Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Ιουλ-2017 13:35

  Βρούτσης: Στα €23,3 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία

  Βρούτσης: Στα €23,3 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:30

  Tα 23,3 δισ. ευρώ έφθασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

  Πρόκειται για άλμα 113%, μέσα σε 2,5 χρόνια, όπως σημειώνει ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης.

  "Τα στοιχεία της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης προόδου εργασιών του ΚΕΑΟ έτους 2017, αποτελούν ακόμη μια τραγική επιβεβαίωση των ολέθριων επιπτώσεων που προκάλεσε το ασφαλιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Βρούτσης και προσθέτει:

  "Αποτυπώνουν τις αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την κατάρρευση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

  Ι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ:

  •    Ο αριθμός των οφειλετών, σήμερα, αγγίζει τους 802.402, οι οποίοι χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 23,320 δις ευρώ!!!

  •    Συγκρίνοντας την εικόνα των ληξιπροθέσμων στο ΚΕΑΟ το 2014, με την αντίστοιχη σημερινή, η συνολική αύξηση των ληξιπροθέσμων μέσα σε 2,5 χρόνια με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτινάχθηκε κατά 113 %!!!

  •    Η εικόνα, δυστυχώς, είναι ακόμη χειρότερη, καθώς ληξιπρόθεσμα ύψους δις ευρώ σκόπιμα αποκρύπτονται, χωρίς να έχουν μεταφερθεί και καταγραφεί στο ΚΕΑΟ, όπως θα έπρεπε, δημιουργώντας έτσι μια κρυφή "μαύρη τρύπα” ληξιπροθέσμων.

  •    Η Κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα του αυταρχισμού και της κοινοβουλευτικής απαξίωσης, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το συνολικό ύψος των κρυφών αυτών ληξιπροθέσμων, παρά τις ερωτήσεις που έχουμε επανειλημμένως καταθέσει στη Βουλή.

   


           Πηγή: KEAO


  ΙI. Αποκαλυπτικά, όμως, είναι και τα ευρήματα της Έκθεσης, σχετικά με τα στοιχεία των ρυθμίσεων (ενεργές, ολοκληρωμένες, απωλεσθείσες) για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. Πιο συγκεκριμένα, από τους 77.227 οφειλέτες, που εντάχθηκαν στο Ν.4321/2015, με οφειλές ύψους 3,275 δις ευρώ, οι 42.979 με οφειλές ύψους 1,98 δις ευρώ απεντάχθηκαν! Δηλαδή, τα 2/3 των οφειλών, εξέπεσαν της ρύθμισης για τις "100 δόσεις”!

  Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός, ότι αρχικά οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση ήταν διαφορετικές. Στη συνέχεια, μεταβλήθηκαν προς το δυσμενέστερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες να αδυνατούν να ανταποκριθούν και τελικά να απωλέσουν τη ρύθμιση.

  Η ανερμάτιστη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλέον εξαντλήσει πολίτες και επιχειρήσεις, με ολέθρια αποτελέσματα.

  Παλινωδίες, σύγχυση, λάθη, παραλείψεις και αδιαφάνεια, έχουν οδηγήσει τους φορολογούμενους πολίτες και ασφαλισμένους σε απόγνωση και το ασφαλιστικό στον αέρα".

  Υπ. Εργασίας: Καμία σχέση με την πραγματικότητα η άποψη της Ν.Δ.

  "Η άποψη της ΝΔ ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα", αναφέρει από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  "Με αφορμή την δημοσιοποίηση της 2ης Τριμηνιαίας Έκθεσης Προόδου 2017 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για το διάστημα Απρίλιος- Ιούνιος του τρέχοντος έτους, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί και πάλι να διαστρεβλώσει την αλήθεια, ακολουθώντας την πάγια τακτική της", αναφέρει το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: "Προς αποκατάσταση της αλήθειας, συνοψίζουμε τα εξής:

  -    Το ΚΕΑΟ ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Από τότε μεταφέρονται σταδιακά στο ΚΕΑΟ  οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  -    Στο ΚΕΑΟ έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα οφειλές ύψους 23.319.986.752 ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, το 81,32% (ποσό 18.962.907.984 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.

  -    Επομένως, η άποψη της ΝΔ ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

  -    Σε ότι αφορά την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποσοστό όσων απεντάσσονται από τις ρυθμίσεις οφειλών, υπενθυμίζουμε ότι τα ποσοστά των οφειλετών που είχαν απολέσει τις ρυθμίσεις προηγούμενων ετών (2013, 2014 και λοιπές ρυθμίσεις) ανήλθαν σε 66,1%, 77,2% και 82% αντίστοιχα. Επομένως, καμία αρνητική μεταβολή δεν συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ