Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Οκτ-2017 12:00

  Barroso σε παρουσίαση της Goldman Sachs: H ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε την πρόοδο στην Ελλάδα

  Barroso σε παρουσίαση της Goldman Sachs: H ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε την πρόοδο στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα σημειώνει τώρα πρόοδο, η οποία ωστόσο καθυστέρησε για λόγους πολιτικής, αναφέρει μεταξύ άλλων ο José Manuel Barroso, στα πλαίσια ενός podcast που διοργάνωσε η Goldman Sachs.   

  Ο Barroso έκλεισε έναν χρόνο στην Goldman Sachs ως επικεφαλής της Goldman Sachs International, μετά από περίπου 30 χρόνια στην πολιτική, και με αυτήν την ευκαιρία συμμετείχε σε μία συζήτηση που διοργάνωσε η GS στα πλαίσια της σειράς podcast "Exchanges at Goldman Sachs" όπου στελέχη της εταιρείας μοιράζονται τις απόψεις τους σε θέματα που αφορούν τις εξελίξεις που διαμορφώνουν τις αγορές, την παγκόσμια οικονομία, κλπ.

  Ο Barroso αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Grexit, το Brexit, τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ευρωζώνη σήμερα καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του παγκόσμιου εμπορίου και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε μια εποχή λαϊκισμού.

  Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά του φόβους γύρω από τον λαϊκισμό που προκάλεσε το Brexit, ο Barroso σημείωσε πως έζησε όλες τις  κρίσεις στην Κομισιόν ως επικεφαλής και θυμάται πολύ καλά ότι σε πολλές συναντήσεις του G8 ή του G7 που συμμετείχε μετά την έξοδο της Ρωσίας από τη G8, αρκετές φορές η ευρωζώνη βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

  Όπως τόνισε "έπρεπε να εξηγήσουμε ότι το ευρώ δεν πρόκειται να διαλυθεί, ότι θα υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον, ακόμα και για παράδειγμα, και μετά από ένα πιθανό Grexit. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι από τους συνομιλητές μου με ρωτούσαν πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ και πάντα ήμουν πολύ σίγουρος γιατί γνωρίζω την ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης".

  "Φυσικά", όπως πρόσθεσε, "είχαμε μια σημαντική αποτυχία. Το Brexit. Νομίζω ότι η Βρετανία είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες στον κόσμο, οπότε σίγουρα δεν ήταν καλό για την Ευρώπη η απόφαση του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit".

  Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε κύμα λαϊκισμού ή εξτρεμισμού ή αντι-ευρωπαϊκών κινήσεων που πολλοί άνθρωποι πρόβλεπαν ή και επιθυμούσαν. Αντίθετα, όπως επεσήμανε, έχουμε, για παράδειγμα, τη Γαλλία η οποία τώρα έχει τον πιο φιλοευρωπαϊκό πρόεδρο που είχε ποτέ. Και ακόμα και το Brexit για την ηπειρωτική Ευρώπη λειτουργεί ως ένα είδος προειδοποίησης. "Ο κόσμος δεν θέλει αστάθεια. Και οι χώρες που μερικές φορές ήταν επικριτικές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται τώρα περισσότερο υπέρ της Ευρώπης", σημείωσε. "Επομένως, νομίζω ότι τώρα υπάρχουν οι συνθήκες, εάν έχουμε μία συνεργασία, η οποία ελπίζω να υλοποιηθεί μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτό δεν αποτελεί επαρκή προϋπόθεση, αλλά είναι μια απαραίτητη και πολύτιμη προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί, να κάνει βήματα προς τα εμπρός στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προς την περαιτέρω οικονομική και νομισματική ένωση και προς μία κοινή προσέγγιση για την ασφάλεια, δηλαδή όσον αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων", πρόσθεσε ο κ.Barroso.

  Επίσης, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την άμυνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα όσον αφορά την άμυνα. "Νομίζω ότι είναι μία δίκαιη παρατήρηση. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα στο μέτωπο της άμυνας, ελπίζω ότι δεν θα είναι μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά θα υποστηρίξουν και το ΝΑΤΟ", σημείωσε ο κ. Barroso τονίζοντας ωστόσο πως αν και θα σημειωθεί πρόοδος σε αυτό το κομμάτι, δεν θα υπάρξουν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης στο προβλέψιμο ή το άμεσο μέλλον. "Σίγουρα πάντως, όσοι έχουν προβλέψει και εξακολουθούν να προβλέπουν ένα είδος αποσύνθεσης της Ευρώπης είναι λάθος. Θα υπάρξει πρόοδος, βαθμιαία, αλλά σε μια σταθερή πορεία για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά βάση, είμαι βέβαιος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά", επεσήμανε ο επικεφαλής της Goldman Sachs International.

  Σχολιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρώπης, ο κ. Barroso σημείωσε πως η περιοχή βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο δεν θα είναι μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Η Ευρώπη δεν είναι μία αναδυόμενη οικονομία, έτσι η ανάπτυξη θα είναι μέτρια εάν συγκριθεί με τους ρυθμούς των λιγότερο "ώριμων" οικονομιών.

  Σύμφωνα με τον κ. Barroso, η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη. "Παρ 'όλα αυτά, θα πρέπει να προσέξουμε την κατάσταση στην Ιταλία. Ενώ πιστεύω ότι υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν ακόμη ορισμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και στη Γαλλία, είναι σημαντικό να δούμε πόσο η δέσμευση του Προέδρου Macron για μεταρρύθμιση μεταφράζεται σε πρακτικά αποτελέσματα. Ελπίζω ότι θα το κάνει. Είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να έχει μια Γαλλία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο σύγχρονη μεταρρυθμιστικά. Ελπίζω ότι θα το κάνει".

  Είναι επίσης σημαντικό να δούμε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και ορισμένων νέων κρατών μελών, συμπλήρωσε. "Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε κάποιες από αυτές τις διαφορές και είδαμε στη συζήτηση για το προσφυγικό ότι αυτό έχει τον κίνδυνο να συμβεί. Αλλά βασικά, βλέπω χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των αποκαλούμενων "πολιτικών λιτότητας”, και στην πραγματικότητα, μερικές από αυτές σημειώνουν από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σήμερα", τόνισε.

  "Κοιτάξτε την Ιρλανδία. Είναι καταπληκτικό. Ή ακόμη και την Ισπανία. Δεν ήταν σε πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, αλλά ήταν σε ένα πρόγραμμα διάσωσης για τις τράπεζες. Και οι επιδόσεις της είναι τώρα καταπληκτικές. Ή η Πορτογαλία η οποία αναβαθμίστηκε τώρα. Ακόμα και η Ελλάδα σημειώνει μεγάλη πρόοδο, ακόμη και αν για πολιτικούς λόγους η πρόοδος αυτή αναβλήθηκε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Barroso.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων