Συνεχης ενημερωση

    Κυριακή, 13-Αυγ-2017 08:00

    Στον αέρα οι μνημονιακοί στόχοι για τον Δημόσιο τομέα

    Στον αέρα οι μνημονιακοί στόχοι για τον Δημόσιο τομέα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Κατσαγάνη

    Εκτός μνημονιακών στόχων κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το Δημόσιο. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έχει μπλοκαριστεί λόγω της αποχής της ΑΔΕΔΥ.

    Το Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης απειλεί πως όποιοι υπάλληλοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα "κινητικότητας" (δηλαδή του νέου συστήματος μετατάξεων στο Δημόσιο) από Σεπτέμβριο.

    Αν, όμως, οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίσουν, σ΄αυτήν την περίπτωση,   την αποχή τους ενάντια στην αξιολόγηση, τότε θα απειληθεί η υλοποίηση της "κινητικότητας" .

    Και αυτό την ίδια ώρα που τόσο η αξιολόγηση, όσο η "κινητικότητα" αποτελούν προαπαιτούμενα της επικείμενης φθινοπωρινής αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

    Εξάλλου, μαίνεται το "μέτωπο" των συμβασιούχων, δεδομένου πως με βάση τα τελευταία στοιχεία του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μάιος 2017), ο μέσος όρος των συμβασιούχων στο α' 5μηνο του τρέχοντος έτους ξεπερνά κατά 3.500 το ετήσιο πλαφόν που έχει θέσει το Μνημόνιο (περίπου 47.500).

    Μπλόκο στις μετατάξεις σε όσους υπαλλήλους δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση

    Σε νέα φάση έχει περάσει η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τους εργαζομένους του Δημοσίου, μετά την αδυναμία της να ολοκληρώσει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τις 8 Αυγούστου, βάσει της τελευταίας προθεσμίας την οποία είχε δώσει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

    Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζει σχέδιο για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην αξιολόγηση , το οποίο προβλέπει το μπλοκάρισμα των προαγωγών (και άρα των μισθολογικών αναβαθμίσεων) αλλά και των μετατάξεων όσων υπαλλήλων αρνηθούν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. 

    Το σχέδιο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα τεθεί σε ισχύ μετά από ψήφιση σχετικής τροπολογίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Μ΄αυτό τον τρόπο, ελπίζει το Υπουργείο ότι θα αναγκαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση και έτσι η κυβέρνηση να εφαρμόσει -έστω και καθυστερημένα - όσα προβλέπει το Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου.

    Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει του νόμου Βερναρδάκη που είχε ψηφιστεί από τις αρχές του 2016, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

    Ωστόσο η αποχή την οποία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ εμπόδισε τη διαδικασία αυτή, μιας και το 70% -80% των δημοσίων υπαλλήλων αρνήθηκε να συμμετάσχει.

    Απειλείται και η κινητικότητα

    Ενδεχόμενη συνέχιση της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και με την απειλή του παγώματος των μετατάξεων για όσους συμμετέχουν σ΄αυτή θα μπορούσε να τινάξει στον "αέρα" την εφαρμογή του πρώτου κύματος της "κινητικότητας" στο Δημόσιο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Ωστόσο, η υλοποίηση της "κινητικότητας", όπως -νωρίτερα- και της αξιολόγησης αποτελούν προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης. Συνεπώς, η συνέχιση της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση απειλεί να μην καταστήσει εφικτή την υλοποίηση και των δύο αυτών προαπαιτούμενων.

    Γρίφος με τους συμβασιούχους

    Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει και το τρίτο μεγάλο "μέτωπο" της κυβέρνησης στο Δημόσιο, που δεν είναι άλλο από τους συμβασιούχους.

    Το Μνημόνιο προβλέπει πως φέτος ο μέσος μηνιαίος όρος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου οι οποίοι πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν πρέπει να ξεπεράσει το μέσο μηνιαίο όρο του 2016. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία του α' 5μηνου οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι έχουν φτάσει κατά μέσο όρο τους 51.014 έναντι 47.584 που είναι το μέσο μηνιαίο όριο του 2016.

    Συνεπώς μέχρι τέλος του 2017, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που πληρώνονται από κράτος θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 3.430. Υπενθυμίζεται πως οι συμβάσεις των εργαζομένου ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα των δήμων οι οποίες ανανεώνονται δεν υπάγονται σ΄αυτήν την κατηγορία, μιας καλύπτονται οικονομικά από ανταποδοτικούς πόρους των ίδιων των Δήμων.

    Το ίδιο θα ισχύσει και για τις μόνιμες συμβάσεις τις οποίες προβλέπει πρόσφατη διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών στην καθαριότητα των Δήμων.

    Συνεπώς, η μείωση των συμβασιούχων την οποία προβλέπει το Μνημόνιο πρέπει να προέλθει από άλλους τομείς του Δημοσίου και όχι από την καθαριότητα των Δήμων. 

    Παράλληλα, το ΥΠΕΣ, έχει προαναγγείλει ρύθμιση μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η δαπάνη για αμοιβές στο Δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 3% στο 7μηνο του 2017 έναντι του 7μηνου του 2016, δηλαδή βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο του 3,1% που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ