Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουν-2017 00:34

  Τσακαλώτος: Ίσως να μην είναι επαρκής η λύση, αλλά φέρνει σαφήνεια

  Τσακαλώτος: Ίσως να μην είναι επαρκής η λύση, αλλά φέρνει σαφήνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  "Πιστεύω ότι πλέον υπάρχει περισσότερη σαφήνεια" για το χρέος εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνέντευξη Τύπου της ελληνικής αποστολής μετά το τέλος του Eurogroup. "Είναι αυτή που αξίζει ο ελληνικός λαός, μετά τις θυσίες που έκανε, είναι επαρκής" αναρωτήθηκε, απαντώντας "ίσως όχι, αλλά αναγνωρίζουμε ότι δεν θέλουμε το τέλειο να είναι ο εχθρός του καλού και αναγνωρίζουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν επιχειρήσει να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό".

  Θέλαμε και λάβαμε "σαφήνεια επί του συνολικού προγράμματος. Πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε τον Μάιο, "ότι δεν υπήρχε αρκετή σαφήνεια για τους επενδυτές" είπε. "Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ", υποστήριξε.

  Για την είσοδο της Ελλάδας στο QE ανέφερε ότι "δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της ΕΚΤ, θα αποφασίσει μόνη της", ενώ εκτίμησε ότι εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, θα μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα στο τέλος του 2018.

  "Μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από το πρόγραμμα με την τελευταία παράγραφο της δήλωσης ότι δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της" είπε ο ΥΠΟΙΚ.

  "Ο τρόπος που φτάσαμε εδώ είναι η περισσότερη διαφάνεια για το χρέος, υπάρχει πλέον  σαφήνεια επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα ορισθούν στο τέλος του προγράμματος", ανέφερε. Επισήμανε ότι "αυτό μας δίνει την εμπιστοσύνη ότι "αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στις δικές της δεσμεύσεις ότι αν συνεχίσει τις πολιτικές θα μπορέσουμε να βγούμε από το πρόγραμμα το 2018". "Είμαι πολύ ευτυχέστερος σήμερα από ότι ήμουν πριν από 1 εβδομάδα πόσο μάλλον την 22α Μαίου" επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ευχαρίστησε όλους όσους πίστεψαν και ανέφερε ότι από τον συμβιβασμό, και προσωπικά τον "Γερουν για τις προσπάθειες να συνενώσει" αλλά και την γαλλική κυβέρνηση και τον κ. Λε Μέρ "που εργάσθηκε πολύ σκληρά". Όπως έχει πει και η Λαγκάρντ, δεν υπάρχει λόγος να είσαι σε πρόγραμμα, εάν δεν υπάρχει δρόμος εξόδου από αυτό, επισήμανε.
   
  Ο μηχανισμός ανάπτυξης
   
  Ο ΥΠΟΙΚ έδωσε ειδική έμφαση στον μηχανισμό του ΑΕΠ. "Υπάρχει και μηχανισμός που εξαρτάται από την ελληνική απόδοση, από την ανάπτυξη και από το πόσο αυτή θα επηρεάσει το χρέος. άρα το χρέος εξαρτάται από την ανάπτυξη. Είναι ένας μηχανισμός επί τους οποίο θα πρέπει να αποφανθεί το Eurogroup" ανέφερε.

  "Επίσης υπάρχει έμφαση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Θα δούμε πλέον και τον παρονομαστή του χρέους, το ΑΕΠ" είπε αναφερόμενος στο σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης.

  Σε ερώτημα για την πρόσβαση στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "το ζήτημα είναι τεχνικής φύσεως και δεν είναι κάτι που γνωρίσουν οι ΥΠΟΙΚ γιατί έχει σχέση με τα ομόλογα, πιστεύω ότι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα μπορέσει να έχει μία πρόσβαση στις πληροφορίες και θα στηριχθούμε στην δική του κρίση για το ύψος και την χρονική περίοδο".

  Ανέφερε επίσης ότι πλέον είναι πιο υποστηρικτική η θέση του ΔΝΤ. Η στάση του, εξήγησε, σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι ακόμη και αν τώρα δεν είναι βιώσιμο το χρέος, είμαστε σε καλή τροχιά. "Αυτό είναι καλό για τις αγορές, γιατί δείχνει ότι αξιολογεί θετικά τα μέτρα και την γαλλική πρόταση για τον μηχανισμό ανάπτυξης" είπε ο κ. Τσακαλώτος.
   
  Για την ΕΚΤ

  "Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση της ΕΚΤ, είναι ανεξάρτητος φορέας", ανέφερε. Είπε όμως ότι "το Eurogroup πρέπει να κάνει το παν για να δείξει ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Δεν χρειαζόμασταν μόνο τον ονομαστή και τον παρονομαστή του χρέους, αλλά μία κοινή δέσμευση του Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω των πληρωμών τόσο για το χρέος όσο και για τις οφειλές,, αλλά και για να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας. Αυτά αποτελούν σημάδια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σε 12- 14 μήνες Και αυτό οι αγορές θα το αφουγκραστούν πολύ σημαντικά νομίζω, Μπορεί να το αφουγκραστεί και η ΕΚΤ αλλά αυτό δεν θα το πω εγώ, είπε.

  Χουλιαράκης: Ρεαλιστικά πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επισήμανε ότι "η δήλωση του Eurogroup προσφέρει επαρκή διαφάνεια, για πρώτη φορά έχουμε ένα τόσο καλό πακέτο μέτρων τόσο σε επίπεδο πλεονασμάτων μετά το 2023 όσο και σε επίπεδο ρύθμισης χρέους".

  Εκτίμησε επίσης ότι "κατά τη δική μας άποψη το δημοσιονομικό κομμάτι, το μεσοπρόθεσμο μετά το 2023 είναι επίσης ρεαλιστικό". Πρόσθεσε ότι "πιστεύουμε πως έτσι ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και οι αγορές θα το κρίνουν με το ίδιο τρόπο".

  Για τον μηχανισμό ανάπτυξης είπε ότι "υπάρχει και ένα καλά αρθρωμένος μηχανισμός που συνδέεται με την ανάπτυξη και που καλύπτει το γεγονός ότι το μέλλον είναι άδηλο. Αν η μελλοντική ανάπτυξη είναι λιγότερη, το πακέτο του χρέους θα επεκταθεί" είπε. Πρόσθεσε ότι "εν κατακλείδι το πακέτο στέλνει ένα αξιόπιστο μήνυμα στην αγορά".

  Μπορεί να μην χρειαστούμε το δάνειο του ΔΝΤ

  Σε σχέση με την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ του ΔΝΤ ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι "δεν πιστεύω ότι θα χρειαστούμε να σκεφτούμε τις δόσεις του ΔΝΤ δεδομένων των πόρων του ESM" και επικαλέσθηκε τον κ. Ρέγκλινκ ο οποίος όπως είπε "εξήγησε ότι στο τέλος του προγράμματος περίπου 30 δις ευρώ δεν θα έχουν χρησιμοποιηθεί.

  Περιέγραψε τα 3 στάδια της αρχιτεκτονικής της συμφωνίας λέγοντας ότι το  1ο είναι ένα πακέτο μεσοπρόθεσμων μέτρων με πολύ καλά καθορισμένες παραμέτρους. Ανέφερε ότι "η δική μας άποψη είναι αρκετά ξεκάθαρη ότι οι αγορές μπορεί να αναγνωρίσουν το χρέος ως δυναμικά βιώσιμο".

  Για τη ρήτρα χρέους – ΑΕΠ, το 2ο στάδιο, είπε ότι δεν θα ξεκινήσει στο τέλος του προγράμματος γιατί χρειάζεσαι ένα μητρώο ανάπτυξης.  Στο τέλος του προγράμματος θα καταστεί λειτουργικός ο μηχανισμός. "Είναι διαδικασία εν εξελίξει" είπε.

  Για το τρίτο στάδιο τον μακροχρόνιο μηχανισμό είπε ότι δίνει την δυνατότητα "να ανταποκριθούμε στα άσχημα σενάρια όπου η ανάπτυξη πχ δεν θα είναι αυτή που αναμένεται" και "τότε πάμε σε περισσότερη ελάφρυνση χρέους".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ