Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιαν-2017 17:29

  Μ. Στασινόπουλος: Χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δεν θα βγούμε από την κρίση

  Μ. Στασινόπουλος: Χωρίς διεύρυνση της παραγωγικής βάσης δεν θα βγούμε από την κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η χώρα μας δεν θα βγει με βιώσιμο και διατηρήσιμο τρόπο από την κρίση χωρίς τη διεύρυνση της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης, χωρίς την αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, χωρίς εξωστρεφή ανταγωνιστική οικονομία που περισσότερο επενδύει, παράγει και εξάγει, και λιγότερο καταναλώνει και εισάγει, τόνισε σε μια από τις λίγες δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του ο ισχυρός άνδρας της ΕΛΒΑΛ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος.

  Με την ιδιότητά του ως  Συμπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων ότι η χώρα μας στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας βρίσκεται σε αποκαρδιωτικά χαμηλές θέσεις, πολύ μακριά από τον κύκλο των ανεπτυγμένων οικονομιών, καθιστώντας  άνιση και εξαρχής υπονομευμένη  τη μάχη που καλούνται να δώσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να αναταχθεί η οικονομία μας σε νέες πιο υγιείς βάσεις, θα έπρεπε ήδη προ πολλού να έχουμε ανάγει τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

  Επιπλέον ο κ. Στασινόπουλος υπογράμμισε πως ιδιαίτερα για τη μεταποίηση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες οι διαδικασίες αδειοδότησης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι για άλλους κλάδους, γιατί αφορούν σε δραστηριότητες εντάσεως επενδύσεων, όπου το ρίσκο είναι σημαντικό και απαιτείται μέγιστη προβλεψιμότητα και ταχύτητα εκτέλεσης.

  Σύμφωνα με τον Συμπρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας & Μεταποίησης του ΣΕΒ το νέο πλαίσιο αδειοδότησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές αναχρονιστικές διατάξεις που επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης η χρονική ιεράρχηση της ένταξης των κλάδων στο νόμο, αφήνει τη μεταποίηση στην τελευταία φάση, παραγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία της για την οικονομία και την κοινωνία.

  Καταλήγοντας ο κ. Στασινόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον τεθεί πραγματικά και ειλικρινά σε προτεραιότητα η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η Ελληνική παραγωγή κάθε κλίμακας και κλάδου θα ανθίσει συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία εθνικού πλούτου και ποιοτικών θέσεων εργασίας και βέβαια στη ριζική βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

  Η εκδήλωση

  Βασικό μήνυμα της εκδήλωσης του ΣΕΒ με θέμα "Το Νέο Πλαίσιο Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, μια κομβική μεταρρύθμιση για την επιχειρηματικότητα" ήταν ότι ένα ενιαίο και ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, με απλουστευμένες διαδικασίες, προάγει τις επενδύσεις και ωφελεί σημαντικά την οικονομία και τη χώρα μας.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

  Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, τόνισε ότι τα θέματα της αδειοδότησης παραμένουν διαχρονικά σημαντική προτεραιότητα για τον Σύνδεσμο και εξέφρασε τη σταθερή βούληση του ΣΕΒ για συνεργασία με την Πολιτεία.  Ο κ. Μπίτσιος, αφού σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο αδειοδότησης αποτελεί ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ότι εάν θέλουμε να μεταβούμε επιτυχώς σε ένα ενιαίο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά τις επενδύσεις, απαιτούνται να γίνουν ακόμη τα εξής:

  Υπαγωγή και άλλων κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων στην απλουστευμένη εγκριτική διαδικασία, εξέλιξη που θα αποτελέσει και δείγμα γραφής ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Πολιτείας.

  Εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων -που προβλέπεται από το νέο πλαίσιο- ως κύρια προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας δομής,  και το οποίο θα καταστήσει δυνατή την ιχνηλάτηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

  Ολοκλήρωση του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και Όρων Δόμησης, που προβλέπεται ήδη από τον νόμο 3892 του 2011,  με εφαρμογή σε πρώτη φάση για το 50%, περίπου, της Επικράτειας, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός.

  Στο θέμα των ελέγχων -και με δεδομένο το νέο πλαίσιο και τις αλλαγές που αυτό εισάγει- είναι σκόπιμο ο πρώτος έλεγχος κάθε επιχείρησης να έχει συμβουλευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.
   

  Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

  Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης τόνισε ότι "η βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των δραστηριοτήτων είναι η μετάβαση από τον ελεγχόμενο επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα σαν πιθανός παραβάτης των νόμων, στον υπεύθυνο επιχειρηματία. Ο σχεδιασμός τόσο για τη λειτουργία όσο και για τον έλεγχο των επιχειρήσεων γίνεται σε άλλη βάση, με υγιή σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση γίνεται, σε βάθος χρόνου, στην ‘καρδιά’ της δημόσιας διοίκησης, με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα  και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που μεταφέρει τις καλές διεθνείς πρακτικές."

  Γ. Πανιάρας

  Στα παραμένοντα σημαντικά προβλήματα, στις ευκαιρίες για βελτίωση και στις νέες προκλήσεις της Κυκλικής Οικονομίας για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Γιάννης Πανιάρας.  Όπως τόνισε το νέο Αδειοδοτικό πλαίσιο (Ν.4442/16) κρίνεται, κατ’ αρχήν, θετικό, αφού λαμβάνει υπόψιν τα πραγματικά κριτήρια επικινδυνότητας μιας δραστηριότητας και μετατοπίζει το βάρος του έργου από προ-εγκρίσεις σε ουσιαστικούς και συστηματικούς ελέγχους.  Σημείωσε δε ότι εφόσον υλοποιηθεί και εφαρμοστεί μπορεί πράγματι να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επενδύουν και δραστηριοποιούνται με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ συνδέοντας το νέο πλαίσιο Αδειοδότησης με την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση, ο κ. Πανιάρας σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για περαιτέρω βελτιώσεις, κυρίως όσον αφορά στους χρόνους εγκρίσεων, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στις επιθεωρήσεις, σημαντικά στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  Στην παρέμβασή ο κ. Άρης Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης τόνισε η μεταρρύθμιση του αδειοδοτικού συστήματος της χώρας είναι μια άσκηση βελτιστοποίησης διαδικασίας και στο πλαίσιο αυτό, οι όροι προστασίας περιβάλλοντος, η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρέπει να εξεταστούν από κοινού και οι λύσεις να προέλθουν από την ίδια μεθοδολογία.

  Σημειώνεται ότι για το έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα μίλησε ο κ. Νικόλαος Σμιτ, Local Coordinator Greece, WB ενώ για τις εξελίξεις, τη μεθοδολογία και τον οδικό χάρτη εφαρμογής μίλησαν η κ. Andreja Marusic, Global Lead, Business Environment Trade and Competitiveness Global Practice και η κα. Χαριτώ Πιπεροπούλου, Δ/ντρια Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της ΓΓΒ, ενώ ειδικά για τη μεταρρύθμιση των ελέγχων στη βιομηχανία μίλησε  ο κ. Florentin Blanc, Inspections Reform Expert. Ακολούθησαν, ερωτήσεις και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες, όπου τονίστηκε η διάθεση και η βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Πολιτεία, ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση για την ελληνική οικονομία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ