Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Οκτ-2017 13:05

  Ξεχάστε το tapering της ΕΚΤ, οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια

  Ξεχάστε το tapering της ΕΚΤ, οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επενδυτές περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τους δώσει όλες τις περίπλοκες λεπτομέρειες για το πώς θα τερματίσει το πρόγραμμα-μαμούθ αγοράς ομολόγων. Αλλά ουσιαστικά μία είναι η κρίσιμη πληροφορία που θα ήθελαν να γνωρίζουν: πότε θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια;

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως πει ότι δεν θα ξεκινήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για αρκετό καιρό μετά τη λήξη των αγορών ομολόγων -ακόμη και εάν καταγραφόταν απότομη άνοδος του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της ημερομηνίας λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μεγάλο θέμα για τους ανά τον κόσμο διαχειριστές κεφαλαίων.

  Πολλοί αναλυτές προβλέπουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο πως οι αγορές θα σταματήσουν το Σεπτέμβριο του 2018, δίνοντας παράταση περίπου εννέα μηνών σε σχέση με το σημερινό στόχο. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τις αγορές της κατά το ήμισυ σε μηνιαία βάση -στα 30 δισ. ευρώ το μήνα.

  Ωστόσο, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος, Mario Draghi πει ότι η απόσυρση των αγορών θα είναι είτε ταχύτερη, είτε βραδύτερη του αναμενόμενου, οι επενδυτές θα προσαρμόσουν στις προβλέψεις τους για τα επιτόκια ώστε να ευθυγραμμιστούν με αυτό, αναμορφώνοντας ολόκληρη την αγορά ομολόγων.

  Στην Ευρωζώνη, τα επιτόκια έχουν παραμείνει προσδεμένα στο -0,4% εδώ και ενάμιση χρόνο και εάν ο Draghi πει ότι η ταχύτητα του "tapering" θα είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, τα ομόλογα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ενώ το παγκόσμιο ράλι που ωθεί τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να εκτροχιαστεί. Εάν τα επιτόκια γίνουν λιγότερο προβλέψιμα, σχολιάζουν οι αναλυτές, οι αγορές μπορεί να αφήσουν πίσω τους τα τόσα χρόνια ιστορικά συγκρατημένης μεταβλητότητας.

  Τα "σήματα" που έστειλε ο Draghi σε ομιλία του τον Ιούνιο για μια ταχύτερη της ανεμενόμενης μείωση των αγορών ομολόγων ταρακούνησαν έντονα τις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 0,570%, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 18 μηνών, ενώ το ευρώ κέρδισε περίπου 2% έναντι του δολαρίου. Έκτοτε οι γερμανικές αποδόσεις έχουν επιστρέψει στο 0,474%.

  Η αντίδραση αποδόθηκε στις ανανεωμένες προσδοκίες για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με υποκείμενη αξία τα επιτόκια. Μετά τις δηλώσεις του, τα παράγωγα αυτά έδειξαν ότι οι επενδυτές μετέφεραν νωρίτερα την προσδοκία τους για μια αύξηση των επιτοκίων, το Δεκέμβριο του 2018 ή και νωρίτερα.

  Τώρα προβλέπουν ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν εκεί που είναι έως περίπου το Μάρτιο του 2019.

  Μόλις το ημερολόγιο του tapering της ΕΚΤ ξεκαθαριστεί, "θα περίμενα από τις αγορές να εστιάσουν στο επόμενο βήμα, που είναι η διαδικασία προς την ομαλοποίηση των επιτοκίων", εξηγεί ο Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχιεριστής χαρτοφυλακίου της Pacific Investment Management Co. στη Γερμανία.

  Αυτό, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, σημαίνει ότι οι προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις του Draghi θα στείλουν μήνυμα για το μεγαλύτερο μέρος της μελλοντικής πολιτικής της ΕΚΤ,  εκθέτοντας πιθανότατα τις αγορές ομολόγων σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ