Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Οκτ-2016 12:00

  Πόσο "τοξική" και πόσο "μεγάλη" είναι η Deutsche Bank στο παγκόσμιο σύστημα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Deutsche Bank, εκτός από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, γίνεται πλέον και ο μεγαλύτερος οικονομικός πονοκέφαλος του κόσμου, καθώς εκτός από τα πολλά προβλήματα με τις θέσεις της, τις πρακτικές της και την κερδοφορία, αντιμετωπίζει ένα πιθανό πρόστιμο ύψους 14 δισ. δολ. από τις αρχές των ΗΠΑ που απειλεί να την σπρώξει στα όρια της κατάρρευσης.

  Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού με τις αμερικάνικες αρχές για τη μείωση του προστίμου, τη στιγμή που πηγή από το Βερολίνο δήλωνε στο Reuters ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει "διακριτικές" συνομιλίες με τις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την DB. 

  Παράλληλα, τα ξένα μέσα ανέφεραν ότι η Deutsche Bank διεξάγει ανεπίσημες συνομιλίες με εταιρείες της Wall Street για να εξετάσει τις επιλογές της, περιλαμβανόμενης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εφόσον χρειαστεί για να καλύψει τα διογκούμενα νομικά της έξοδα.

  Από τότε που ανέλαβε CEO του γερμανικού κολοσσού στα μέσα του 2015, ο John Cryan έχει κόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, έβγαλε την τράπεζα από ορισμένες περιοχές και αγορές και προσπάθησε να μειώσει τον ισολογισμό της.

  Πόσο μεγάλη και πόσο τοξική είναι λοιπόν η Deutsche Bank στην παγκόσμια σκηνή; Και θα μπορούσαν τα προβλήματά της να έχουν τελικά την ίδια καταστροφική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές, όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008;

  Συνοπτικά και πριν προχωρήσουμε στα... νούμερα, η Deutsche Bank είναι η 6η μεγαλύτερη τράπεζα επενδύσεων στον κόσμο, είναι το μεγαλύτερο clearinghouse παραγώγων στην Ευρώπη, ο τέταρτος μεγαλύτερος trader νομισμάτων στον κόσμο, και έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά "σπίτια" του κόσμου.

  Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που είναι ουσιαστικά οι οικονομικοί ελεγκτές του G20) , τοποθετεί την Deutsche μεταξύ των 10 κορυφαίων συστημικά σημαντικών παγκόσμιων τραπεζών, και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: "Η Deutsche Bank αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα".

  Με λίγα λόγια, η Deutsche Bank είναι "too big to fail" και το μεγάλο στοίχημα τελικά είναι αν αποδειχθεί ότι είναι επίσης too big to rescue"

  Η πορεία της μετοχής της Deutsche Bank τις τελευταίες 90 ημέρες

  dd

  "Θα μπορούσε κανείς να την συγκρίνει με την Lehman Brothers, όσον αφορά την έκθεση στα παράγωγα, τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου και την έκθεσή της στην διατραπεζική αγορά και την αγορά χρήματος. Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μια ύφεση τροφοδοτούμενη από μία τραπεζική κρίση θα αποτελέσει τα απόλυτα άσχημα νέα για όλους. Οι επιπτώσεις θα είναι κολοσσιαίες", όπως σημείωσε στο Reuters o John Thanassoulis, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Warwick Business School.

  "Το πρόβλημα είναι ότι η Deutsche Bank είναι ένα από τα δίκτυα ασφαλείας για τις συναλλαγές παραγώγων και επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της γερμανικής οικονομίας", όπως πρόσθεσε.

  H θέση της Deutsche Bank στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

  Διεθνή παρουσία

  Η Deutsche Bank είναι 6η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, με έσοδα 7,13 δισ. δολ. σε όλα τα τμήματα των αγορών κεφαλαίων και επενδυτικής τραπεζικής , σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων οικονομικών δεδομένων, Tricumen Ltd.

  Αυτό συγκρίνεται με την 5η θέση που κατείχε πριν από ένα χρόνο, όταν τα έσοδα ανήλθαν στα 9,55 δισ. δολ. Η πτώση ύψους 25% που σημείωσε η DB στα έσοδα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση εσόδων μεταξύ των 13 κορυφαίων διεθνών τραπεζών.

  Πιστωτική αγορά

  Η Deutsche Bank είναι η 2η μεγαλύτερη τράπεζα πιστωτικών συναλλαγών του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Coalition, μετά τον παγκόσμιο ηγέτη Bank of America Merrill Lynch και πριν την JP Morgan που βρίσκεται στην 3η θέση.

  Αγορά συναλλάγματος

  Ο γερμανικός γίγαντας είναι 4η μεγαλύτερη τράπεζα συναλλαγών της αγοράς συναλλάγματος του κόσμου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Euromoney, με το 7,9% του συνόλου των 5,1 τρις δολ. της παγκόσμιας αγοράς FX  να αλλάζουν χέρια την ημέρα μέσω της DB.

  Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη πτώση από τον περασμένο χρόνο, όταν κατέλαβε τη 2η θέση με μερίδιο 14,5% των ημερήσιων συναλλαγών, ενώ το διάστημα 2005-2013  βρισκόταν στην 1η θέση, με μερίδιο αγορά που άγγιξε το 22% το 2008.

  Σύμφωνα με την Coalition, η Deutsche Bank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα FX του G10 στον κόσμο, μία θέση που μοιράζεται με τις JP Morgan και Citigroup.

  Παράγωγα

  Οι θέσεις της σε παράγωγα, αν και έχουν μειωθεί από το 2015 και τα 52 τρις ευρώ,  ανέρχονται σε 42 τρις ευρώ, περίπου 12 φορές το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας.

  Επενδυτική τραπεζική

  Στο investment banking (εξαιρουμένων των πωλήσεων και συναλλαγών), η Deutsche είναι η 7η μεγαλύτερη παγκόσμια τράπεζα, από 6η πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Thomson Reuters. Τα έσοδα από τις πράξεις αυτές μέχρι στιγμής φέτος είναι 1,93 δισ. δολ., 32% χαμηλότερα από τα 2,84 δισ. δολ. πέρυσι.

  Πάντως, η Deutsche Bank έχει χάσει αρκετές θέσεις στην παγκόσμια επενδυτική τραπεζική, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αυτή τη στιγμή έχει πέσει στην 6η θέση σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA) από την 3η, με τα έσοδα να μειώνοντας 34% στα 576 εκατ. δολ.

  Έχει πέσει στην 9η από την 7η θέση στην Αμερική, με 30% πτώση στα έσοδα σε 1,15 δισ. δολ. και έχει κατρακυλήσει στην 18η θέση από την 8η στην Ασία, με 35% πτώση στα έσοδα στα 204 εκατ. δολ.

  Έκδοση ομολόγων

  Η DB είναι η 7η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως στις αγορές ομολόγων, κρατώντας την θέση της από τον προηγούμενο χρόνο. Αλλά τα έσοδα έχουν μειωθεί σε 803 εκατ. δολ. από 1,11 δισ. πριν από ένα χρόνο.

  Έκδοση μετοχών

  Επίσης, είναι η 7η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο στις μετοχικές αγορές κεφαλαίου, σύμφωνα από την 6η πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα έχουν μειωθεί 47%  σε 317 εκατ. δολ. από 593 εκατ. δολ.

  Εξαγορές & Συγχωνεύσεις

  Είναι η 11η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο στον κόσμο του M&Α, από 8η το περασμένο έτος, με τα έσοδά της από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις να έχουν μειωθεί στο ένα τρίτο και τα 408 εκατ. δολ. από 599 εκατ. το 2015.

  Δάνεια

  Η DB τέλος, είναι ο 6ος μεγαλύτερος δανειοδότης στον κόσμο, πέφτοντας από την 3η θέση που κατείχε  3ος πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 43% σε 398 εκατ. δολ. από 704 εκατ. δολ. το 2015.

  Διαβάστε ακόμα:

  Deutsche Bank: Υπερβολικοί οι φόβοι για την έκθεση της στα παράγωγα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ