Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 15:35

  Draghi: Αφήνουμε το γκάζι, αλλά δεν πατάμε φρένο

  Draghi: Αφήνουμε το γκάζι, αλλά δεν πατάμε φρένο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:20

  Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αφήνει το γκάζι, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη να πατήσει το φρένο έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, ανακοινώνοντας την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για άλλους εννέα μήνες, ή και αργότερα εάν χρειαστεί, με ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. στα 30 δισ. ευρώ.

  "Η αναπροσαρμογή του προγράμματος αντανακλά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη μας στην προσαρμογή του πληθωρισμού" προς τα επίπεδα του 2%, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

  "Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Αλλά το κλίμα σήμερα ήταν θετικό. Όλα τα μέλη έδωσαν έμφαση στις καλύτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο περιβάλλον για την ανάπτυξη καθώς και στην βελτίωση της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλη αυτή η πρόοδος όμως βασίζεται στη νομισματική στήριξη. Και ο  πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε", εξήγησε.

  "Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιμείνουμε και πρέπει να είμαστε υπομονετικοί", τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο διευκολυντικός, σε πολύ σημαντικό βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι αναγκαίος.

  "Οι σημερινές αποφάσεις υιοθετήθηκαν για να διατηρηθούν οι πολύ ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες που παραμένουν αναγκαίες για την βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που είναι χαμηλότερα, αλλά κοντά, στο 2%", πρόσθεσε.

  Πληθωρισμός

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες και οι προοπτικές για την πορεία του πληθωρισμού συνεχίζει να εξαρτάται από την συνεχιζόμενη υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ένας υψηλός βαθμός νομισματικής τόνωσης παραμένει αναγκαίος για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις να συνεχίσουν να ενισχύονται για να στηρίξουν τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση.

  "Αυτή η συνεχιζόμενη νομισματική στήριξη παρέχεται από τις νέες αγορές, το μεγάλο μέγεθος των αποκτημένων στοιχείων και την επανεπένδυση των ποσών, αλλά και τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα επιτόκια", δήλωσε.

  Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Καταλονία

  Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι "είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις εξελίξεις".

  "Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή, η σημασία των εξελίξεων είναι πολύ μεγάλη. Αλλά το να καταλήξουμε σήμερα ότι υπάρχουν κίνδυνοι στη σταθερότητα θα ήταν πρώιμο. Να είστε όμως σίγουροι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή".

  Δημήτρης Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ