Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Σεπ-2016 10:11

  Ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ

  Ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κατασχέσεις-εξπρές για περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες των Ταμείων με χρέη ως 5.000 ευρώ έρχονται από την 1/1/2017, καθώς τα χρέη τους θα μεταφερθούν από τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι σήμερα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέχρι τις 31/12/2016.

  Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου και μάλιστα χωρίς να υπάρχει -μέχρι στιγμής- τυχόν παράταση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

  Αυτό που απομένει είναι η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θα δίδει στο Κέντρο την απόλυτη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών που είναι κάτω των 5.000 ευρώ από την 1/1/2017, για όσους μικροοφειλέτες δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους.

  Η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα επιτρέπει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το "πρώτο ευρώ" της οφειλής.

  Στη λίστα των οφειλετών που θα παρακολουθεί το ΚΕΑΟ αναμένεται να προστεθούν περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι, κυρίως αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους σήμερα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, με εξαίρεση όσους βρίσκονται κοντά στη δεκαετία που το χρέος κινδυνεύει να παραγραφεί.

  Με την απόφαση που θα εκδοθεί στο επόμενο διάστημα, οι εν λόγω μικροοοφειλέτες, που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ, θα βρεθούν πλέον από την 1/1/2017 αντιμέτωποι με κατασχέσεις-εξπρές και μπλοκάρισμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, εφόσον παραλείψουν να πληρώνουν τις τακτικές (τρέχουσες) εισφορές τους ή εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στη μόνη ρύθμιση που είναι σήμερα "διαθέσιμη" από τα Ταμεία και είναι αυτή των 12 δόσεων.

  Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν στο Capital.gr ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα τρόπο λειτουργίας του ΚΕΑΟ πριν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων προηγούνται 3 βασικά στάδια: 

  - Η αποστολή ειδοποίησης στον οφειλέτη με ενημέρωση για το ακριβές επίπεδο χρεών και καλώντας τον  να ρυθμίσει τις οφειλές.
  - Δίδεται ένα χρονικό διάστημα για να ρυθμίσει τις οφειλές.
  - Η εκκίνηση των διαδικασιών κατάσχεσης περιουσίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ