Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Μαϊ-2017 09:57

  Στην Αθήνα βρέθηκαν οι 43 ισχυρότεροι Ευρωπαίοι CEO

  Στην Αθήνα βρέθηκαν οι 43 ισχυρότεροι Ευρωπαίοι CEO
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα 43 από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους CEO  για κάτι περισσότερο από 24 ώρες, υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συσκέφθηκαν μεταξύ τους  και αποχώρησαν το ίδιο αθόρυβα όπως ήρθαν.

  Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", όλα τα παραπάνω συνέβησαν από την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι ως  τη Δευτέρα αργά το απόγευμα, μεταξύ "Μεγάλης Βρετανίας" και Μουσείου της Ακρόπολης, που κινήθηκαν κάτω από απίστευτα μέτρα ασφάλειας και- κυρίως- διακριτικότητα.

  Οι επικεφαλής των 43 μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης είναι όλοι τους μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχανιών (European Round Table of Industrialists). Ενός οργανισμού με παρουσία στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερη  αυξημένη επιρροή σε όλα τα κομβικά κέντρα λήψης αποφάσεων της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου.

  Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, στην Ελλάδα δεν βρέθηκαν για να δρομολογήσουν κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη εγχώριου ενδιαφέροντος, αλλά για τη συνεδρίαση  της ολομέλειας του σώματος. Μιας συνεδρίασης που  συνήθως συγκαλείται δύο φορές το χρόνο, σε διαφορετική κάθε φορά χώρα, με ατζέντα τις βασικές επιδιώξεις τους:  την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξης και της απασχόλησης , πανευρωπαϊκά.

  Ωστόσο, η παρουσία τους εδώ και τα δύο, ξεχωριστά, ραντεβού που πραγματοποίησαν με τους κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, ήταν σε κάθε περίπτωση μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει  πώς (και εάν) μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.

  Τόσο η ολομέλεια, όσο και οι συναντήσεις τους έγιναν υπό καθεστώς Chatham House Rule. Αυτό απαγορεύει οι παρόντες να χρησιμοποιούν όπως θέλουν τις πληροφορίες που τους αποκαλύπτονται   αλλά και να μην αναφέρονται ποτέ στην πηγή τους ή να μην πουν τίποτα που να μπορεί να την αποκαλύψει. Σκοπός είναι να μπορεί να μιλήσει κανείς ελεύθερα. Και έτσι έγινε.  

  Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό έγινε στο πλαίσιο δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο,  δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία και κυρίως για τις επενδύσεις και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα, Το ζήτημα των capital controls μπήκε στην ατζέντα, καθώς πολλές από τις εδώ θυγατρικές τους αντιμετωπίζουν πολύπλοκες διαδικασίες  για τη διακίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα και ακόμα πιο σύνθετες όταν αφορά επαναπατρισμό κερδών ή μερισμάτων. Να σημειωθεί ότι από  οι 29 από τους 43 ομίλους που βρέθηκαν στην Αθήνα, έχουν μεγάλη παρουσία στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να επενδύσουν στην χώρα διαβεβαιώνοντας τους πως η κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο.

  Το επόμενο πρωί τα μέλη του European Round Table of Industrialists είχαν ραντεβού με το αρχηγό της  ΝΔ. Η συνάντηση έγινε ως breakfast στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία". Η συζήτηση είχε τη μορφή ερωταπαντήσεων.

  Το ενδιαφέρον εστιάστηκε  στις μεταρρυθμίσει και στο πρόγραμμα της ΝΔ. πόσο γρήγορα θα εφαρμοστούν, πόσο ευρείες θα είναι και, κυρίως, πόσο έτοιμη για αυτές είναι η ελληνική κοινωνία. Ο σκεπτικισμός για ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις δεν έλειψε.

  Άλλωστε αυτό είναι και από τα κεντρικά σημεία των προσπαθειών τους το τελευταίο διάστημα:  "Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την τρέχουσα πολιτική κρίση μόνον εάν η επόμενη γενιά Ευρωπαίων ενδιαφέρεται για την ΕΕ και είναι έτοιμη να δεσμευθεί για την περαιτέρω προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου", εκτιμά το European Round Table of Industrialists. Ευρωπαϊστές οι ίδιοι, θεωρούν πως οι προκλήσεις που δέχεται σε αυτή η συγκυρία η Ευρώπη είναι μεγάλες. Και σε αυτό δεν είναι αμέτοχη ευθυνών η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

  Τα μέλη του European Round Table of Industrialists που παραβρέθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας

  Πρόεδρος

  Benoît Potier- Air Liquide

  Αντιπρόεδρος

  Vittorio Colao- Vodafone Group

  Μέλη

  José María Álvarez-Pallete- Telefónica

  Jean-Paul Agon-L'Oréal

  Paulo Azevedo-Sonae

  Ton Büchner- AkzoNobel

  Ben van Beurden-Royal Dutch Shell

  Kurt Bock-BASF

  Jean-François van Boxmeer-HEINEKEN

  Carlo Bozotti-STMicroelectronics

  Svein Richard Brandtzaeg- Norsk Hydro

  Paul Bulcke- Nestlé

  Pierre-André de Chalendar- Saint-Gobain

  Jean-Pierre Clamadieu- Solvay

  Iain Conn- Centrica

  Ian Davis- Rolls-Royce

  Rodolfo De Benedetti- CIR

  Volkmar Denner- Robert Bosch

  Claudio Descalzi- Eni

  Wolfgang Eder- voestalpine

  Henrik Ehrnrooth- KONE

  John Elkann- FCA

  Christoph Franz- F. Hoffmann-La Roche

  Ignacio S. Galán- Iberdrola

  Moya Greene- Royal Mail Group

  Timotheus Höttges- Deutsche Telekom

  Paul Hermelin- Capgemini

  Zsolt Hernádi - MOL

  Heinrich Hiesinger- thyssenkrupp

  Frans van Houten- Royal Philips

  Pablo Isla- Inditex

  Leif Johansson- Ericsson

  Joe Kaeser- Siemens

  Isabelle KocherENGIE

  Bruno Lafont- LafargeHolcim

  Thomas Leysen- Umicore

  Martin Lundstedt- Volvo Group

  Bill McDermott- SAP

  Nancy McKinstry- Wolters Kluwer

  Lakshmi N. Mittal- ArcelorMittal

  Δημήτρης Παπαλεξόπουλος- Τιτάν

  Jan du Plessis- Rio Tinto

  Patrick Pouyanné- TOTAL

  Norbert Reithofer- BMW Group

  Stéphane Richard- Orange

  Kasper Rorsted- adidas Group

  Güler Sabanci- Sabanci Holding

  Risto Siilasmaa- Nokia

  Tony Smurfit- Smurfit Kappa Group

  Ulrich Spiesshofer- ABB

  Carl-Henric Svanberg- BP

  Johannes Teyssen- E.ON

  Jacob Wallenberg- Investor AB

   

   

   

      

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ