Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 12:49

  Welteke Ernst: Μόνο με λιτότητα και πολιτικές λιτότητας δεν λύνονται τα προβλήματα

  Welteke Ernst: Μόνο με λιτότητα και πολιτικές λιτότητας δεν λύνονται τα προβλήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:24

  Την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας αλλά και την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρχει μια οριστική αντιμετώπιση της κρίσης εξέφρασε ο Welteke Ernst πρώην πρόεδρος της Deutsche Bundesbank μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital+Vision.  

  Όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του η παρουσία του στη χώρα μας του δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσει κατά πόσο η ψήφος μου υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη πριν από αρκετά χρόνια ήταν σωστή ή όχι, καθώς όπως εξήγησε: Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ακούσαμε στη Γερμανία ότι η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ήταν μια εσφαλμένη απόφαση. 

  Ο ίδιος τόνισε ότι η παρουσία του στην Ελλάδα του δίνει την ευκαιρία να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να μεταφέρει τις καλύτερες ευχές του, όσον  αφορά στην οριστική αντιμετώπιση της κρίσης.

  Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, εκτίμησε πως υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Σε αυτό το πλαίσιο είπε: Διάβασα ότι για το 2018 ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 3% και το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρίσκεται στο 3,5% με μία ταυτόχρονη υποχώρηση της ανεργίας κάτω του 20%. "Μία ανεργία ακόμη και κάτω του 20%, σίγουρα δεν είναι μία τιμή που επιδιώκαμε εντός της οικογένειας", πρόσθεσε. "Οι συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων δεν ανταποκρίνονται στις αξίες της ΕΕ, έτσι όπως τις φανταζόμασταν". 

  Μόνο με λιτότητα και πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί, συνέχισε ενώ εκτοξεύοντας βολές στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είπε: "Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κ. Τσίπρας έλαβε συγχαρητήρια από την κα Lagarde και τον Trump για την πολιτική του. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι ο κ. Τραμπ ξέρει γεωγραφικά πού βρίσκεται η Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα". 

  "Όλα τα σχόλια από την Ελλάδα με κατεύθυνση τη Γερμανία τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ευχάριστα, αλλά θα ήταν καλό κι εποικοδομητικό να συζητούμε με σοβαρότητα τα προβλήματα στην Ελλάδα. 

  Στη Γερμανία διαδόθηκαν προκαταλήψεις για τους Έλληνες. Σε περίπτωση που επέστρεφαν τα κεφάλαια που έχουν διοχετευθεί εκτός Ελλάδας ξανά πίσω στη χώρα και με την προϋπόθεση ότι όλοι θα πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους, θα βοηθούσε πάρα πολύ τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι οι εκροές έχουν μειωθεί, η επιστροφή κεφαλαίων θα ήταν κάτι πάρα πολύ θετικό. 

  Αναφερόμενος στην κριτική από τη γερμανική πλευρά για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας τόνισε ότι "οι μηχανισμοί διάσωσης της ΕΕ έχουν ωφελήσει κυρίως τις τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας, επομένως η απάντηση στο ερώτημα γιατί βοηθάμε την Ελλάδα, είναι ότι έτσι βοηθάμε τις γερμανικές τράπεζες, προσθέτοντας ότι πίσω από το ενδιαφέρον στο να σωθεί η Ελλάδα, υπάρχει και το προσωπικό ενδιαφέρον να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες, εταιρείες και εξαγωγές".

  Οι προκλήσεις των NPLs

  "Στο DNA των τραπεζών είναι και να αναλαμβάνουν κινδύνους" είπε χαρακτηριστικά ο Welteke Ernst, προσθέτοντας πως η δυνατότητα ανάληψης κινδύνου είναι, ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του management μίας τράπεζας.

  Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να αξιολογήσουν και να ελέγξουν τις προκλήσεις των κινδύνων, ενώ εδώ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι εποπτικές αρχές, με βάση την εγκυρότητα, την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα, να συμπεριλαμβάνει δηλαδή όλους τους κινδύνους.

  O Welteke Ernst τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παρουσίασαν από τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη, ενώ επεσήμανε ότι ο όγκος των NPLs απειλεί τη δυνατότητα παροχής ρευστότητας των τραπεζών, ενώ οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας και την έλλειψη της ευημερίας και της ποιότητας ζωής. Ο ίδιος κάλεσε στην άμεση αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

  Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ομιλία του:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ