Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Οκτ-2017 21:00

  Γ. Στουρνάρας: Ζητά από τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPLs

  Γ. Στουρνάρας: Ζητά από τις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPLs
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ταχύτερη πρόοδο από τις τράπεζες στην αντιμετώπιση του προβλήματος του τοξικού χρέους ζητά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

  "Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά το στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters.

  Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προτίθενται να πουλήσουν έως και 5,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων έως τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank σχεδιάζουν ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση με αριθμό-ρεκόρ πωλήσεων που θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

  Οι τραπεζίτες περιγράφουν τα επισφαλή δάνεια ως τον "ελέφαντα στο δωμάτιο", ένα τεράστιο πρόβλημα που πολλές φορές επισκιάστηκε από τις μακροχρόνιες μνημονιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

  Εάν οι τράπεζες πετύχουν αθροιστικά το στόχο των 5,5 δισ. ευρώ, οι συνολικές πωλήσεις NPLs θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ ή το 18% του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

  Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, οι πωλήσεις αφορούν κυρίως δάνεια την αξία των οποίων οι τράπεζες έχουν ήδη απομειώσει σε μεγάλο βαθμό στους ισολογισμούς τους και δεν πρόκειται να επιφέρουν περαιτέρω ζημιές. Η μεγαλύτερη πρόκληση θα έρθει όταν θα χρειαστεί να χειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις.

  "Οι απευθείας πωλήσεις μη εξασφαλισμένων NPLs είναι αυτές που θα ξεκινήσουν το χορό", ανέφερε στέλεχος της Αlpha Bank.

  Έχουν εκφραστεί ανησυχίες, ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι οι εγγυήσεις που περιλαμβάνουν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις, όπως στεγαστικά, μπορεί να έχουν μικρότερη αξία από αυτήν που αναγράφεται στα βιβλία των τραπεζών. Αν ισχύει αυτό, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω απομειώσεις και να χρειαστεί να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ