Ηχηρή απάντηση Draghi σε όσους θέτουν θέμα κερδοφορίας των τραπεζών
Πέμπτη, 08-Σεπ-2016 15:34
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:55
Το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το Μάρτιο του 2017 αφήνει ανοιχτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο επικεφαλής της παρείχε διαβεβαιώσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του QE. Ο Mario Draghi απέδωσε στην έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τη σημαντική ενίσχυση των κερδών των τραπεζών στις αρχές του 2015, επομένως, είναι λογικό τα τραπεζικά κέρδη να υποχωρούν στο α' τρίμηνο του 2016.
"Βλέπουμε πως τα τραπεζικά κέρδη έχουν υποχωρήσει κατά το διάστημα από το πρώτο τρίμηνο του 2015 έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά περίπου 20%, αλλά υποχώρησαν κατά 20% επειδή στο πρώτο τρίμηνο του 2015 οι τράπεζες κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τα κεφάλαιά τους, επειδή τότε ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ" είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρείται μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Το σενάριο επέκτασης του QE, βέβαια θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα η οποία προσδοκά να ενταχθεί στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.
"Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 80 δισ. ευρώ, θα συνεχιστούν έως το Μάρτιο του 2017 ή και πέρα από αυτό, εάν κριθεί απαραίτητο", δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η αλλαγή της ημερομηνίας στο πρόγραμμα των αγορών.
Αναφερόμενος στο μέλλον της νομισματικής πολιτικής, ο Draghi επανέλαβε ότι "εάν χρειαστεί θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία" και ότι "δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η προθυμία της ΕΚΤ να δράσει".
"Θα διατηρήσουμε το πολύ σημαντικό μέγεθος της νομισματικής υποστήριξης που έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις και είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Εάν χρειαστεί, θα αναλάβουμε δράση χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός της αποστολής μας. Στο μεταξύ, το Δ.Σ. έχει αναθέσει στις σχετικές επιτροπές να αξιολογήσουν τις επιλογές που διασφαλίζουν την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος αγορών", είπε.
Μίλησε, πιο συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο να εξεταστούν κι άλλες επιλογές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, ερωτηθείς γιατί, μετά τα εταιρικά ομόλογα, η ΕΚΤ δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της και εταιρικές μετοχές, ο Draghi αρκέστηκε στο να πει ότι "το πρόγραμμα μας μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικό και θα εστιάσουμε στην εφαρμογή του".
Πολύ αποτελεσματική η πολιτική μας
Ο Draghi υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των μη συμβατικών μέτρων που δρομολόγησε η ΕΚΤ από την άνοιξη του 2015. "Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί χωρίς αυτά τα μέτρα", είπε και εξήγησε ότι η πολιτική βοήθησε να αντιμετωπιστούν τα εξωτερικά σοκ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής σημειώνοντας την ενίσχυση του δείκτη M3 "με ισχυρούς ρυθμούς" τους τελευταίους μήνες. "Ο κατακερματισμός στις αγορές της Ευρωζώνης δεν υπάρχει πια, τα spreads έχουν εξομαλυνθεί και ο δανεισμός φτάνει στον μη χρηματοοικονομικό κλάδο της οικονομίας, τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική μας ήταν πολύ αποτελεσματική".
Σε ερώτηση εάν υποβαθμίζει σκόπιμα τις προσδοκίες για περισσότερη χαλάρωση σήμερα σε μια προσπάθεια να καλοπιάσει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα από τη δική τους πλευρά ο Draghi παρέπεμψε στην ανακοίνωσή του στη G20, λέγοντας ότι είναι ενθαρρυντικό που οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί σε πιο φιλοαναπτυξιακές πολιτικές φόρων και δαπανών.
Για τα επιτόκια, ο Draghi επανέλαβε πως αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε ταυτόχρονα τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2016 (πρόβλεψη Ιουνίου: 1,6%), κατά 1,6% το 2017 (από 1,7% προηγουμένως) και κατά 1,6% το 2018 (από 1,7% τον Ιούνιο). Για το τρέχον τρίμηνο, η αναπτυξιακή τάση αναμένεται να συνεχιστεί, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του β' τριμήνου (0,3%).
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,2% το 2016 (αμετάβλητο από την πρόβλεψη του Ιουνίου), για να ενισχυθεί στο 1,2% το 2017 (1,3% προηγουμένως) και στο 1,6% το 2018 (αμετάβλητο).
Τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν πλήξει την κερδοφορία των τραπεζών
Όσον αφορά τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η κερδοφορία των τραπεζών έχει επηρεαστεί αρνητικά.
"Μέχρι τώρα το έχουμε δει. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα είναι έτσι για πάντα. Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση προκαλεί δυσκολίες και προκλήσεις για τις τράπεζες και θα πρέπει να προσέχουμε. Τα χαμηλά επιτόκια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όμως για να δικαιολογούνται και όλα τα πράγματα που δεν πάνε καλά στις τράπεζες σήμερα. Αυτό είναι λάθος", σημείωσε.
"Τα επιτόκια πρέπει να μείνουν χαμηλά σήμερα για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες. Τα επιτόκια πρέπει να μείνουν χαμηλά σήμερα χαμηλά για να είναι υψηλά αύριο", πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αγορές μετοχών ή το θέμα των "χρημάτων από ελικόπτερο", επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις του.