Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Σεπ-2017 12:35

  Τι θα συμβεί αν η Fed σταματήσει να "επαναγοράζει" χρέος

  Τι θα συμβεί αν η Fed σταματήσει να "επαναγοράζει" χρέος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Τρία χρόνια μετά την έναρξη του tapering η κ. Yellen, νυν πρόεδρος της Fed, είτε μείνει, είτε φύγει από την ηγεσία της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας, πρέπει αυτή την εβδομάδα να δείξει τις προθέσεις της όσον αφορά, όχι τόσο το "πότε" της νέας αύξησης των επιτοκίων, όσο το "πότε" θα αρχίσει να μειώνει τα ποσά επανεπένδυσης των 4,5 τρισ. δολ. τίτλων που έχει "αγοράσει" στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. 

  Αυτό θα είναι το κρίσιμο στοιχείο στις συζητήσεις και αποφάσεις της Fed αυτή την εβδομάδα. Αυτό θα κρίνει και το πώς θα κινηθεί η τόσο καθοριστική καμπύλη των ισοτιμιών του δολαρίου.

  Αυτό είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει οσο τίποτα άλλο τις επιλογές που έχουν μπροστά τους οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα η ΕΚΤ.

  Όσον αφορά τα επιτόκια και το επόμενο βήμα αύξησής τους, λίγο πολύ, όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα να γίνει στα τέλη του χρόνου. 

  Αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς και πότε η Fed θα δείξει στις αγορές τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει να "ξεφορτώνεται" τον τεράστιο όγκο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που έχει φορτωθεί στο πλαίσιο του QE.

  Είναι μία "επιχείρηση" που ακόμα και για τα τεράστια πλέον μεγέθη των διεθνών αγορών είναι "βαριά", καθώς θα σημάνει την οριστική εξάντληση των όρων με τους οποίους είχαν λειτουργήσει οι αγορές μετά το 2008. Και θα δρομολογήσει την οριστική μετάβαση σε πραγματικά πιο "σφικτές" νομισματικές συνθήκες για όλο τον πλανήτη καθώς η Fed έδωσε το σήμα για το QE και τώρα μένει να δώσει το σήμα για την οριστική αναστροφή του "αφαιρώντας" τόσο η ίδια όσο και οι άλλες κεντρικές τράπεζες όλα τα "υλικά" του οικοδομήματος της νομισματικής χαλάρωσης. 

  Θα το κάνει; Στο ερώτημα την απάντηση θα την δώσει η ίδια η Yellen αυτή την εβδομάδα, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν είναι μία εύκολη απόφαση. 

  Τα πραγματικά επιτόκια σε σύγκριση με τις αποδόσεις, παραμένουν πολύ χαμηλά καθώς η "τάση" ενίσχυσης του πληθωρισμού κάθε άλλο παρά η αναμενόμενη είναι. 

  Το ίδιο και ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά της επίσημης ανεργίας. 

  Η ποσοτική χαλάρωση πέρασε μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και τις τεράστιες αγορές χρέους από την Fed. Με το tapering η Fed το 2014 σταμάτησε τις αγορές τίτλων χρέους και σιγά σιγά άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Δεν σταμάτησε όμως να επανεπενδύει τους τεράστιους όγκους χρέους που είχε αγοράσει  (4,450 τρισ. δολ) όταν αυτοί "έληγαν". 

  Τώρα μένει να δώσει το τελικό "χτύπημα" αρχίζοντας να ρευστοποιεί χωρίς να επαναγοράζει...

  Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές γνωρίζοντας ότι θα ρευστοποιηθεί -έστω σταδιακά- το ενεργητικό των 4,5 τρισ. δολαρίων; Πώς θα αντιδράσουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες; Πολλά και ισχυρά ερωτηματικά χωρίς σίγουρες απαντήσεις. 

  Να θυμίσουμε μόνο ότι η ΕΚΤ έβαλε μπροστά την επέκταση του QE (αγορές δεκάδων δισ. ευρώ τίτλων μηνιαίως) το 2015, όταν η Fed άρχισε στα σοβαρά την απόσυρση του δικού της, βλέποντας τις δυνάμει συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ευρωζώνης...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων