Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Οκτ-2016 12:29

  Κερέ: Πρώτα η λύση στο χρέος και μετά συζητάμε για το QE

  Κερέ: Πρώτα η λύση στο χρέος και μετά συζητάμε για το QE
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:34

  Της Δήμητρας Καδδά


  "Οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών και με την ισχυρή πολιτική υποστήριξη από όλους τους ενδιαφερόμενους", επισήμανε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Benoit Coeure, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

  Τόνισε ότι η λύση που αναζητείται για το χρέος θα στοχεύει μεταξύ άλλων και σε αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές πριν από τα μέσα του 2018 και περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ (σ.σ. ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί το πακέτο των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να αποφασιστεί με το τέλος του προγράμματος τον Ιουλιο του 2018). Και επισήμανε ότι επαφίεται στους πολιτικούς πότε θα συζητήσουν το θέμα.

  Έκανε επίσης σαφές ότι πρέπει να προηγηθεί η λύση στο χρέος της συμμετοχής της Ελλάδας στο QE. Απηύθυνε, επίσης, σύσταση προς τις ελληνικές Αρχές για σοβαρή δέσμευση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε να είναι βέβαιοι, οι Θεσμοί, ότι δεν θα αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του μνημονίου.

  "Επαφίεται στους πολιτικούς ηγέτες πότε θα συζητήσουν για το χρέος"
   
  "Επαφίεται στους πολιτικούς ηγέτες το πότε θα κάνουν την συζήτηση για το ελληνικό χρέος" ανάντησε σε σχετικό ερώτημα του κ. Παπαδημούλη. "Δεν θα υπάρχει άλλος οδικός χάρτης. Αυτός που συμφωνήθηκε στις 24 Μαίου ισχύει" ανέφερε.

  Είπε ότι διστάζει να μπει "σε μία πολιτική συζήτηση" για το πως και πότε θα γίνει συζήτηση για το χρέος και επισήμανε ότι "ο πρόεδρος του Eurogrοup θα το οργανώσει και αυτό που κάνουμε ως ΕΚΤ είναι να προπαρασκευάσουμε τα πράγματα". Επισήμανε ξανά ότι "οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα λάβουν τις αποφάσεις".

  Παραδέχθηκε ότι υπήρξε σύνοδος στην Ουάσιγκτον εξηγώντας ότι "συζητούμε με τα άλλα όργανα, ήταν μία από τις πολλές τεχνικές συναντήσεις με τους άλλους θεσμούς" και είπε ότι "καλά πήγε, προετοιμάστηκαν κάποια τεχνικά θέματα".

  Εξήγησε ότι προς το παρόν στον ESM εξετάζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα και ότι υπάρχει συνεργασία με το ΔΝΤ που στο πλαίσιο του άρθρου 4 που θα πρέπει να  περιλαμβάνει την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

  Πρώτα θα ξέρουμε για το χρέος και μετά το QE

  Σε ερώτημα για την ποσοτική χαλάρωση επανέλαβε την απόφαση της ΕΚΤ, εξηγώντας ότι ήταν σαφές ότι θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε περισσότερα για τα μέτρα, για το χρέος, για το πως θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα πριν προχωρήσουμε.

  "Η επιτυχής αξιολόγηση είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για το QΕ," ανέφερε. Εξήγησε ότι θα πρέπει να συμμορφώνονται τα κράτη – μέλη και αυτό αποκαταστάθηκε με την 1η αξιολόγηση στην Ελλάδα. Αλλά, "θα πρέπει επίσης να δούμε και τα μέτρα για το χρέος που είναι η άλλη συνθήκη συμμετοχής της Ελλάδας".
   
  Πρέπει να μετέχει το ΔΝΤ
   
  "Εμείς στην ΕΚΤ πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ πρέπει να μετέχει και μετέχει σε όλες τις συζητήσεις", ανέφερε ο κ Coeure. Είπε ότι χρειάζεται μεταξύ άλλων το ΔΝΤ γιατί μπορεί να εξασφαλίσει ισότιμους όρους διεθνώς και ότι  θα εφαρμοσθεί η ίδια δεοντολογία (σ.σ. στην ανάλυση χρέους). Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως οποιαδήποτε άλλη χώρα, πρόσθεσε.

  Έκανε σαφές όμως ότι "το ΔΝΤ δείχνει απόλυτη εμπιστοσύνη στους υπουργούς του Eurogroup, όμως οτιδήποτε κάνουμε ή δεν κάνουμε λαμβάνεται υπόψη στην μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη στην πρόταση απομείωσης του χρέους".

  Οι τραπεζικές καταθέσεις βρίσκονται στα τρία τέταρτα των επιπέδων που είχαν το 2014

  Ως σημαντικό βήμα περιέγραψε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ "για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας", έκανε σαφές: "Για να προετοιμαστεί το έδαφος για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και για την ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Πρέπει να γίνουν περισσότερα".

  Και επισήμανε ότι "το γεγονός και μόνο ότι οι τραπεζικές καταθέσεις βρίσκονται περίπου στα τρία τέταρτα των επιπέδων που είχαν το 2014 δείχνει ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης εξακολουθεί να είναι σταδιακή".

  Τα 3 βασικά μέτωπα

  Σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι "από οικονομική άποψη, επιτρέψτε μου να τονίσω δύο βασικά παραδοτέα της επικείμενης δεύτερης αναθεώρησης που έχουν ως στόχο την περαιτέρω μείωση των διαρθρωτικών εμποδίων για την ταχεία και αποτελεσματική επίλυση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει ήδη αναφερθεί".

  Εξήγησε ότι το πρώτο ζήτημα είναι η αναμόρφωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού "του οποίου κύριος στόχος είναι να παρέχει επαρκή κίνητρα για τους πιστωτές και τους οφειλέτες ώστε να συμμετάσχουν".

  Το δεύτερο παραδοτέο είναι, σύμφωνα με τον κ. Benoit Coeure, η αλλαγή του πλαισίου αφερεγγυότητας για τη στήριξη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και για να ξεπεραστούν "τα πιθανά εμπόδια από μη συνεργάσιμους μετόχους".

  Επισήμανε ότι επιπλέον οι ελληνικές Aρχές "πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα μέτρα για την ενίσχυση της ικανότητας του δικαστικού συστήματος".

  Εξήγησε ότι πέρα από τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, aνάληψη δράσης απαιτείται επίσης για τους τρεις πυλώνες που αποτελούν τα θεμέλια του τρίτου προγράμματος τους οποίους και παρέθεσε: Tη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, την αποκατάσταση της διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κράτους μίας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και ενός καλά στοχευμένου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

  Σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους - Αναζητείται λύση για πρόσβαση στις αγορές πριν το τέλος του μνημoνίου του ΔΝΤ και με συμμετοχή ΔΝΤ

  Ο κ. Benoit Coeure επεσήμανε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς στο ελληνικό πρόγραμμα "συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους".

  Αναφέρθηκε στην συζήτηση που "είναι σε εξέλιξη στο Eurogroup για τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους" και είπε ότι "προσβλέπουμε σε μια λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του δημόσιου χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - το οποίο θα ενισχύσει την αξιοπιστία του προγράμματος - και που θα αποκαταστήσει την πρόσβαση στην αγορά για την Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, ενώ παράλληλα (η λύση) δεν θα υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια".

  Σύσταση στις ελληνικές Αρχές για σοβαρή δέσμευση ώστε να είναι βέβαιοι οι θεσμοί ότι δεν θα αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις

  Ωστόσο, έκανε σαφές, παράλληλα, ότι "προκειμένου να οδηγηθεί το πρόγραμμα σε επιτυχή ολοκλήρωση και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην αγορά σε μόνιμη βάση, είναι πάνω απ 'όλα απαραίτητο οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να δείχνουν μια σοβαρή δέσμευση για τους στόχους και για τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος".

  Πρόσθεσε ότι "μόνο αν συμβεί αυτό, μπορεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα αντιστραφούν και ότι αντιθέτως θα ενισχυθούν μετά το τέλος του προγράμματος στηρίζοντας έτσι περαιτέρω τη δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας".

  Όρια στην προστασία 1ης κατοικίας

  Για το θέμα των νοικοκυριών και την προστασία τους σε περίπτωση πώλησης σε funds κόκκινων δανείων απάντησε ότι αυτό "ήταν κομμάτι της 1ης αξιολόγησης. Πρέπει να υπάρξει κάποια προστασία για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που θα πρέπει να είναι περιορισμένη και προσωρινή". Εξήγησε ότι "διαφορετικά δεν μπορεί να αυξηθεί η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας".

  Και πρόσθεσε: "Γι' αυτό και επιμείναμε να υπάρξει στήριξη με άλλα μέσα, είπε αναφέροντας το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα "για να μην δημιουργήσει στρεβλώσεις". Διαφορετικά, πρόσθεσε δημιουργεί υπερβολικά βάρη και δεν θα μπορούν να δοθούν νέα δάνεια στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα δύο πλέγματα προστασίας που υπάρχουν: τον Ν Κατσέλη και την προστασία κατοικίας "για το 2016-2017". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ