Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Οκτ-2017 12:05

  Χαμηλότερο και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016

  Χαμηλότερο και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:36

  Της Δήμητρας Καδδά

  ​Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου ήταν τελικά το 2016 κατά 0,4% μικρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πλεόνασμα διαμορφώνεται για το 2016 στο 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,18% της πρόβλεψης που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

  Και πάλι η υπέρβαση του μνημονιακού στόχου (0,5% του ΑΕΠ) παραμένει πολύ μεγάλη. Η εκτίμηση αυτή μεταφέρθηκε από στελέχη του ΥΠΟΙΚ μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat των δημοσιονομικών επιδόσεων του 2016.

  Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως υπολογίζεται στο μνημόνιο, έχει κάποιες μικρές μεθοδολογικές διαφορές, σε σχέση με τον υπολογισμό των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat. Για αυτό και νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν τελικά κατά 0,2% του ΑΕΠ χαμηλότερο από αυτό που έως τώρα προβλεπόταν και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ.

  Στην προηγούμενη ανακοίνωση, αυτή του Απριλίου, υπολογιζόταν στο 3,9% του ΑΕΠ και οδηγούσε σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,18% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου.

  Τα νέα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2016 το χρέος ήταν υψηλότερο κατά περίπου 2% του ΑΕΠ (στο 180,8% από 179% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν τον Απρίλιο) και το ΑΕΠ του 2016 ήταν τελικά χαμηλότερο σε αξία (στα 174,199 δισ. ευρώ έναντι 175,88 δισ. ευρώ προηγούμενης πρόβλεψης).

  Στήριξαν οι τράπεζες

  Στήριξη 351 εκατ. ευρώ (έναντι 70 εκατ. ευρώ προηγουμένως) υπολογίζεται ότι έλαβαν τα κρατικά ταμεία από τον τραπεζικό κλάδο. "Για τα έτη 2014 και 2016 η υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχε θετική επίπτωση στο ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δεδουλευμένες αμοιβές που προκύπτουν από τις εγγυήσεις του διατραπεζικού δανεισμού και του συστήματος ομολογιακών δανείων, καθώς και τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, ήταν υψηλότερα από τις δεδουλευμένες δαπάνες. Αντιθέτως, στα έτη 2013 και 2015 η δαπάνη της υποστήριξης ήταν μεγαλύτερη από τα σχετικά έσοδα" αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

  Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ γίνονται την ίδια ημέρα με αυτές της Eurostat βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Και στόχος είναι να πιστοποιηθούν για την εγκυρότητά τους τα δημοσιονομικά στοιχεία.

  Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

  Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2013-2016, τα οποία καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του 2017 και τα οποία υποβλήθηκαν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας στη Eurostat.

  "Οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα των ετών 2013 - 2016 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία και σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών" αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ.

  Σε τι διαφέρει το πλεόνασμα κατά μνημόνιο

  "Η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα δεν υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και δεν εμφανίζεται στο παρόν στατιστικό Δελτίο Τύπου. Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ). Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια" αναφέρεται για το πλέονασμα σε όρους μνημονίου.

  Διαβάστε ακόμη:

  *Με ύφεση 0,2% έκλεισε τελικά το 2016 - μεγάλο το φόρο-σοκ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ