Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 13:43

  Μ. Κολιόπουλος (Alvarez & Marsal): Οι πωλήσεις δανείων θα πρέπει να αυξηθούν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τις ευρωπαϊκές τοπικές εποπτικές αρχές αλλά και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε από το βήμα του Capital+Vision ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal, μια από τις πρώτες εταιρείες που πήραν άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων.  

  Ο κ. Κολιόπουλος επικαλούμενος τα στοιχεία της EBA ανέφερε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 900 δισ., έναντι περίπου 1 τρισ. που ήταν πριν από έναν χρόνο. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια είναι στο 4,5% κατά μέσο όρο όταν πέρυσι ήταν στο περίπου 5,5%. Άρα υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια μείωση στο κομμάτι της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal. 

  Επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δεκαπλάσιο δείκτη από το μέσο όρο της Ευρώπης, τονίζοντας παράλληλα ότι "προφανώς υπάρχουν κι άλλες χώρες, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος ξεχωρίζουν". 

  Αυτό που έχει σημασία όμως εκτός από το δείκτη, σύμφωνα με τον κ. Κολιόπουλο, είναι και το απόλυτο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μεγαλύτερη πρόκληση, όπως επεσήμανε, με βάση τα στοιχεία είναι η Ιταλία, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 300 δισ. Εάν μάλιστα προσθέσει κανείς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις χώρες του Νότου, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο, το ποσό φτάνει στα περίπου 600 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο περίπου 60% του ευρωπαϊκού συνόλου. 

  Για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η μεγάλη πρόκληση είναι το 2018 και το 2019. "Οι στόχοι του 2017 ήταν αρκετά συντηρητικοί και οι τράπεζες τους έχουν επιτύχει, τα μεγάλα βήματα όμως είναι μπροστά μας" τόνισε χαρακτηριστικά. 

  Συνέχισε λέγοντας ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν μια γκάμα στρατηγικών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μέχρι στιγμής η μέθοδος που έχει ακολουθηθεί για το 2017 είναι οι διαγραφές, τακτική που μπορεί να συνεχιστεί αλλά όχι με το ποσοστό που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alvarez & Marsal, κι εκτίμησε ότι οι πωλήσεις δανείων που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 7% της μείωσης θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2018 και του 2019. 

  Η αγορά υπάρχει, οι επενδυτές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας υπάρχουν, σημείωσε ο κ. Κολιόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. 

  Δείτε ολόκληρη την ομιλία στο παρακάτω βίντεο:

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ