Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Μαϊ-2017 17:28

  Τα μνημόνια "κλείδωσαν", αλλά οι θεσμοί πιέζουν τώρα και για την εφαρμογή τους

  Τα μνημόνια "κλείδωσαν", αλλά οι θεσμοί πιέζουν τώρα και για την εφαρμογή τους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Τα μνημόνια με τους θεσμούς μπορεί να "κλείδωσαν" σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, αλλά το... δια ταύτα της συμφωνίας, δηλαδή οι νομικές διατάξεις των νέων μέτρων και αντίμετρων του "μηχανισμού" εφαρμογής τους το 2019 ή το 2020 αλλά και των παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, το δημόσιο, τις αγορές και όχι μόνο, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους.
   
  Ο λόγος για τα περίφημα "προαπαιτούμενα". Οι θεσμοί μετά την "αρνητική" εμπειρία προηγούμενων συμφωνιών που εκ των υστέρων επί του πρακτέου "άλλαξαν" περιμένουν πλέον και τις αναλυτικές "ρυθμίσεις" ανά πεδίο για να δώσουν το οριστικό "πράσινο φως".

  Ουσιαστικά,  τα προαπαιτούμενα, θα πρέπει από λιτές σχετικά "παράγραφοι" στα κείμενα των μνημονίων που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς τα ξημερώματα της Τρίτης, να γίνουν αναλυτικά νομικά κείμενα (δηλαδή διατάξεις του εφαρμοστικού πολυμονοσχεδίου ή υπουργικές αποφάσεις).

  Έτσι, ξεκινά ένας παράλληλος "κύκλος" διαπραγμάτευσης εξ αποστάσεως, μέσω  ανταλλαγής email και τηλεδιασκέψεων. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες η "εξειδίκευσή" τους αποκαλύπτει  νέα σημεία "τριβής" που πρέπει να λειανθούν ώστε στο Compliance Report που θα γράψουν οι θεσμοί (έκθεση συμμόρφωσης Ελλάδας προς το Eurogroup) να αποτυπωθεί η "συμμόρφωση" για να ξεκλειδώσει η πολιτική συμφωνία, το πακέτο δόσεων και το QE (σ.σ. με προϋπόθεση βεβαίως μία απόφαση για το χρέος).

  Όλα θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί για να ψηφισθούν από τη Βουλή, ή για να υπογραφούν από τον αρμόδιο Υπουργό έως τις 15-18 Μαΐου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα έχει "αστερίσκους" η έκθεση αποτίμησης των θεσμών (compliance report) προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου.  

  Σημειώνεται ότι ο Εφαρμοστικός Νόμος σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο πρέπει να κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Ο ΥΠΟΙΚ εξήγησε ότι υπάρχουν και "προαπαιτούμενα" που δεν απαιτείται να περάσουν από τη Βουλή, αλλά θα γίνουν, με δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή με υπουργικές αποφάσεις εγκυκλίους ή άλλες διατάξεις.

  Έκτακτο EWG την Πέμπτη

  Όπως είχε γράψει το Capital.gr στις προθέσεις των θεσμών ήταν εξ αρχής η διενέργεια έκτακτου EWG πριν την σύνοδο των G7 στην Ιταλία (11-13/5) όπου αναμένεται να συγκληθεί Washington Group για την Ελλάδα και το χρέος. Μετά την ολοκλήρωση της "αποστολής" στην Αθήνα η σύνοδος ορίστηκε για αύριο Πέμπτη.

  Επίσης σχεδιάζεται να γίνει ένα επιπλέον τακτικό EWG (στις 15/5) με στόχο το Eurogρoup της 22ας Μαΐου (σ.σ. χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε και έκτακτο Eurogroup στην συνέχεια αν χρειαστεί.  

  Στόχος είναι όχι μόνο να γίνει αποτύπωση της συμφωνίας, αλλά και να ξεκινήσει η διαδικασία για το χρέος για την οποία χθες εκφράστηκαν έντονες λεκτικές πιέσεις όχι μόνο από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και από τον Επίτροπο Μοσκοβισί και -κυρίως- από το ΔΝΤ που ξεκαθαρίζει ότι διαφορετικά δεν θα μετάσχει με δάνειο στην Ελλάδα.

  Το αγκάθι των μέτρων του 2020

  Πάντως, στον εφαρμοστικό νόμο που θα θεσμοθετεί από τώρα τα μέτρα και τα αντίμετρα, μένει να φανεί πως θα αποτυπώσει τα "ψιλά γράμματα", δηλαδή τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης των μέτρων και των αντίμετρων το 2019-2020.

  Όπως εξηγούν αρμόδιες ελληνικές πηγές, η συμφωνία προβλέπει ότι πρώτα "χτίζεται" το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 (σ.σ. δηλαδή συμφωνούν ή όχι οι θεσμοί το καλοκαίρι του 2018 ότι με βάση τις επιδόσεις και τις προβολές που θα κάνουν για τα επόμενα έτη διασφαλίζεται ο στόχος) και μετά "κλειδώνει" ότι το 2019 θα εφαρμοσθεί μόνο η περικοπή των συντάξεων. Αν αποφανθούν ότι υπάρχει "τρύπα", τότε έρχεται εμπροσθοβαρώς το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου. Και μετά από όλα αυτά αποφασίζεται ότι εφαρμόζονται τα ανάλογα αντίμετρα, πάντα με όρο να μην "διαταράσσεται" ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Ο παραπάνω πολύ "ευαίσθητος" μηχανισμός μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί όχι μόνο στα τελικά κείμενα των μνημονίων αλλά και στον εφαρμοστικό νόμο.

  Πέρα από τον Εφαρμοστικό, θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το Μεσοπρόθεσμο 2019-2021 που θα καταγράφει όχι μόνο τα παραπάνω μέτρα- αντίμετρα αλλά και δεσμευτικά όρια δαπανών για ένα επιπλέον έτος, με τρόπο που θα είναι συμβατός με το μνημόνιο.

  "Ακορντεόν" η αξία των μέτρων του 2019- 2020

  Όσο για το πόσο κοστίζουν τα μέτρα του 2019- 2020 ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσκαλώτος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις αξίας 2% του ΑΕΠ ή 34,8 δις ευρώ χθες. Ωστόσο, ο τελικός "λογαριασμός" θα υπολογισθεί ως αναλογία του ΑΕΠ των τότε ετών το οποίο προς το παρόν είναι... "ανσασέρ".

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές η αξία των μέτρων φτάνει ή και ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς οι προβλέψεις τελούν υπό αναθεώρηση (σ.σ. λόγω χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που αναμένεται πλέον για φέτος και μένει  να φανεί πως αποτυπώνονται στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν) μπορεί εκ νέου ο "λογαριασμός" να μειωθεί. Και μπορεί βεβαίως να αυξηθεί εκ νέου στην συνέχεια αν τελικά το ΑΕΠ τελικά ανακάμψει ταχύτερα.

  Αυτό που ουσιαστικά επιτεύχθηκε χθες είναι μία Προκαταρκτική συμφωνία - preliminary agreement, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος, τη βιωσιμότητά του και την συνολική συμφωνία (staff level agreement). Πλέον, η ελληνική κυβέρνηση "δουλεύει σε όλα τα επίπεδα, δουλεύει και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και για τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος αν συζητηθεί, δηλαδή σε αυτό του χρέους", σημείωσε χθες ο ΥΠΟΙΚ.

  Για την συμφωνία ανέφερε ότι έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. "Με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι", τόνισε, ενώ παραδέχθηκε ότι "άλλα μέτρα μας στεναχωρούν περισσότερο" αναφερόμενος στο πακέτο του 2019- 2020 που θεσπίζεται πλέον για να γίνει εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ με πρόγραμμα.

  "Οι ελληνικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία τώρα θα συμπληρωθεί από περαιτέρω συζητήσεις στις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική με την οποία θα διασφαλίζεται ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο", καταλήγει η ανακοίνωση των θεσμών που εκδόθηκε χθες, λίγες ώρες μετά την συμφωνία στην Αθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων