Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Ιουν-2017 15:59

  Βενιάμης προς Σόιμπλε: Φαίνεται ενοχλεί η πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βενιάμης προς Σόιμπλε: Φαίνεται ενοχλεί η πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας

  Του Χάρη Φλουδοπουλου 

  Προκλητικά αβάσιμες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού οικονομίας της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης. Με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε σχετικά με τη φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών ο κύριος Βενιάμης λόγω κάνει λόγο για εύλογη απορία που προκαλείται και υπενθυμίζει ότι το γερμανικό φορολογικό καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό από το ελληνικό. Πιθανόν πίσω από τις δηλώσεις Σόιμπλε να βρίσκεται η αποτυχία του γερμανικού μοντέλου της ναυτιλίας εκτίμησε ο κύριος Βενιάμης χαρακτηρίζοντας προκλητικά αβάσιμες τις αιτιάσεις του Γερμανού υπουργού οικονομίας. 

  Υπενθύμισε δε ότι αυτή την περίοδο συνολικά η ευρωπαϊκή ναυτιλία δίνει μάχη επιβίωσης απέναντι σε ξένα ναυτιλιακά κέντρα τα οποία επιθυμούν να αποσπάσουν μερίδιο στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά που σήμερα κατέχει η ΕΕ. Επίσης υπενθύμισε στον κύριο Σόιμπλε ότι σύσσωμη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα ανταποκρίθηκε πλήρως στο κάλεσμα για εθελοντική φόρο λογική συνεισφορά. Αναλυτικά η δήλωση Βενιάμη έχει ως ακολούθως:

  "Απορία δημιούργησε στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα η αδικαιολόγητη πρόσφατη επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε κατά της χώρας μας με αιχμή του δόρατος τον ελληνικό εφοπλισμό.

  Ο κ. Σόιμπλε, αγνοώντας με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, στρέφεται με τις δηλώσεις του εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας που τυχαίνει όμως να εκπροσωπεί και το 50% της κοινοτικής, μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί.

  Σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προασπίσει, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας της έναντι του σκληρού ανταγωνισμού από ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ευρώπης, οι επικρίσεις του κ. Σόιμπλε είναι προκλητικά αβάσιμες.

  Δημιουργείται επίσης το ερώτημα μήπως η αποτυχία της γερμανικής ναυτιλιακής πολιτικής, που παρόλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα (πλοιοκτησία, διαχείριση, φυσικό πρόσωπο), δεν κατάφερε να στηρίξει τη ναυτιλία της, είναι το κίνητρο που υποκινεί τον Υπουργό στις δηλώσεις αυτές.

  Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να  τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον  τόπο της, αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.

  Προς γνώση του κου Σόιμπλε, η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σύσσωμη ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των εσόδων της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας εδώ και τέσσερα χρόνια σε εθελοντική βάση, τον διπλασιασμό της φορολογικής της υποχρέωσης, αν και αυτή απολαμβάνει ιστορικά συνταγματικής προστασίας, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα την ενότητα αλλά και την συνέπειά της απέναντι στον τόπο της".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων