Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Μαϊ-2017 19:48

  Γ. Προβόπουλος: Είχα προειδοποιήσει Καραμανλή και Παπανδρέου

  Γ. Προβόπουλος: Είχα προειδοποιήσει Καραμανλή και Παπανδρέου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως αναγκαία συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση, χαρακτηρίζει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος, τα νέα μέτρα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθερία του Τύπου". Όμως αποσαφηνίζει ότι απαιτούνται περισσότερες κινήσεις . "Για παράδειγμα το θέμα ανάπτυξη θέλει και άλλες πρωτοβουλίες πέραν αυτών που καταγράφονται στα προγράμματα", αναφέρει.

  Ο κ. Προβόπουλος στέκεται στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της χώρας και φέρνει ως παράδειγμα το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο επί σειρά ετών ταλαιπωρεί τους επενδυτές: "Βλέπετε ότι πάει και έρχεται με διάφορες υπηρεσίες του κράτους να ανακαλύπτουν δασικά, αρχαιολογικά, δηλαδή γελοία και αστεία πράγματα. Την ίδια στιγμή το που το θέμα της ανάπτυξης είναι κεφαλαιώδους σημασίας" .

  Συνεχίζει αναφέροντας ότι ο μόνος τρόπος για να βγει  χώρα τα μνημόνια και την κρίση, είναι η υγιής και σταθερή ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό του παρελθόντος.

  Αναφορικά με το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι έγιναν αρκετές, αλλά διευκρινίζει ότι κάποιες δεν εφαρμόστηκαν καθόλου, άλλες αγνοήθηκαν, ενώ αρκετές εξ αυτών δεν ήταν γνήσιες. Επίσης, χαρακτηρίζει προβληματικό τον Δημόσιο τομέα και μιλάει για την ανάγκη αναμόρφωσης του ευρύτερου διοικητικού μηχανισμού της δημόσιας διοίκησης.

  Χρειάζονται επενδύσεις

  Ο κ. Προβόπουλος μιλάει για την ανάγκη του διπλασιασμού των επενδύσεων, την αλλαγή του κλίματος στη χώρα, τη διαμόρφωση ευνοϊκού καθεστώτος για την επιχειρηματικότητα, τη φιλική προσέγγιση των επενδυτικών σχεδίων, την κατάργηση των πολυποίκιλων εμποδίων κλπ. Ερωτηθείς γιατί το πολιτικό σύστημα δεν έχει ασχοληθεί με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, απαντά ότι "σε μεγάλο κομμάτι αμφιβάλω αν έχει κατανοηθεί το θέμα, τι σημαίνει καινούργιο μοντέλο".

  Είχα προειδοποιήσει

  Ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι από το 2009 είχε προειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, για το έλλειμμα, κυρίως το ταμειακό που παρακολουθεί η ΤτΕ. Όπως λέει χαρακτηριστικά, "είχα ενημερώσει και τις δύο κυβερνήσεις, και Παπανδρέου και Καραμανλή" ότι η χώρα έβαινε προς απειλητικές καταστάσεις. Μάλιστα, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια ως μέλος της ευρωζώνης, για να αποπληρώσει μέρος του χρέους της. "Αντιθέτως το πολιτικό σύστημα βρήκε μια ευκαιρία για περισσότερο δανεισμό, περισσότερες παροχές, περισσότερες δαπάνες, με τα οποία κερδίζει ψήφους", δηλώνει χαρακτηριστικά.      

  Ξέχνα το "κούρεμα"

  Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δέσμιος των προεκλογικών του εξαγγελιών και πίστευε στο "κούρεμα" του χρέους. Μάλιστα αναφέρει ότι είχε συμβουλεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στα τέλη του 2014, να ξεχάσει τη λέξη "κούρεμα" γιατί δεν πρόκειται να συμβεί. Πάντως θεωρεί ότι η κυβέρνηση καλώς επιμένει στο να υπάρξει λύση για το χρέος. Κατά τον κ. Προβόπουλο όταν μετά τις γερμανικές εκλογές και την λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, τεθεί προς συζήτηση το θέμα του χρέους, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να μας χαριστεί, χωρίς προϋποθέσεις, αν και είναι ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, με την έννοια που το γνωρίζουμε.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ