Κατρούγκαλος: Το επίδομα ανεργίας να γίνει επίδομα απασχόλησης

Δευτέρα, 29-Αυγ-2016 16:15

Κατρούγκαλος: Το επίδομα ανεργίας να γίνει επίδομα απασχόλησης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:50

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Τη βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης εξέφρασε ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ. 

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν τα εξής μέτρα για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας:

• η επιδότηση της πρόσληψης ανέργων από επιχειρήσεις μέσω της καταβολής του επιδόματος ανεργίας ως μέρος της αμοιβής

• η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3500 ευρώ έναντι 10.000 ευρώ και η υποχρέωση πρόσληψης για 12 μήνες 

• η εισαγωγή ενός συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού των εισφορών προς το ΙΚΑ. 

Στη συνάντηση αυτή, η ΕΣΕΕ έκανε την ακόλουθη αναλυτική πρόταση σε σχέση με την πρόσληψη ανέργων που λαμβάνουν επιδόμα ανεργίας :

"Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

-Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται υποχρεωτικά στους 12 μήνες για αμιγή απασχόληση, και αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης της ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα.

-Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος που ανέρχεται συνολικά σε 12 μήνες.

-Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για την παραμονή του ωφελούμενου στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.

-Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης, ορίζεται σε 14 ευρώ ημερησίως, για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως".

Πάντως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου διαφωνεί με τη μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (από τα 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3500 ευρώ).

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης , λέει "όχι" στην εφαρμογή ενός τεκμαρτού υπολογισμού των εισφορών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου με τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, την  ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ. Στην συνάντηση συμμετείχε η Αναπληρώτρια Υπουργός, Ρ. Αντωνοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης,  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Οικονομικών, με θέμα την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι: "Ο στόχος μας  είναι διττός, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε το μείζον για την Ελλάδα πρόβλημα της ανεργίας, αλλά να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τις επιχειρήσεις αυτές έπληξαν ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές οι οποίες δεν ήταν τίποτα παραπάνω από συμπυκνωμένος νεοφιλελευθερισμός που ευνοούσε την συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγα μονοπώλια, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων, καθώς η προσπάθεια μας είναι να επιδοτήσουμε κυρίως την απασχόληση και όχι παθητικά την ανεργία. Παρουσιάσαμε προτάσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα, τα οποία θα επιδοτούν την δυνατότητα ανέργων να απασχολούνται σε αυτές. Έγινε μία πλήρης εισαγωγική συζήτηση, η οποία ήταν η πρώτη και όχι η τελευταία με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή".  
 
Η αναπληρώτρια Υπουργός, Ρ. Αντωνοπούλου σημείωσε ότι: "Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας στο Υπουργείο Εργασίας καταστήσαμε σαφές   ότι για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους ανέργους πραγματικά θα πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας και αυτές οι καινούργιες θέσεις εργασίας μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη.  Μέχρι τότε όμως, έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανέργους στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, προωθώντας  τους σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα , τις οποίες υποστηρίζουμε με την κάλυψη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.  Επίσης, σε ό,τι αφορά στα προγράμματα κατάρτισης - τα οποία δεν είχαν συνδεθεί όπως θα έπρεπε με τις ανάγκες της αγοράς η οποία καθορίζει το πόσες προσλήψεις θέλει να κάνει , σε ποιους κλάδους και σε ποια επαγγέλματα -  εμείς, ως κυβέρνηση, ολοκληρώσαμε  και θεσμοθετήσαμε τον μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας και πλέον τα προγράμματα που βγαίνουν  για τους ανέργους στηρίζονται στο τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις ανά περιφέρεια.

Η κατάρτιση επίσης συνοδεύεται με εγγυημένη απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ανακοινώνουμε στο τέλος του μήνα και θα δείτε ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται πράξη. Με τους κοινωνικούς εταίρους έχουμε άριστη συνεργασία από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, και σήμερα κάνουμε μία ακόμη βελτίωση στο ταμείο ανεργίας, προκειμένου να μπορούν τα χρήματα που παίρνουν οι άνεργοι σαν επιδότηση να χρησιμοποιούνται για να γίνονται καινούργιες προσλήψεις. Αυτό  σημαίνει  ότι ο άνεργος έχει την επιλογή είτε να παίρνει το επίδομα ανεργίας είτε  να το χρησιμοποιήσει σαν μία επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τον προσλάβει. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διότι αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν μέγεθος από 1 μέχρι 10 εργαζόμενους, όπως επίσης και σε αυτοαπασχολούμενους που μπορούν να προσλάβουν έστω και έναν εργαζόμενο. Το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι για 12 μήνες θα υπάρχει μερική χρηματοδότηση καθώς το επίδομα ανεργίας γίνεται επίδομα εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες που θα απομένουν θα χρηματοδοτείται από πόρους του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση να συνεχίσουν την πρόσληψη για 3 μήνες . Πρόκειται για ακόμα ένα βήμα που κάνουμε προς την κατεύθυνση να υποστηρίξουμε τον χώρο της εργασίας".   

* Διαβάστε ακόμη:

- Προσλήψεις ανέργων με κάλυψη του ΟΑΕΔ ζητούν τα Επιμελητήρια

-ΕΣΕΕ: "Ναι" στην επιδότηση της εργασίας από τον ΟΑΕΔ

​- ΓΣΕΒΕΕ: Σε θετική κατεύθυνση η πρωτοβουλία του υπ. Εργασίας για το επίδομα απασχόλησης