Βελκουλέσκου: "Βλέπει" πλεόνασμα κάτω του στόχου για την Ελλάδα το 2018
Παρασκευή, 21-Ιουλ-2017 02:50
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 03:19
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα καθώς οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν επαρκούν για να καταστεί βιώσιμο, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ντάλια Βελκουλέσκου στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές για την επίμαχη αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθούν σύντομα, με την Βελκουλέσκου να επικαλείται το θετικό momentum που καταγράφεται. Παρόλο που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής χρονικός ορίζοντας, σημειώνεται καλή πρόοδος. Το 2015 υπήρχε χαμηλή παραδοχή ότι χρειάζεται ελάφρυνση, ενώ το 2017 υπάρχουν πιο λεπτομερή μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων, υπενθύμισε η αξιωματούχος. "Αν δεν βλέπαμε καλή πρόοδο, δεν θα υπήρχε η Κατ Αρχήν Έγκριση του προγράμματος".
Οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, πρόσθεσε η κ. Βελκουλέσκου, σημειώνοντας πως για το Ταμείο η λύση του άμεσου "haircut" είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη. "Ολες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι", είπε.
Στο σημείο αυτό, η Βελκουλέσκου διευκρίνισε ότι όταν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα δοθεί νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου και θα ζητηθεί νέα έγκριση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε πως η ελάφρυνση θα είναι ωφέλιμη για την Ελλάδα και θα διευκολύνει την πρόσβασή της στις αγορές.
Πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018
Το ΔΝΤ εκτιμά πως βάσει των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, το πλεόνασμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 όταν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές είναι για 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι το Ταμείο βλέπει απόκλιση από το στόχο. "Θεωρούμε ότι είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα", είπε η κ. Βελκουλέσκου. Πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ αναμένεται για το 2019.
Δεν υπάρχει προθεσμία για την υλοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ
Σε αντίθεση με τα προγράμματα άλλων χωρών, η υλοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν υπόκειται σε προθεσμία. Και αυτό για να μην δημιουργηθούν προσδοκίες που εάν δεν επαληθευτούν θα προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά.
Μη βιώσιμο το χρέος σύμφωνα με το DSA
Σύμφωνα με την αξιωματούχο, η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους περιλαμβάνει ένα βασικό σενάριο που λαμβάνει υπόψιν στόχους για το ρυθμό ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα και ένα δεύτερο σενάριο που ενσωματώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που εφαρμόζονται ήδη αλλά και μερικά από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Και στα δυο σενάρια, το χρέος κρίνεται μη βιώσιμο.
Σε συνεργασία με την Ελλάδα το "ταβάνι" χρέους
Ως προς το ανώτατο επιτρεπτό όριο χρέους που έχει οριστεί -και από ό,τι φαίνεται επηρεάζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές- η κ. Βελκουλέσκου διευκρίνισε ότι αυτό έγινε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.
Το αν χρησιμοποιείται ως βάση το χρέος της γενικής κυβέρνησης ή της κεντρικής κυβέρνησης (πιο χαμηλό "ταβάνι" στη δεύτερη περίπτωση), εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των στοιχείων αφού το Ταμείο χρειάζεται επαρκή στοιχεία για να ασκήσει εποπτεία, εξήγησε.
Μεταρρυθμίσεις πριν από την ελάφρυνση
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν πριν ακόμη καθοριστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ενδεικτικά μια αυτόνομη φορολογική αρχή που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, πιο αυστηρούς όρους στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη δημόσια διοίκηση και απελευθέρωση επαγγελμάτων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναστασία Κυριανίδη