Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 16:20

  Μ. Μασουράκης (ΣΕΒ): Πώς μπορεί να μειωθεί η φορολογία στην εποχή των μνημονίων

  Μ. Μασουράκης (ΣΕΒ): Πώς μπορεί να μειωθεί η φορολογία στην εποχή των μνημονίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία ακόμη και σε ένα αυστηρά καθορισμένο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό στο οποίο κινείται η Ελλάδα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ, Μιχάλης Μασουράκης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο Capital+Vision. 

  "Πολύς κόσμος πιστεύει ότι τον Αύγουστο το 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα, θα έχουμε μία επιστροφή σε καλύτερες μέρες και ότι ακόμη και η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί. Όλο ξέρουμε ότι οι φόροι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ την τελευταία 7ετία-8ετία, αυτό ήταν αναγκαίο για να μειωθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, τώρα που μειώθηκαν τα ελλείμματα κάποιος μπορεί να σκέφτεται ότι οδεύουμε σε μία αντίστροφη διαδικασία όπου οι φόροι θα μειώνονται", ανέφερε. 

  Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν, είναι "ποιοι είναι αυτοί οι φόροι οι οποίοι θα μπορούσαν να μειωθούν. Μία απάντηση που δίνουμε εμείς οι οικονομολόγοι είναι ότι κάποιο φόροι είναι πιο στρεβλωτικοί, δηλαδή έχουν μεγαλύτερα αντικίνητρα για την οικονομική δραστηριότητα, από άλλους. Οι πιο στρεβλωτικοί φόροι είναι οι φόροι στο εισόδημα, οι φόροι δηλαδή φυσικών και νομικών προσώπων (προσωπικός φόρος, εταιρικός φόρος). Ακολουθούν οι φόροι στην κατανάλωση και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Τελευταίοι είναι οι φόροι περιουσίας, οι οποίοι επειδή φορολογούν τον πλούτο και όχι το εισόδημα, θεωρείται ότι δεν παρεμβαίνουν τόσο πολύ στη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης".

  Ωστόσο, όπως τόνισε, "έχουμε καταφέρει σε αυτή τη χώρα να στρεβλώσουμε τα πάντα". Ως παράδειγμα έφερε τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήταν ένας φόρος σε κάθε ακίνητο, όχι ένας φόρος πάνω στο σύνολο της περιουσίας που έχει κάποιος"ο οποίος έχει καταστρέψει ό,τι έχει μείνει από την αγορά real estate στην Ελλάδα". 

  Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μασουράκη, πέρα από τους ποιους φόρους θα μπορούσαμε να μειώσουμε, το θέμα που τίθεται είναι αν μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές χωρίς να υπάρξει απώλεια εσόδων. "Υπάρχει μία θεωρία που λέει πως αυτό είναι εφικτό, διότι αν μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές αμέσως δημιουργείς μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα αναπληρώσει την όποια απώλεια εσόδων έχουμε από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών". Ωστόσο σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΣΕΒ "δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα" και βεβαίως "θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάμε για μείωση του φορολογικού βάρους, δεδομένης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουμε μπροστά μας ως χώρα". 

  Με βάση τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο, εφόσον θέλουμε να είμαστε μία κανονική χώρα εντός ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό "θα πρέπει να εξυπηρετούμε τα χρέη μας, άρα διαρκώς από εδώ και πέρα θα υπάρχει πίεση για αυξημένους φόρους και μειωμένες δαπάνες”. 

  Υπό αυτούς τους περιορισμούς, ο μόνος τρόπος που μπορούν να μειωθούν οι φόροι είναι η δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου. Αυτό μπορεί να γίνει "με την αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο”, που θα προσφέρει κάποια εξοικονόμηση πόρων και με την "σύλληψη της φοροδιαφυγής”, η οποία όπως ανέφερε, "δυσχεραίνεται όταν δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη”.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ