P. Watsa: Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης

Δευτέρα, 29-Μαϊ-2017 15:14

P. Watsa: Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης

"Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. Μια νέα γενιά επιχειρηματιών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη", ανέφερε ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings κ. Prem Watsa μετά την επίσκεψή του στο egg της Eurobank. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Watsa, ο  οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μίλησε επίσης σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Eurobank, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία της Τράπεζας από τα μέλη της Εκτελεστικής της Επιτροπής.

Συνοδευόμενος από τη Διοίκηση της Eurobank, ο κ. Watsa είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του egg και να συναντήσει στελέχη των νεοφυών επιχειρηματικών ομάδων που φιλοξενούνται στον τρέχοντα κύκλο του Προγράμματος egg.

Προσερχόμενος ο κ. Watsa δήλωσε: "Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης. Για να το αξιοποιήσει  πλήρως, τα νέα ταλέντα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να τους δοθεί η τεχνογνωσία αλλά και η χρηματοδότηση που χρειάζονται για να ανθίσουν. Μία νέα γενιά επιχειρηματιών, τολμηρών και δημιουργικών, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Μας χαροποιεί να βλέπουμε ότι εταιρίες στις οποίες έχουμε επενδύσει, όπως είναι η Eurobank, έχουν αναγάγει σε υψηλή προτεραιότητα το να βοηθούν νεοφυείς επιχειρηματικές προσπάθειες να επιτύχουν".

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Watsa ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του egg στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του, για τις ενέργειες στήριξης της εξωστρέφειας των ομάδων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, καθώς και για τη βελτίωση τεχνογνωσίας τόσο του ίδιου του Προγράμματος όσο και των ομάδων/εταιριών του. Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες για την υποστήριξη και ανάπτυξη συνεργειών στο οικοσύστημα καινοτομίας και για τη  δημιουργία επιχειρηματικής δικτύωσης και προβολής των εταιριών του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώθηκε και στις προσπάθειες που αφορούν  στην επανένταξη των ομάδων 2ης ευκαιρίας στο οικοσύστημα του egg (egg alumni) αλλά και τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος ώστε να βοηθηθούν αποτελεσματικά και ομάδες που δεν έχουν μετεξελιχθεί έως σήμερα σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα και βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Prem Watsa ενημερώθηκε ότι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του egg:

•   200 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 98 επιχειρηματικές ομάδες.
•   Έγιναν 151 προσλήψεις νέου προσωπικού.
•   60 εταιρίες απασχολούν συνολικά  211 άτομα προσωπικό.
•  Δημιουργήθηκαν 33 εταιρίες οι οποίες πραγματοποίησαν συνολικό τζίρο € 1,1 εκατ. το 2016.
• 22 εταιρίες έχουν προσελκύσει επενδυτές και έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση €2,1 εκατ.
•   10 εταιρίες έχουν λάβει συνολικά χρηματοδότηση Eurobank €0,5 εκατ.
•  6 εταιρίες έχουν καταθέσει πατέντα και 7 εταιρίες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνία
•  58 συνέργειες έχουν προωθηθεί μεταξύ των εταιριών 2ης ευκαιρίας (egg alumni).

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Τι θα πει μεθαύριο ο Watsa στον ΣΕΒ για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα" το Capital.gr μετέδιδε:

Σημαντικές επενδύσεις που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα της ελληνικής Οικονομίας, βγάζοντάς την από τη μακροχρόνια ύφεση, αναμένουν οι τραπεζίτες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το στίγμα της ετοιμότητας των διεθνών επενδυτών να επενδύσουν στην ελληνική Οικονομία, αναμένεται να δώσει μεθαύριο, ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa. Ο διεθνής μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα, εν καιρώ κρίσης και ύφεσης, περί τα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην Αθήνα. 

Ο Prem Watsa είχε ήδη επαφές με στελέχη της διοίκησης της Eurobank και αυτή την ώρα επισκέπτεται  το egg της Eurobank (πρόγραμμα προώθησης της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στις 21 Απριλίου οπότε πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Fairfax, ο Prem Watsa δήλωσε ότι εξακολουθεί να στηρίζει τις επενδύσεις του fund στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε, ότι η κατάσταση "γυρίζει" και έρχεται η στιγμή που οι επενδύσεις αυτές θα αποδώσουν. 

Η τελευταία επίσκεψη του Prem Watsa στην Αθήνα, οπότε είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ήταν τον Ιανουάριο του 2016, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τότε, ο μεγαλοεπενδυτής της Eurobank είχε αναφέρει ότι η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. "Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας, με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fairfax. 

Πέραν της Eurobank όπου αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο, η Fairfax έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχοντας εξαγοράσει την Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), την Praktiker Hellas, το 80% της Eurolife Ασφαλιστικής, ενώ κατέχει σημαντικά ποσοστά στον όμιλο Μυτηλιναίου, στη Jumbo και στη Σαράντης.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η παρουσία Watsa στην Αθήνα τη συγκεκριμένη περίοδο συνιστά μία ψήφο εμπιστοσύνης στις εφεξής προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας. Αυτή τη φορά, όμως, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι αόριστη αλλά "βλέπει" σε κοντινό ορίζοντα κέρδη, - μία πρόβλεψη που συμμερίζονται πλειάδα ξένων επενδυτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Ελλάδα -.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 22ας Μαΐου όπου διαπιστώθηκε η απουσία κοινού τόπου, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα, δεν αναιρεί το αισιόδοξο σκεπτικό των ξένων επενδυτών, αλλά ούτε και των τραπεζιτών. Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την αποπληρωμή των μεγάλων υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή θα συνοδεύεται και από την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη ελάφρυνσης του χρέους. Οι τραπεζίτες αναμένουν επ΄ αυτού μία δήλωση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με αυτήν του Μαΐου 2016, η οποία εκτός από τα εργαλεία, θα δίνει και πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα αρχίσουν να υλοποιούνται κοντά στη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.  

Η φόρμουλα για τη σύγκλιση Ευρωπαίων – ΔΝΤ που θα ανοίξει το δρόμο και για την ΕΚΤ ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο QE, θα επιτρέψει την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές για δανεισμό και θα δημιουργήσει τις συνθήκες για θετική δυναμική εφεξής στην Οικονομία.  Υπό την προϋπόθεση, όπως τονίζουν οι τραπεζίτες, να εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις και να επιταχυνθούν οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις μέσω των οποίων θα προσελκυσθούν οι αναγκαίες άμεσες ξένες επενδύσεις. 

Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για επενδύσεις με αιχμή τον τουρισμό, τις μεταφορές (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομος), τη ναυτιλία, τη μεταποίηση (κυρίως αγροτοδιατροφικό τομέα), αλλά και κλάδους όπως η υγεία. Όπως αναφέρουν, πλέον εκλείπει ο Νούμερο 1 κίνδυνος του Grexit, ενώ και στην εγχώρια αγορά διαπιστώνεται σταδιακά η ανάγκη δαπανών για εξοπλισμό.

Εντυπωσιακό στοιχείο για τους τραπεζίτες είναι και η κατανάλωση (+1,4% πέρσι). Η ιδιωτική κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ (70,5% το 2016) συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (56%), όσο και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προ κρίσης επίπεδα (64,8% το 2007).

Ωστόσο, δεδομένων των υφιστάμενων περιορισμών της παρούσας οικονομικής συγκυρίας (π.χ. ανεπαρκής εγχώρια αποταμίευση), η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση. Αντιθέτως, απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό  μοντέλο, με σημαντική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θα στοχεύουν στην τόνωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. 

Το μήνυμα αυτό, έδωσε την περασμένη εβδομάδα η Eurobank στην Κρήτη, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της "Go International". 

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank "Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα" που παρουσίασε στο Go In Crete ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Eurobank Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, την περίοδο 2007 – 2015 το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 26,4%. Το 2016 η ελληνική Οικονομία παρέμεινε στάσιμη, καταγράφοντας μηδενικό ετήσιο πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ενώ για το τρέχον έτος αναμένεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του α΄ τριμήνου. 

Σύμφωνα με τη μελέτη της Eurobank, η πρωτόγνωρη ύφεση των προηγούμενων ετών εξάλειψε τις μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες του παρελθόντος και θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να στηρίζεται στην εξωστρέφεια και τις επενδύσεις.
Μέχρι στιγμής αυτό έχει επιτευχθεί μόνον μερικώς.

Το μερίδιο των εξαγωγών ως ποσοστό στο ΑΕΠ ενισχύθηκε από 19% το 2009 στο 30,2% το 2016. Ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος στην ευρωζώνη (45,7%). Επιπρόσθετα, ο λόγος των επενδύσεων παγίων ως προς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε από 26% το 2007 στο 11,4% το 2016 (ευρωζώνη 20,1%).