Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2016 23:57

  Κερέ: Προς το συμφέρον της Ελλάδας να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κερέ: Προς το συμφέρον της Ελλάδας να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση

  Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας να κλείσει η αξιολόγηση όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί αυτό θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, σημείωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι "ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία". 

  "Αλλά φυσικά αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Επομένως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση της προόδου και αν δεν έχει ολοκληρωθεί έχουμε μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να καταλήξουμε", πρόσθεσε. "Επομένως δεν ανησυχώ... δεδομένου ότι υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε μια συμφωνία σε ένα λογικό πλαίσιο χρόνου".

  Ο κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει μεγάλη σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς υπάρχει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

  "Η τελική απόφαση [για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων] θα παρθεί από την ΕΚΤ βάσει της αξιολόγησης, αλλά και μετά την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας και θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τη βιωσιμότητα", επισήμανε.

  Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογράμμισε ότι θέση της ΕΚΤ είναι πως το Ταμείο πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. "Θα είναι καλό για το πρόγραμμα και για την αξιοπιστία του προγράμματος και θα κάνει πράξη την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ελληνικό πρόγραμμα. Ευχόμαστε να επιστρέψει το ΔΝΤ" .

  Σημείωσε εξάλλου ότι από ευρωπαϊκή άποψη βρισκόμαστε στο 3ο πρόγραμμα και δεν υπάρχει 4ο πρόγραμμα. "Αλλά το ΔΝΤ θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα".

  Παράλληλα, χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ για μερικά χρόνια μετά το 2018.

  "Πιστεύουμε ότι είναι εφικτός στόχος μέσα στο μνημόνιο, ότι είναι εφικτό να το διατηρήσουμε για μερικά χρόνια μετά το 2018 και πρέπει να βρούμε το σωστό μείγμα μεταξύ της διατήρησης του αρχικού πλεονάσματος σε τόσο υψηλό επίπεδο και των μέτρων για το χρέος. Αλλά αυτή είναι μια δημοσιονομική συζήτηση. Πρόκειται για μια συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, γιατί μιλάμε για δημοσιονομικά ζητήματα, για χρήματα των φορολογουμένων. Επομένως αυτή είναι μια συζήτηση όπου η ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει βαρύνοντα λόγο", ανέφερε.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης θέλησε πάντως να ρίξει τους τόνους όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

  "Θα πρότεινα να μην εστιάζετε τόσο πολύ στην ποσοτική χαλάρωση. Όταν έρθει μπορεί να ληφθεί ως ένδειξη ότι η Ελλάδα προχωρά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επωφελούμενη από τα μέτρα για το χρέος, με στόχο να μπει το χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι κλπ... Θα βοηθήσει επίσης την ελληνική κυβέρνηση να ξαναβγει τις αγορές, αλλά αυτό δεν θα οφείλεται μόνο στην ποσοτική χαλάρωση αυτή καθ’εαυτή. Θα οφείλεται στις προσπάθειες που θα έχουν βοηθήσει την πρόοδο που έχει γίνει, στις μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν την αξιολόγηση αλλά και στα μέτρα για το χρέος".

  Τέλος, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις για την αγορά εργασίας είναι δύσκολες, προσθέτοντας ότι "αξιολογούμε πολύ σοβαρά τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έχουμε και εμείς τις δικές μας απόψεις για το τι χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, κάτι που έχουν κάνει όλες οι άλλες οικονομίες πρόσφατα".

  Σημείωσε μάλιστα ότι "υπάρχουν απτά αποτελέσματα από οικονομίες της Ευρωζώνης που άνοιξαν την αγορά εργασίας τους δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας", φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων