Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουλ-2017 15:06

  Goldman Sachs: Τα μέτρα για το χρέος θα έρθουν "πακέτο" με το τέταρτο μνημόνιο

  Goldman Sachs: Τα μέτρα για το χρέος θα έρθουν "πακέτο" με το τέταρτο μνημόνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ελληνικό δράμα έκανε μία στάση για ένα... διάλειμμα σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της όπου επισημαίνει πως η μεγάλη συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2018 και η ελάφρυνση θα συνοδευτεί με ένα νέο μνημόνιο και φυσικά με νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Σε ότι αφορά το QE, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα ίσως και να μην καταφέρει να ενταχθεί ποτέ.

  Όπως επισημαίνει η GS, στις 15 Ιουνίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών Θεσμών η οποία οδηγεί στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

  Μετά από μήνες συζητήσεων μεταξύ των μερών σχετικά με τη φύση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος (στα μέσα του 2018). Οι διαπραγματεύσεις, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η GS, κατέληξαν σε μία υποχώρηση των εντάσεων και όχι σε επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

  Η δήλωση της Eurogroup επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους όταν λήξει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα το 2018, ωστόσο, δεν συμφώνησε σχετικά με τις λεπτομέρειες των μέτρων. Σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup, "η ακριβής ποσοτικοποίηση αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος ".

  Επιπλέον, το Eurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2% στη συνέχεια. Το ΔΝΤ αντιτίθεται σε αυτούς τους στόχους (τους οποίους θεωρεί ως μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς) και αρνείται την παροχή χρηματοδότησης μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

  Η συμπερίληψη του ΔΝΤ στη συμφωνία είναι συνεπώς συμβολική και όχι σημαντική, δεδομένου ότι ο η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM την περασμένη εβδομάδα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

  Η συμφωνία, όπως τονίζει η GS,  καθιερώνει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα του χρέους, όταν οι Θεσμοί θα διαπραγματευθούν τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

  Εν τω μεταξύ, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο απίθανη. Τον πεπειραμένο Μάιο, ο Benoit Coeuré δήλωσε ότι "είναι απαραίτητη η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος ως προϋπόθεση για να γίνουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επιλέξιμα από την ΕΚΤ". Αν ληφθεί κυριολεκτικά, αυτό σημαίνει τώρα ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE στα μέσα του 2018. Ο Coeuré είπε επίσης ότι η
  ανεξάρτητη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από την ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτήν του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποκλείσει ότι οριστικά την Ελλάδα από το QE.

  Καθώς η GS αναμένει ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το tapering τον Ιανουάριο του 2018 και η σαφήνεια γύρω από τα μέτρα του ελληνικού χρέους θα έλθει το νωρίτερο την άνοιξη του 2018, η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ