Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε συνολική συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο

Κυριακή, 23-Οκτ-2016 13:02

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:02

Της Δήμητρας Καδδά

"Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση κατά τη δεύτερη κάθοδο των δανειστών που θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου”, ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά την ολοκλήρωση του πρωινού γύρου επαφών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, για το πρωί της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί νέος γύρος διαπραγματεύσεων υπό τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη στις 10:00 με 12:00 π.μ. για τα δημοσιονομικά (απόδοση μέτρων, πρωτογενή πλεονάσματα), ενώ αργότερα, στις 12:00 με 13:00, έχει προγραμματιστεί νέος γύρος επαφών της Θεανώς Φωτίου (παρουσία του κ. Χουλιαράκη) με τους θεσμούς για την κοινωνική πρόνοια (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης), που βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τις πληροφορίες πως η Παγκόσμια Τράπεζα ζητεί τη μείωση του αφορολόγητου ως ένα από τα σενάρια για να βρεθεί μέρος από τα  900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χρηματοδότησή του.

Άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα πριν το EWG που θα λάβει χώρα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ διευκρίνισε ότι η προηγούμενη αναφορά αξιωματούχου για συνολική συμφωνία ως τα Χριστούγεννα περιλαμβάνει και τα ζητήματα του ΔΝΤ και του χρέους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, στη σημερινή πρωινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα και συμφωνήθηκε το χρονολόγιο των διαπραγματεύσεων. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν τις επαφές τους στην Αθήνα έως το βράδυ της Πέμπτης και αναχωρούν την Παρασκευή, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Θα δούμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε και στο μεσοδιάστημα της απουσίας τους θα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει", ανέφερε η ίδια πηγή.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως, όπως σημειώνουν σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αύριο θα εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ (συνεδρίαση EWG) και θα ληφθεί διά μεταφοράς, ενώ μία ημέρα μετά, την Τρίτη, ο ESM θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Εν τω μεταξύ, προηγουμένως, κατά την είσοδο του διαπραγματευτικού επιτελείου Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "θα τεθεί όλη η ατζέντα από τώρα έως και τον Δεκέμβριο". Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος έθεσε ως όριο της ολοκλήρωσης του συνόλου της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης τα Χριστούγεννα. Ερωτηθείς αν το μεσοπρόθεσμο και οι στόχοι των πλεονασμάτων θα είναι μέρος της σημερινής συζήτησης, απάντησε ότι "όλα θα συζητηθούν, καθώς και αυτό -δηλαδή το μεσοπρόθεσμο- είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης".

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωναν πως κατά τη συνάντηση του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών "συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου", συμπληρώνοντας πως "ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου".

Νεα ΔΣ τραπεζών

Υπενθυμίζεται πως το πρωί προηγήθηκε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα με τους θεσμούς, στους οποίους μετέφερε τη δέσμευσή του ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα αλλάξουν έως το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της ΤτΕ ανέφερε πως μετά το β' τρίμηνο πάνε καλύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).

Μαραθώνιος έως το βράδυ

Σήμερα αποτυπώθηκαν οι πραγματικές προθέσεις των θεσμών, η στάση της κυβέρνησης (επιμένει για συνολική διαπραγμάτευση του πλεονάσματος, προαπαιτουμένων κ.λπ.) αλλά και το εύρος των "διαφορών" μεταξύ ΔΝΤ και "κοινοτικών" θεσμών. Μετά τη συνολική επισκόπηση, ακολουθούν διαβουλεύσεις για τις παρεμβάσεις στις εισφορές, στα "κόκκινα" δάνεια, στο φορολογικό και στις παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Πιέσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Το ΔΝΤ μετέχει από σήμερα στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής με την έλευση της κ. Βελκουλέσκου. Ήρθε στην Αθήνα "κομίζοντας" τις συστάσεις που έχει ήδη ανακοινώσει στο πλαίσιο της έκθεσής της για την Ελλάδα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αλλαγή στο "μείγμα" του φορολογικού-συνταξιοδοτικού πακέτου των μέτρων 5,6 δισ. ευρώ έως το 2018 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο με περικοπή όλων των σημερινών συντάξεων, του αφορολόγητου, αλλά και των φοροαπαλλαγών.

Πηγές ΥΠΟΙΚ για Παγκόσμια Τράπεζα: Είναι μία από τις προτάσεις

Για την πληροφορία ότι η Παγκόσμια Τράπεζα συστήνει μείωση αφορολόγητου για να χρηματοδοτήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα 5.000 ευρώ, πηγή του ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι είναι μία απο τις προτάσεις της τράπεζας, η οποία έχει κάνει  και άλλες προτάσεις.

Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα (σύμβουλος του ελληνικού προγράμματος στο πεδίο των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και "συνεργάτης" του ΔΝΤ στην επιτήρηση άλλων κρατών ανά τον κόσμο), φέρεται να συμφωνεί με το Ταμείο, στηρίζοντας τις θέσεις του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα "συστήνει" και αυτή -  μεταξύ άλλων παρεμβάσεων -  τη δραστική μείωση του αφορολογήτου (με εναλλακτικά σενάρια ένα εκ των οποίων είναι αυτό των πέντε χιλιάδων ευρώ) για να βρεθεί μέρος από τα  900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) που αναζητείται για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από το 2017, διότι εκτιμά ότι δεν μπορούν εν μέσω κρίσης να περικοπεί άλλο κοινωνικό κράτος όπως ορίζει το μνημόνιο (η κυβέρνηση επιμένει ότι μπορεί να εξοικονομήσει από άλλες πηγές το κονδύλι,  χωρίς όμως να έχει πείσει προς το παρόν τους δανειστές).  

Στο "κάδρο" των σημερινών διαπραγματεύσεων εισάγεται και η "εκκρεμότητα" των 300 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξοικονομηθούν από τα ειδικά μισθολόγια και μόνο εν μέρει έχει "αντιμετωπίσει" η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2017. 

Διαβάστε ακόμα:

ΤτΕ: Αλλάζουν τα ΔΣ των τραπεζών έως το τέλος του μήνα