει τις αγορές με άλλα 270 δισ. ευρώ μέσα στο 2018 καθώς το QE κανονικά έληγε στις 31/12/2017. Επιπλέον στις διευκρινίσεις που έδωσε ο Ντράγκι στην συνέντευξή του άφησε απολύτως ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει περισσότερο το πρόγραμμα εάν και εφ’ όσον χρειασθεί όταν θα έρθει η ώρα της εξάντλησης του περιθωρίου που έδωσε.

  Το μεγάλο ερώτημα όμως στο οποίο ο κ. Ντράγκι απάντησε σύντομα και… διακριτικά είναι το γιατί χρειάζεται να κάνει αυτή την επιμήκυνση, και ότι μπορεί και να συνεχισθεί περισσότερο αφού η ευρω-οικονομία έχει αρχίσει να ξεπερνά ακόμα και τις ΗΠΑ σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η επισήμανση που έκανε και πέρασε στα "ψιλά" είναι ότι κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής… που σημαίνει ότι αν αυτή σταματήσει είναι πολύ πιθανή η αναστροφή της τάσης. Εκείνο που απέφυγε να αναφέρει ο κ. Ντράγκι αλλά το έχει επισημάνει τελευταία αρκετές φορές με τον γνωστό διακριτικό του τρόπο είναι ότι μία τέτοια αντιστροφή της τάσης στην ευρω-οικονομία δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπίσει ομαλά το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Πολύ περισσότερο αν αυτό συμβεί σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο η FED αρχίζει να σφίγγει την νομισματική της πολιτική. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020