Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
Δευτέρα, 05-Δεκ-2016 11:30
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:21
Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν ήταν ρεαλιστικό να απαιτήσουν η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018 όπως είχαν προτείνει ορισμένοι πιστωτές, ο Schaeuble απάντησε:
"Νομίζω πως για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που θα την κάνουν ανταγωνιστική. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο.... Για την Ελλάδα είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος", τόνισε.
Η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από μια βαριά ήττα το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Schaeuble δήλωσε πως έχει μιλήσει στον Ιταλό ομόλογό του και πίστευε ότι ήταν σημαντικό για την Ιταλία τώρα να έχει μια λειτουργική κυβέρνηση.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan, δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων του Renzi.
"Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει με έναν συνεπή τρόπο τον δρόμο που έχει πάρει ο πρωθυπουργός Renzi οικονομικά και πολιτικά τα τελευταία τρία χρόνια. αυτοί που είναι υπεύθυνοι στην Ιταλία, το γνωρίζουν αυτό", δήλωσε ο Schaeuble.
Δήλωσε επίσης πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ήσυχοι για το ιταλικό δημοψήφισμα, το οποίο είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, και δεν βλέπει βάση για μια κρίση της ευρωζώνης.
"Νομίζω πως θα πρέπει να δούμε την κατάσταση στην Ιταλία με μια συγκεκριμένη ηρεμία. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατικές και συνταγματικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη. Οι Ιταλοί έχουν αποφασίσει, και πρέπει να γίνει σεβαστό. Θα βγάλουν το καλύτερο από αυτό", δήλωσε.
Νομίζω πως δεν υπάρχει ανάγκη να μιλάμε για μια κρίση του ευρώ. Ασφαλώς δεν υπάρχει μια τέτοια ανάγκη", πρόσθεσε.